Miklūs pirštai - guvus protas

Miklūs pirštai - guvus protas

Daugelis tėvų nežino, jog reikia miklinti vaikų rankas bei pirštus. Kai tobulėja rankų judesiai, vaikas vystosi visapusiškai.

Judesių tikslumas priklauso nuo daugelio raumenų grupių veiklos, kurią reguliuoja centrinė nervų sistema. Galvos smegenų centrai, reguliuojantys kalbą, ir centrai, reguliuojantys rankų pirštų judesius, yra visai šalia ir daro įtaką vieni kitų veiklai.

Pradžioje išsivysto rankų pirštų judesiai, po to - skiemenų artikuliacija, o tolesnis kalbos vystymasis priklauso nuo smulkiosios (pirštų) motorikos išsivystymo.

Jei vaiko motoriniai, savitarnos gebėjimai neatitinka amžiaus normų, tai kalbos vystymasis atsilieka. Tokie vaikai blogai piešia arba išvis to daryti nemėgsta ar nemoka. Tai turi įtakos kalbėjimui. Vaikai, kuriems ankstyvajame amžiuje sudarytos palankios sąlygos mankštinti pirštus, greičiau pradeda taisyklingai kalbėti, geriau artikuliuoti garsus.

Smulkiąją motoriką lavina tokios užduotys: piešimas, spalvinimas, lipdymas, virvučių varstymas į skylutes, konstravimas (lego), karolių vėrimas ant virvutės, mozaikų dėliojimas ir pan.

Padėkime kūdikiui

Kad kūdikis lengviau atkreiptų dėmesį į savo rankas, galima pririšti prie pirštinės ar riešo nedidelį varpelį ar žaislą. Skambėjimas suteikia džiaugsmo, todėl jis mojuos rankutėmis.

Lavinti rankas kūdikiui padeda visi žaidimai. Iš pradžių vaikui reikia suvokti, kur baigiasi jo ranka ir prasideda barškutis. Įgūdžiams tobulėjant, reikia pasirinkti tinkamus žaidimus, kurie toliau lavintų bei treniruotų besiformuojančius gebėjimus. Galima atlikti ir masažą, ypač vaikams, turintiems koordinacijos bei kalbos ir kalbėjimo sutrikimų.

Darbas (pratimai ir masažas) turi vykti žaidimų forma, lėtu tempu, sistemingai po 2-5 minutes kiekvieną dieną (rankų glostymas, delno masažas, pirštų tempimas, kiekvieno piršto masažas, tarpupirščių masažas, atskirai nykščio masažas).

Išmokus valdyti riešą, vaikui atsiveria daugybė galimybių įsitraukti į naujus žaidimus ir veiklą. Statyba iš kaladėlių - labai gera priemonė ugdyti vaiko erdvės suvokimą, gerinti riešo ir rankos valdymą. Dėlionės lavina vaiko erdvinį mąstymą, moko jas sujungti, o tai reikės, kai vaikas mokysis skaityti.

Vaikų rankų smulkiosios lavinimo užduotys padeda susikaupti, išlaikyti dėmesį, lavina atmintį, mąstymą, parengia vaiko ranką rašyti mokykloje.

Rankų mankšta vaikams, kurie gerai supranta užduotis pagal žodinę instrukciją ir kurių bendroji motorika atitinka amžių
1. Pirštai sulenkiami į kumštį ir ištiesiami. Paeiliui ištiesiamos rankos.
2. Lenkimas per riešą aukštyn, žemyn.
3. "Spyna": pirštai suneriami - spyna užrakinama, ištiesiami - atrakinama.
4. Delnai stumiami vienas į kitą.
8. Nykščiu paliečiamas kiekvienas tos pačios rankos pirštas.
10. "Žirklės" - delnai sudėti vienas prie kito ir tokiu būdu išplečiami ir suglaudžiami pirštai.
12. "Kačiuko nagai" - pirštų galų surietimas ir ištiesimas.
14. Pirštai ištiesiami ir sulenkiami į kumštį paeiliui (pradedant nuo mažojo pirščiuko, vėliau nuo didžiojo ir t. t.).
Pirštų mankštinimo pratimus galima panaudoti ir tikslinant ar įtvirtinant taisyklingą garsų tarimą. Tiesa, prieš tai reikėtų pasikonsultuoti su logopedu, kad šis paaiškintų, kaip taisyklingai tariamas vienas ar kitas garsas. Atliekant pratimą vaikui bus smagu deklamuoti trumpą eilėraštuką ar tiesiog tarti kurį nors garsą, imituojant daiktą - lėktuvą (ū-ū-ū), automobilį (ž-ž-ž), bitę ar uodą (z-z-z), gyvatę (š-š-š) ir pan. Pasiūlykite pajudėti - deklamuoti eilėraštuką žygiuojant, sugalvokite įvairių judesių ne tik pirštams, bet ir rankoms, visam kūnui - tai gali būti ir nesudėtingi mankštos pratimai.
 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder