Medikai: gimdos kaklelio vėžio patikros programos rezultatai kol kas netenkina

Medikai: gimdos kaklelio vėžio patikros programos rezultatai kol kas netenkina

Lietuvoje jau devintus metus vykstančios gimdos kaklelio vėžio patikros programos rezultatai medikų kol kas netenkina. Dėl menko informuotumo ir iš jo kylančios baimės moterys vis dar vengia lankytis pas ginekologą bei atlikti net ir nemokamus tyrimus, kurie padėtų šią onkologinę ligą laiku nustatyti ir gydyti.

Lietuvos akušerių ginekologų draugijos (LAGD) inicijuotas tyrimas rodo, jog Lietuvos moterys ne tik nepakankamai žino apie žmogaus papilomos virusą (ŽPV), kaip pagrindinį gimdos kaklelio vėžio sukėlėją, bet ir stokoja motyvacijos reguliariai tirtis.

"Gimdos kaklelio vėžys yra viena iš nedaugelio onkologinių ligų, kurios priežastis šiandien yra žinoma. Pagrindinis šios ligos sukėlėjas yra didelės onkologinės rizikos ŽPV. Nors gimdos kaklelio vėžys yra antra labiausiai paplitusi moterų lyties organų onkologinė liga Lietuvoje, tyrimas parodė, kad pusė moterų net nežino, kas yra pagrindinis šios ligos sukėlėjas", - sako LAGD prezidentė Daiva Vaitkienė.

Būtent savalaikis ŽPV nustatymas leistų medikams pastebėti pakitimus dar ikivėžinėje stadijoje bei sėkmingai juos kontroliuoti, tačiau vengdamos lankytis pas ginekologą bei atlikti tyrimus moterys užkerta tam kelią.

"Profilaktiniai tyrimai, padedantys nustatyti šiuos pakitimus, yra labai svarbūs. (...) Šiuos tyrimus moterys gali atlikti apsilankiusios pas ginekologą. Vis dėlto apklausos rezultatai parodė, kad profilaktiškai pas ginekologą lankosi tik pusė moterų", - apgailestavo Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Akušerijos ginekologijos klinikos vadovė profesorė Rūta Nadišauskienė.

Pastebima, jog moterys vengia lankytis pas ginekologą ne tik dėl jaučiamo diskomforto, bet ir baimės, jog gydytojas ras sveikatos sutrikimų.

"Gerai besijaučianti moteris bijo išgirsti, kad turi sveikatos problemų. Juk dažnai iš moterų, ypač jaunų, girdime, kad jeigu nebuvai ligonis, tai apsilankęs gydymo įstaigoje juo tapsi", - situaciją komentuoja D. Vaitkienė.

Tačiau medikai primygtinai ragina moteris tikrintis pasinaudojant programos teikiamomis galimybėmis, o esant reikalui - ir papildomai.

Pagal sergamumą gimdos kaklelio vėžiu Lietuva yra tarp pirmaujančių valstybių Europoje. Dėl šios ligos kasmet miršta net iki 400 moterų. Europos Sąjungos valstybėse gimdos kaklelio vėžio problema jau prarado aktualumą.

Medikai teigia, kad sergamumas gimdos kaklelio vėžiu dažnai priklauso nuo šalies ekonominės padėties, ir vadina jį nepasiturinčių regionų liga.

Lietuvoje ŽPV tyrimai atitinka pasaulinį lygį ir yra nemokami vykdant gimdos kaklelio vėžio patikros programą, kurioje gali dalyvauti moterys nuo 25 iki 60 metų amžiaus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder