Naudingi žalingi įpročiai

Naudingi žalingi įpročiai

Kaip išsiaiškino psichologai, anaiptol ne visų žalingų įpročių būtina atsikratyti. Kai kurie iš jų gali būti visai naudingi.

Narstome kaulus

Paprastai liežuvavimas laikomas negarbingu ir padoriam žmogui netinkamu užsiėmimu. Bet iš tiesų aptarti gandus naudinga - tai atpalaiduoja, skatina „laimės hormonų“ išsiskyrimą ir padeda geriau orientuotis aplinkiniame mikropasaulyje, pavyzdžiui, darbovietės. O jei darbe atsiranda galimybė paliežuvauti su viršininkais, tai dar gali teigiamai atsiliepti karjerai.

Plempiame kavą

Kava, kaip ir bet kuris kitas produktas, naudinga laikantis saiko. Perdozavus ji gali pakenkti širdžiai, odai, dantims ir kitoms gyvybiškai svarbioms organizmo dalims. Bet vartojant saikingai kofeinas labai naudingas, jis spartina metabolizmą, didina tonusą ir mažina gebėjimą jausti skausmą, mažina tulžies pūslės ir šlapimo pūslės akmenligės riziką. Harvardo medicinos mokyklos mokslininkai išsiaiškino, kad moteris, išgeriančias daugiau kaip du puodelius kavos per dieną, rečiau kamuoja sezoninės depresijos, o trys puodeliai per dieną gerokai sumažina diabeto išsivystymo riziką.

Bėdos bėdelės

Jaudintis ir kelti sąmyšį dėl mažiausios priežasties - be jokios abejonės yra žalingas įprotis. Jis tikrai gali išvesti iš kantrybės kolegas ir apskritai neigiamai paveikti darbo procesą. Bet grynai egoistiniu požiūriu jūsų organizmui nerimauti naudinga. Amžinai dėl ko nors nerimaujantys ir besiblaškantys žmonės per dieną sudegina vidutiniškai 350 kalorijų daugiau, o tai nemažas priedas prie dietų ir kitų svorio reguliavimo būdų. Nesiskiriant su šiuo žalingu įpročiu, prie jo galima pridėti dar vieną naudingą - atsisakyti nuotolinio valdymo pultų, kad reikėtų dažniau atsistoti ir atsisėsti, taip pamažėle stiprinant raumenis ir po truputį deginant papildomas kalorijas.

Stiprūs žodeliai

Į kairę ir dešinę svaidytis keiksmais - nelabai gražu ir nelabai protinga. Ir vis dėlto šią manierą vienareikšmiškai pavadinti žalingu įpročiu negalima. Kai kuriomis aplinkybėmis ji gali jums būti itin naudinga. Jei tikėsime Rytų Anglijos universiteto specialistais, necenzūriniai žodeliai išimtiniais atvejais padeda susidoroti su per dideliu krūviu. O Kylio universiteto psichologijos mokyklos specialistai tvirtina, kad keletas nešvankių keiksmų veikia geriau už bet kuriuos nuskausminamuosius, tiesa, labai trumpai. Vienintelė sąlyga keikūnams - nepiktnaudžiauti nepadoria leksika, nes nervų sistema gana greitai pripranta prie jos vartojimo ir susidaro pripratimo efektas. Kaip prie vaistų.

Rečiau praustis po dušu

Retai praustis - šiuolaikiniam žmogui, ypač gražiosios lyties atstovėms, neabejotinai žalingas įprotis. Bet, antra vertus, praustis po dušu kelis kartus per dieną kenkia daug daugiau negu daryti tai kartą per savaitę. Kasdienis prausimasis naikina natūralią odos mikroflorą, ją džiovina ir daro neatsparią ligas sukeliančioms bakterijoms, sendina ir mažina jos elastingumą. Žinoma, saugant odą negalima nesilaikyti elementarios higienos. Apskritai reikėtų ieškoti tam tikro aukso vidurio, kad nepakenktumėte sau, o aplinkinių neatstumtumėte nemaloniu kvapu.

Nuleidžiame garą

Daugumai iš mūsų tėvai vaikystėje kalė į galvą, kad nesivaldyti ir duoti valią audringam temperamentui - negražu. Reikia būti santūriems, visada valdytis ir išlikti ramiems net ekstremaliausiomis aplinkybėmis. Tam tikrais atvejais tai visiškai teisinga. Kas gi apskritai norės bendrauti su žmogumi, kuris dėl menkiausio nieko ima rėkauti ir skeryčiotis. Tačiau periodiškai „nuleisti garą“ - mūsų brangiajai sveikatai labai naudinga. Netramdant emocijų dingsta nervinė įtampa, o vyrus, jei tikėsime švedų medikais, tai apskritai apsaugo nuo širdies priepuolio.

Kepame saulėje

Pastaraisiais metais visi, nuo profesionalių kosmetologų iki madingų žurnalų konsultantų moteris gąsdina baisiomis šokoladinio (bronzinio, varinio ir t.t.) įdegio pasekmėmis. Naudingi patarimai šia tema apsiriboja rekomendacija geriau visai nekišti kūno į saulę, kitaip anksčiau ar vėliau - vėžys. Bet nereikėtų pamiršti saulės vonių naudos organizmui. Čia, kaip ir su kava, svarbus saikas. Degintis po truputį ir dažnai - štai puikus receptas norintiems išsaugoti sveikatą, odos jaunumą ir žvalumą. Šalyse, kuriose paplitęs vitamino D trūkumas (o susidaro jis odoje, veikiant saulės šviesai), saulės vonios tiesiog privalomos. Pavyzdžiui, britų dermatologai sudarė tokią formulę: dešimt minučių saulėje iki vidurdienio be apsauginio kremo - ir jums negresia rachitas, persišaldymo ligos ir gripas (šioms sezoninėms ligoms vitaminas D labai veiksmingai užkerta kelią). Svarbiausia - skrupulingai atskaičiuoti tas dešimt minučių, po kurių odą būtina apsaugoti kremu arba drabužiais, taip pat jokiu būdu nesideginti antrojoje dienos pusėje, kai saulė itin agresyvi.

Tvarsomės lovoje

Neretai gebame taip maloniai praleisti visus laisvadienius, bet paskui, aišku, pasijuntame tarsi meškos irštvoje ir graužiamės dėl tuščiai praleisto laiko. O be reikalo! Mokslininkai išsiaiškino, kad miegas ilgina gyvenimą, stiprina atmintį ir mažina stresą, normalizuoja hormonų balansą ir lipidų apykaitą, tai yra padeda kontroliuoti svorį. O miego trūkumas, priešingai, provokuoja širdies priepuolius ir nutukimą. Be to, pasivolioti pataluose prieš rytinį bėgiojimą sveikatos požiūriu yra kaip tik tai, ko reikia. Mat medikai tvirtina, kad fizinis krūvis anksti ryte silpnina imuninę sistemą.

Duodame sau valią

Žinoma, daug ko tenka atsisakyti, kitaip dauguma iš mūsų eidami vos ketvirtąją dešimtį nebepralįs pro duris. Bet savo potraukį skaniam ir nesveikam maistui reikia pripažinti, susitaikyti su juo ir periodiškai jam pataikauti. Šia prasme su savo organizmu reikia elgtis kaip su dresuojamu cirko gyvūnu, kurį galima skatinti visokiausiais skanėstais. Svarbiausia griežtai dozuoti kiekį, kaip kavos ir įdegio, kitaip skatinimas virs beprasmišku ir labai kenksmingu nesaikingumu.

Svajoti - nekenkia

Iš tiesų taip ir yra, nors daugelis žmonių polinkį svajoti nuoširdžiai laiko trūkumu, kaip patologišką melavimą arba chronišką tingėjimą. Tačiau Britų Kolumbijos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad svajonės didina smegenų kūrybinius gebėjimus ir padeda rasti nestandartines išeitis iš sudėtingų situacijų. Tyrimai rodo, kad svajojant suaktyvėja smegenų zonos, susijusios su problemų sprendimu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder