Meningokokine infekcija susirgo mokinys

Meningokokine infekcija susirgo mokinys

Šiandien iš asmens sveikatos priežiūros įstaigos gautas pranešimas apie įtariamą meningokokine infekcija susirgusį asmenį. Susirgo vienos Vilniaus miesto mokyklos mokinys. Kol kas laboratoriškai liga nepatvirtinta. Vilniaus visuomenės sveikatos centras informavo mokyklą apie apsaugos priemones – labai artimą sąlytį turėjusiems asmenims patariama kreiptis į savo šeimos gydytoją. Visiems kitiems, labai artimai su sergančiuoju nebendravusiems (klasiokams, mokytojams), patariama 10 dienų stebėti savo sveikatą. Atsiradus sveikatos pakitimų (slogai, karščiavimui, bėrimui), kreiptis į gydytoją. Mokyklos veiklos nutraukti nerekomenduojama.

Simptomai panašūs į peršalimo

Liga prasideda sloga, ligoniui skauda galvą, pakyla temperatūra iki 39–40°C, vėliau atsiranda hemoraginis bėrimas.

Meningokokinės infekcijos sukėlėjai plinta oro lašiniu būdu. Užsikrečiama kosint, čiaudint, valgant ar geriant iš bendrų indų, dalijantis higienos priemonėmis, cigarete, bučiuojantis.

Įprastai meningokokinės infekcijos atvejų padaugėja žiemą, pavasarį, tačiau liga galima užsikrėsti bet kuriuo metų laiku. Gripas ir kitos imunitetą alinančios peršalimo ligos sumažina organizmo atsparumą ir padidina tikimybę susirgti meningokokine infekcija.

Ligos inkubacinis periodas trunka nuo dviejų iki dešimties dienų. Meningokoko sukėlėjas labai neatsparus džiovinimui, šalčiui, aukštai temperatūrai, todėl dezinfekcija esant šios ligos infekcijai neatliekama.

Siekiant išvengti meningokokinės infekcijos, labai svarbu vėdinti patalpas, nebūti arti ligonio, stebėti savo sveikatą, o susirgus iš karto kreiptis į gydytoją.

Susergama vis dažniau

Pastaraisiais metais sergamumas meningokokine infekcija Vilniuje padidėjo. Vilniaus visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2012 m. užregistruotas 41 šios ligos atvejis, per šių metų nepilną pusmetį – 16 atvejų, iš kurių 3 buvo mirtini (visi buvo suaugusieji).

Ligos sukėlėjas meningokokas (Neisseria meningitidis) gali būti randamas net ir sveiko žmogaus nosiaryklėje. Šia infekcija užsikrečiama nuo sergančio asmens ar sveiko bakterijų nešiotojo. Jais dažniausiai būna suaugę asmenys. Sukėlėjų nešiojimo trukmė trunka nuo trijų iki šešių savaičių. Manoma, kad paprastai apie 5–10 proc. žmonių yra šio sukėlėjo nešiotojai, o sergamumo meningokokine infekcija pakilimo metais meningokokų nešiotojų būna žymiai daugiau – net 20–30 proc.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder