Nebus už ką gydyti

Nebus už ką gydyti

Seimo Sveikatos reikalų komitetas pareiškė, kad šiemet ligoniams gydyti pinigų neužteks. Sveikatos priežiūros įstaigoms esą trūksta 145 mln. litų. Lėšų prašoma skirti iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo. Tačiau sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis sako, kad to padaryti neįmanoma dėl įsipareigojimų Europos Komisijai.

2013 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetas siekia 4,1 mlrd. litų. Sveikatos reikalų komitetas skelbia, kad šių lėšų gali nepakakti. Gydymo įstaigoms esą trūksta 145,3 mln. litų.

Komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė sakė, kad krizinė situacija gydymo įstaigose susidarė dėl sumažinto asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinio įkainio. 2011 metais jis dar buvo 0,92 lito, o pernai balo vertė sumažinta iki 0,89 lito. Paprastai kalbant, už kiekvieną išleistą litą gydymo įstaigos gauna tik po 89 centus.

„Jau pernai skirstant biudžetą buvo aišku, kad trūks lėšų. Komitetas teikė siūlymą padidinti sveikatos apsaugai skiriamas lėšas. Nustačius 0,89 balą sveikatos priežiūros įstaigos dirba nuostolingai“, - sakė D.Mikutienė.

Jos teigimu, labiausiai lėšų trūksta rajonų ligoninėse. Taip pat greitosios medicinos pagalbos tarnybai.

„Joks taupymas ir mažinimas čia negalimas. Ydingas finansavimo skirstymas, kai skaičiuojama pagal gyventojų skaičių. Juk jų mažėja, todėl ir finansavimas mažėja, o greitoji vis tiek privalo atvažiuoti ir suteikti paslaugą. Finansavimą reikia skirti pagal paslaugų specifiškumą“, - teigė Seimo narė.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas siūlo, kad trūkstamos lėšos būtų paimtos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo rezervo.

„Rezerve yra 266 mln. litų ir dar 40 mln. litų neplaninių lėšų. Tegul Vyriausybė siūlo, ką daryti, nes pinigų mes turime, tačiau jų negalime naudoti. Už gydymą papildomai turi sumokėti žmonės, nes jie negauna gyvybiškai svarbių paslaugų laiku. Žmonės net paskolas ima, kad galėtų susimokėti už gydymą. Kas čia per netvarka?“ - piktinosi D.Mikutienė.

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis D.Mikutienės pareiškimus dėl PSDF rezervo naudojimo vadina politikavimu. Anot jo, Seimo narė puikiai žino, kodėl iš rezervo negalima kada panorėjus atseikėti 145 mln. litų.

V.P.Andriukaitis aiškino, kad skiriant papildomų lėšų gydymo įstaigoms, būtų nesilaikoma prisiimtų fiskalinės drausmės įsipareigojimų.

„Šita situacija dėl rezervo fondo buvo išdiskutuota dar pernai gruodžio mėnesį ir šiemet sausio pradžioje. Galvojome, kad vasario mėnesį galėsime paimti iš PSDF rezervo 160 mln. litų, tačiau skaičiavimai parodė, kad jei taip būtume pasielgę, būtume viršiję fiskalinio deficito rodiklius. Tuomet Europos Komisija privalėtų pradėti prieš Lietuvą perviršio procedūrą, - sakė ministras. - Vyriausybė priėmė protokolinį nutarimą, kad šiame pusmetyje bendras vidurkinis balas - 0,89 lito - bus išlaikytas iki liepos mėnesio, o vėliau, balandžio mėnesį, kai pereisime deficito perviršio procedūrą EK, galėsime peržiūrėti biudžetą kitam pusmečiui“.

Parengta pagal dienraščio „Respublika“ priedą „Būkime sveiki“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder