transplantacija

Nesuderinamos kraujo grupės - nebe kliūtis inksto transplantacijai

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikose (VUL SK) pirmą kartą Lietuvoje, Baltijos regione bei Rytų Europoje atlikta inksto transplantacija iš gyvo donoro, esant pacientės ir donorės nesuderinamoms kraujo grupėms.

36-erių metų moteriai, turinčiai A (II) kraujo grupę, buvo persodintas jos mamos AB (IV) kraujo grupės inkstas. Praėjusį penktadienį pacientė išleista į namus. Pasak medikų, jos savijauta gera, transplantuotas inkstas funkcionuoja puikiai.

Pasaulyje iš nesuderinamų kraujo grupių inkstų transplantacijos atliekamos jau 20 metų. Didžiausia patirtis sukaupta Japonijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Vokietijoje ir Švedijoje. Tačiau daugelyje net ir išsivysčiusių šalių tokios operacijos dar neatliekamos, nes tam reikalingas ne tik ligonio ir donoro sutikimas, bet ir gydymo įstaigos tarnybų, dalyvaujančių transplantacijos procese, aukšto lygio pasiruošimas, teigiama VUL SK pranešime spaudai.

Santariškių klinikos yra vienintelė ligoninė Lietuvoje, kurioje atliekamos inksto transplantacijos iš gyvo donoro. Čia tokių transplantacijų patirtis yra gana didelė - 7-9 kartai per metus. Tačiau palyginus su kitų išsivysčiusių šalių statistika, Lietuvoje transplantacijų iš gyvo donoro atliekama per mažai, teigia klinikų atstovai.

Esant donorui, norinčiam paaukoti savo inkstą sergančiam artimam žmogui, inksto transplantacija buvo negalima, jei jie skirtingų kraujo grupių. Tam, kad neįvyktų žaibinė transplantato atmetimo reakcija, ligonis pradedamas operacijai ruošti prieš mėnesį: skiriami specialūs imuninę sistemą slopinantys vaistai, taikomos tam tikros procedūros, šalinančios iš kraujo specifinius antikūnus.

Šiuo metu Santariškių klinikose nesuderinamos kraujo grupės jau nebėra absoliuti kliūtis inkstų transplantacijai iš gyvo donoro, nes sėkmingai nugalėjus imunologinius barjerus jau galima padėti didesniam skaičiui dializuojamų pacientų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder