Nesaikingas deginimasis kenkia sveikatai

Nesaikingas deginimasis kenkia sveikatai

Įsibėgėjus atostogų metui, svarbu žinoti, kaip nepadauginti saulės vonių ir saugoti sveikatą karštomis dienomis.

Šilumos ir saulės smūgis

Šilumos smūgis - tai būklė, kai dėl aukštos temperatūros, net nebūnant saulėje, sutrinka termoreguliacija (temperatūros reguliavimas) organizme ir žmogus perkaista. Saulės smūgis ištinka tuomet, kai organizmas yra veikiamas tiesioginių saulės spindulių. Saulės spinduliai, kaitinantys nepridengtą galvą ir sprandą, dirgina galvos smegenų dangalus, todėl padidėja smegenų temperatūra ir sutrinka jų funkcija. Tiek šilumos smūgio, tiek saulės smūgio simptomai yra panašūs: pakilusi temperatūra, galvos skausmas, silpnumas, padažnėjęs pulsas, sutrikusi pusiausvyra, mirgėjimas akyse, sąmonės netekimas. Ištikus saulės smūgiui žmogus gali išbalti, gausiai prakaituoti. Kaip elgtis? Bet kuriuo atveju pirmiausia reikėtų nukentėjusįjį išvesti į vėsesnę patalpą, pavėsį, jei buvo saulėje, atsagstyti, atlaisvinti drabužius. Žmogų apkloti drėgna, vėsia antklode ir nuolat ją drėkinti, galima uždėti ir šaltą kompresą ant galvos. Temperatūrai nukritus, drėgną antklodę reikia pakeisti sausa. Jei žmogus sąmoningas, reikia duoti gerti vėsaus, bet ne šalto vandens. Nukentėjusiajam esant be sąmonės, reikia kuo skubiau jį gabenti į gydymo įstaigą.

Ultravioletiniai saulės spinduliai

Saulė skleidžia ultravioletinius spindulius (UV), kurių dalį sulaiko mūsų oda. UV spinduliai taikomi fototerapijoje (gydymas šviesa). Tačiau piktnaudžiaujant saule ir nenaudojant jokių apsaugos priemonių, ilgainiui atsiranda raukšlių, pakinta odos spalva, gali atsirasti patologinių odos pakitimų: dėmių, apgamų, melanomų (odos vėžys). Kaip apsisaugoti nuo UV spindulių? Būnant saulėje reikia dėvėti galvos apdangalus, plonus medvilninius ar lininius rūbus, kurie uždengtų kuo didesnį kūno plotą. Deginantis būtina teptis apsauginiais kremais. Vaikų iki 6 mėnesių amžiaus nerekomenduojama tepti kremais nuo saulės. Kūdikius ir vaikus būtina saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, jie turėtų būti pavėsyje. Suaugusieji rinkdamiesi apsauginius kremus turėtų atkreipti dėmesį į saulės faktorių (SPF), kuris nurodytas ant pakuočių. Kuo SPF skaičius didesnis, tuo ilgiau galima būti saulėje. Kiekvienas turėtų žinoti, jog odą apsauginiu kremu tepti reikėtų likus mažiausiai pusei valandos iki pradedant degintis. Ypatingų apsaugos priemonių turėtų imtis asmenys, kurių oda yra šviesi, strazdanota, jei yra daug apgamų ant kūno ar padidėjęs jautrumas saulei. Perkant akinius nuo saulės reikia ieškoti kokybės ženklų ,,CE" arba "UV 400", kurie dažniausiai būna užrašyti ant akinių kojelių arba informacinių lapelių ir reiškia, kad akys bus apsaugotos nuo saulės spindulių. Akys, ypač akių tinklainė, yra jautrios UV spinduliams, todėl esant blogai apsaugai, padidėja tikimybė susirgti katarakta ir kitomis akių ligomis.

Kuo malšinti troškulį

Per karščius žmogaus organizme nuolat turi būti palaikomas vandens balansas: tiek pat pašalinama vandens, kiek ir gaunama ar pagaminama. Reikalingas vandens kiekis priklauso nuo amžiaus, klimato sąlygų, nuo bendros sveikatos būklės, mitybos ir fizinio aktyvumo. Karštą dieną daugiau vandens yra pašalinama iš organizmo, todėl reikia daugiau jo ir vartoti. Troškulio jausmas neatsiranda, kol organizmo audiniuose nepradeda trūkti vandens, tad gerkite vandenį anksčiau nei pajusite troškulį. Pagal Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro rekomendacijas, mineralizuotas vanduo bei šaltinio vanduo labiau tinkami kasdieniam vartojimui, kad būtų patenkintas paros skysčių poreikis. Be to, jis minimaliai chemiškai apdorojamas. Saldžiuose gėrimuose esantis papildomas cukrus skatina vandens pašalinimą. Nevartokite alkoholio, nes jis skatina skysčių išsiskyrimą iš organizmo, plečia kraujagysles, dėl to padidėja kraujospūdis, apsunkinamas širdies darbas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder