Nemokama medicina - labai brangi

Nemokama medicina - labai brangi

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė atskleidė šokiruojantį faktą: nors viešai skelbiama, kad medicinos paslaugos Lietuvoje nemokamos, Privalomojo sveikatos draudimo fonde kasmet yra po maždaug 4 mlrd. litų, o dar 3 mlrd. litų sveikatos priežiūros paslaugoms išleidžia namų ūkiai. Taip yra todėl, kad žmonės pavargsta mėnesių mėnesius laukti eilėse pas gydytojus ir renkasi mokamas paslaugas.

- Ar sveikatos apsaugos sistemoje biurokratijos nėra per daug? Net jei žinai, kad tau, tarkim, reikia ausų, nosies, gerklės (LOR) ligų gydytojo paslaugų, vis tiek pirmiausia turi laukti eilėje pas šeimos gydytoją, kad šis išrašytų siuntimą, paskui poliklinikos LOR gydytojas siunčia pas LOR gydytoją į polikliniką Santariškėse. Kam viso to reikia? - „Respublika“ klausė D. MIKUTIENĖS.

- Kartais būna tam tikrų specifinių dalykų, kur šeimos gydytojo konsultacija yra reikalinga ir jos užtenka. Tačiau iš tiesų biurokratijos ir nereikalingų siuntinėjimų yra pernelyg daug. Juk visiškai užtektų registruotis pas specialistą, o dokumentai „suvaikščiotų“ be paciento pagalbos, jam nebereikėtų eiti dar ir pas šeimos gydytoją. Operatyviai gauti paslaugą yra labai sunku, nes dėl tokios tvarkos eilės yra didžiulės. Ir krūviai dėl biurokratijos gydytojams pernelyg dideli.

Mes dabar skiname tos garsiosios „e-sveikatos“ pasekmes. Jei „e-sveikata“ būtų buvusi įdiegta laiku, jei nebūtų buvę tų skandalų, jau turėtume didžiulį palengvinimą ir krūvis gydytojams būtų mažesnis. Siuntinėjami pacientai jaučiasi nereikalingi, o ligos, kaip žinome, juk nelaukia. Naštą iš tiesų reikia mažinti, tai yra naujosios Sveikatos apsaugos ministerijos uždavinys ir, kiek tai yra Seimo kompetencija, mūsų komiteto. Taip pat ir steigėjų - savivaldos.

- Gal biurokratinė sistema sukurta specialiai, kad žmonės, netekę kantrybės laukti eilėse, rinktųsi mokamas paslaugas?

- Neatmestinas ir toks variantas. Noromis nenoromis tokia išvada peršasi. Juk jei tau būtinai reikia kokios nors paslaugos, o sistema jos greitai nenori suteikti, aišku, kad tu būsi priverstas mokėti pinigus. Kiek kartų ir praėjusios kadencijos metu mūsų komiteto nariai kėlė minėtas problemas, bet... Patys einame į poliklinikas ir matome, kokia yra netvarka.

- Pamenu, 2010-aisiais komiteto nariai lankėsi Vilniaus poliklinikose ir savomis akimis pamatė, kad eilės didžiulės, daugybė paslaugų mokamos. Ar buvo paskui kokia nors reakcija iš steigėjų ar ministerijos?

- Juokaujate? Vilniaus savivaldybė turi ir taip kuo užsiimti - Gugenheimo muziejaus statybų planavimu, salų pirkimu ir panašiai. Beje, kai Antakalnio poliklinikoje lankėmės su Seimo komiteto nariais, mokamų paslaugų kainoraštis buvo nukabintas. Kai vėliau slapta iš anksto to nepranešusi vėl apsilankiau, kainoraštis vėl buvo iškabintas.

Beje, namų ūkių išlaidos sveikatos priežiūrai per metus siekia 7 mlrd. litų. Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžete yra 4 mlrd. litų. Vadinasi, vos ne antra tiek papildomai sumoka patys žmonės. Skaičiai labai iškalbingi ir tą situaciją reikia kuo skubiau spręsti.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder