Miokardo infarkto savaitė pabrėš pirmųjų valandų svarbą

Miokardo infarkto savaitė pabrėš pirmųjų valandų svarbą

Lietuvos širdies asociacija rudens pabaigoje tradiciškai skelbia Miokardo infarkto savaitę.

Nuo pirmadienio didžiuosiuose Lietuvos miestuose vyks renginiai, paskaitos, švietėjiška reklaminė kampanija, kuria siekiama atkreipti visuomenės dėmesį, kaip svarbu pajutus pirmuosius infarkto simptomus nedelsianti skambinti greitosios pagalbos numeriu 112 arba kuo skubiau vykti į artimiausios ligoninės priimamąjį.

Pirmadienį Vilniaus miesto savivaldybėje vyks sveikatos patikros (kraujo spaudimo matavimas, cholesterolio kiekio kraujyje tyrimas ir kt.), bus viešinami naujausi kardiologų pranešimai apie miokardo infarkto grėsmę, medikai, politikai, žinomi žmonės ragins atkreipti dėmesį į šios ligos aktualumą.

Klaipėdos ir Panevėžio ligoninėse "Miokardo infarkto savaitės" renginiai vyks lapkričio 23 dieną, Šiauliuose - gruodžio 7 dieną miesto savivaldybėje.

Pasak gydytojų kardiologų, širdies ir kraujagyslių sistema neatlaiko streso, netinkamos mitybos, žalingų įpročių, menko fizinio aktyvumo. Dažnai miokardo infarktas smogia netikėtai, nes pirmųjų jo simptomų nepastebime ar juos ignoruojame. Žmonės vis dar labiausiai bijo susirgti vėžiu, nors nuo šios ligos miršta tris kartus mažiau žmonių nei nuo kraujotakos ligų. Tuo tarpu miokardo infarktas bei kitos sunkios širdies ligos skina vis jaunesnius žmones.

Širdies asociacijos duomenimis, Lietuvoje kasmet dėl miokardo infarkto gydoma daugiau nei 7 tūkst. žmonių. Sergamumas ūminiu ir pakartotinu miokardo infarktu 2010 metais buvo 2,9 atvejo tūkstančiui gyventojų. Taigi, kiekvieną dieną Lietuvoje miokardo infarktas ištinka daugiau kaip 20 žmonių. Nemaža dalis nuo šios ligos miršta. Iš viso 2010 m. nuo ūmaus ir pakartotinio miokardo infarkto ligoninėse mirė 1275 žmonės. Dar per tūkstantį žmonių staiga mirė namuose.

Primenama, kad pirmosios valandos nuo skausmo pradžios yra pačios svarbiausios, per kurias galima sumažinti mirties ir invalidumo tikimybę. Susirūpinti reiktų tuomet, jei kyla skausmas už krūtinkaulio arba širdies plote, skausmas plinta į kairę ranką, petį, kaklą ar apatinį žandikaulį. Taip pat žmogų gali apimti nerimas, mirties baimė, pilti šaltas prakaitas. Perspėjama, kad praėjus dvylikai valandų nuo skausmo pradžios ir nesikreipus į medikus, gali būti per vėlu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder