Morkų sultys - nepamainomas karotino šaltinis

Morkų sultys - nepamainomas karotino šaltinis

Jei reikėtų rinkti populiariausių sulčių trejetuką, ko gero, jame išsirikiuotų apelsinų, obuolių bei morkų sultys. Įdomu, kad visas jas tinka maišyti vienas su kitomis – priklausomai nuo proporcijų ir obuolių bei apelsinų rūgštingumo, išgausite vis kitokį skonį.

Būtent morkų sultys yra pirmasis gėrimas po mamos pieno ir vandens, kurį rekomenduojama pradėti duoti gerti kūdikiams. Nors jos ir turi keletą kontraindikacijų (apie tai – vėliau), šiose sultyse labai daug naudingų medžiagų, tad jas turėtų vartoti ir suauguseji, ir maži, ir ligoniai, ir sveikieji. Liaudies medicina rekomenduoja jas nuo daugybės sveikatos sutrikimų, tačiau naudos jokiu būdu neneigia ir oficialiosios medicinos atstovai.

Morkų sultyse randama daug beta karotino, vitaminų C, E, B grupės vitaminų, taip pat kalio, kalcio bei kitų mineralinių medžiagų. Žmogaus organizme beta karotinas virsta vitaminu A, o jis itin svarbus norint stiprinti imunitetą, palaikyti gerą odos būklę, skatinti ląstelių atsinaujinimą ir augimą. Tuo tarpu kalis svarbus kaulų, nagų stiprumui, taigi, gerkite šių sulčių, jei skilinėja ar trupa nagai, jūsų giminėje yra polinkis sirgti osteoporoze. Morkų sultys valo kepenis, padeda iš organizmo pašalinti toksinus produktus, taigi, jos rekomenduojamos ir tiems, kas meta svorį. Jas galima gerti ir sergant diabetu, tiesa, nedidelėmis dozėmis, nes šios sultys turi nemažai angliavandenių. Nustatyta, kad morkų sultys taip pat palengvina būklę, sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis bei stiprina nervų sistemą.

Dėl naudingųjų savo savybių morkų sultys ypač naudingos vaikams, o taip pat žmonėms, kamuojamiems odos problemų bei besiskundžiantiems nusilpusiu imunitetu. Be to, vitaminas A itin svarbus mūsų regėjimui, tiesa, jei norima, kad organizmas jį pasisavintų, į morkų sultis rekomenduojama įlašinti šiek tiek riebalų – pvz., geros kokybės šalto spaudimo linų sėmenų, alyvuogių, moliūgų sėklų aliejaus.

Morkų sultimis, kaip ir bet kuriomis kitomis, nereikėtų piktnaudžiauti – geriant jų itin daug, gali būti apkrautos kepenys, o oda įgauti gelsvą atspalvį. Protinga paros morkų sulčių dozė suaugusiam žmogui yra iki iki 400 ml, vaikams – iki 200 ml. Morkų sultys yra švelnios ir nepasižymi dideliu rūgštingumu, tačiau jos vistiek nerekomenduojamos sergant opalige ar viduriuojant.

Daugiausiai naudingų medžiagų gausite tada, jei gersite šviežiai spaustas morkų sultis, nes veikiamos deguonies, veikliosios medžiagos labai greitai yra. Galite jas maišyti su kitų daržovių – moliūgų, burokėlių, špinatų – sultimis, o iš vaisių geriausiai jos dera su obuoliais. Morkų sultis paprastai patariama gerti bent pusvalandį prieš valgį ar po jo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder