Medikai privalės pagelbėti mirusįjį aprengti ir paguldyti į karstą

Medikai privalės pagelbėti mirusįjį aprengti ir paguldyti į karstą

Pagal pasikeitusius žmonių palaikų vežimo, laikymo ir šarvojimo reikalavimus, velionio artimieji galės prašyti gydymo ar medicinos ekspertizės įstaigos darbuotojų, kad jie pagelbėtų mirusįjį aprengti ir paguldyti į karstą. Laidojimo paslaugų teikėjams nereikės išlaikyti 50 m atstumą nuo palaikų laikino laikymo, paruošimo šarvoti, šarvojimo patalpų iki gyvenamųjų namų ir vaikų ugdymo įstaigų sklypo ribos.

Kaip informuoja Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba, daugumos pakeitimų tikslas - suderinti higienos normos nuostatas su Lietuvos Respublikos žmonių palaikų laidojimo įstatymo pakeitimais, įsigaliojusiais nuo šių metų pradžios.

Iki šiol asmens sveikatos priežiūros bei teismo medicinos ekspertizės įstaigos mirusiojo palaikus artimiesiems privalėdavo grąžinti supakuotus į specialius maišus. Teikti laidojimo paslaugų jos neturėjo teisės. Po higienos normos pakeitimo žmogaus palaikų paruošimu šarvoti nebelaikomas palaikų aprengimas ir paguldymas į karstą asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar Valstybinėje teismo medicinos tarnyboje. Dėl to sudarytos galimybės artimiesiems prašyti gydymo ar medicinos ekspertizės įstaigos darbuotojų, kad šie pagelbėtų mirusįjį aprengti ir paguldyti į karstą.

Taip pat iki šiol reikalauta, kad laidojimo paslaugų teikėjai išlaikytų 50 m atstumą nuo palaikų laikino laikymo, paruošimo šarvoti, šarvojimo patalpų iki gyvenamųjų namų ir vaikų ugdymo įstaigų sklypo ribos. Šios higienos normos nuostatos atsisakyta, nes ji nėra tiesiogiai susijusi su žmonių sveikatos sauga ir priklauso ne Sveikatos apsaugos ministerijos, o Aplinkos ministerijos reguliavimo sričiai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder