Mokslininkai nustatė ryšį tarp staigios mirties ir paros laiko

Mokslininkai nustatė ryšį tarp staigios mirties ir paros laiko

JAV mokslininkai nustatė, jog paros laikas susijęs su staigia mirtimi dėl sutrikusio širdies plakimo, skelbia BBC.

Remiantis mokslininkų iš "Case Western Reserve University School of Medicine" atliktu tyrimu, rizika dėl "staigios širdies mirties" labiausiai tikėtina rytais ir vakarais.

Žurnale "Nature" išspausdintame tyrime teigiama, jog proteino kiekis, kuris kontroliuoja širdies ritmiką, kinta per visą dieną, kas turi poveikį žmogaus savijautai ir fizinei būklei.

Pasak paros ritmo (kūno laikrodžio) eksperto, šis atradimas "nuostabus".

JAV mokslininkai, ištyrę peles, teigia nustatę, kaip paros laikas gali paveikti širdį ir sukelti staigią mirtį. Dėl šios priežasties Didžiojoje Britanijoje kasmet miršta 100 tūkst. žmonių.

Žmogaus vidiniai kūno procesai vyksta visą dieną. Tai vadinama paros ritmu, kuris padeda kūnui prisiderinti prie aplinkos. Sutrikus šiems procesams žmogaus kūnas nebesugeba tinkamai funkcionuoti. Taigi vykstant cheminiams pokyčiams visą dieną, tai turi įtakos sveikatos būklei.

Mokslininkai aptiko proteiną, vadinamą "kruppel-like factor 15" (Klf15), kurį kontroliuoja "kūno laikrodis" ir kurio kiekis per dieną tai padidėja, tai sumažėja.

Rizika dėl staigios mirties sutrikus širdies ritmui gerokai padidėjo toms genetiškai modifikuotoms pelėms, kurios turėjo per didelį "Klf15" kiekį ir toms, kurios išvis neturėjo šio proteino.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder