Miokardo infarktui - išskirtinis dėmesys

Miokardo infarktui - išskirtinis dėmesys

Kaip sustiprinti paslaugų prieinamumą pacientams ir kaip sutelkti visų sričių bendradarbiavimą gydymo procese, kad žmogus neliktų nežinioje tuomet, kai jį ištinka infarktas - šie klausimai aptarti Palangoje surengtoje kardiologų konferencijoje.

Konferenciją surengė Klaipėdos jūrininkų ligoninės intervencinės kardiologijos specialistai kartu su Lietuvos nacionalinės intervencinės kardiologijos asociacija (NIKA) ir Lietuvos kardiologų draugijos intensyviosios kardiologijos specialistais.

Renginys buvo skirtas naujų 2010 metų Europos kardiologų draugijos miokardo revaskuliarizacijos gairių aptarimui bei pažymėti 15 metų Klaipėdos jūrininkų ligoninės perkutatinės koronarinės intervencijos ir 20 metų Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų intensyviosios kardiologijos taikymo sukaktims.

Pasak Klaipėdos jūrininkų ligoninės Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriaus vedėjo gydytojo Valentino Jokšo, apie 150 įvairių sričių specialistų tarėsi, kaip sustiprinti paslaugų prieinamumą pacientams, kaip sutelkti visų sričių bendradarbiavimą gydymo procese, kad žmogus neliktų nežinioje tuomet, kai jį ištinka infarktas.

"Būna ir taip, kad ištikus ūmiam infarktui pacientas, ypač iš kaimo vietovės, delsia kreiptis į medikus, manydamas, kad jam specializuota pagalba yra nepasiekiama ar ne pagal kišenę ir belieka tik numirti. Bet taip nėra - jau trejus metus egzistuoja gerai veikianti sistema, pakankamas teritorinių ligonių kasų finansavimas ir net kaimo gyventojui nereikia niekur toli važiuoti - būtina nedelsiant kreiptis į savo rajono greitąją medicinos pagalbą ir jam bus suteikta reikiama pagalba jau pirminiame lygyje, iš kur pacientas nukreipiamas pas reikalingus specialistus", - kalbėjo V. Jokšas.

Aptartos ne tik kardiologijos aktualijos Lietuvoje - su tiesioginio vaizdo ryšio pagalba dalintasi patirtimi su Vokietijos kardiologijos specialistais, o pagrindinį pranešimą skaitė 2010 metų Europos kardiologų draugijos (EKD) miokardo revaskuliarizacijos gairių autorius Philippe Kolh, Liežo (Belgija) universiteto ligoninės kardiochirurgas, fiziologijos profesorius, EKD ir Europos širdies ir torakalinės chirurgijos asociacijos darbo grupės vadovas. Tai - pirmasis tokio garbaus svečio vizitas Lietuvoje.

Renginyje buvo aptartos tolesnio šios srities specialistų bendradarbiavimo Europos Sąjungoje perspektyvos. Be to, tuo pačiu metu vyko ir slaugytojų konferencija, skirta ūmaus infarkto ištiktų pacientų slaugai ir gydymui po operacijų.

KONFERENCIJOS dalyviai (iš kairės): Lietuvos širdies asociacijos prezidentas Pranas Šerpytis, VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninės (KLJ) vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga, Liežo universiteto ligoninės kardiochirurgas Philippe Kolh, KJL Širdies ir kraujagyslių radiologijos skyriaus vedėjas Valentinas Jokšas, KJL Anesteziologijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Nerijus Klimas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder