Maži bičiuliai gamtoje ne visada draugiški

Maži bičiuliai gamtoje ne visada draugiški

Gamta dabar nuostabi, norisi kuo ilgiau pasivaikščioti po parkus, pabūti paupyje ar miške. Kaip turime elgtis, kad buvimo gamtoje džiaugsmo nesugadintų geliantys vabzdžiai, gyvatės ar žalčiai?

Malonų buvimą gamtoje kiek gadina jau prasidėjusios uodų atakos. Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų skyriaus gydytojas dermatovenerologas Vidutis Brazaitis teigia, kad dėl uodų pulti į paniką nereikėtų. Vieni uodų įkandimams labai jautrūs, kiti juos pakelia lengviau. Įkąstos vietos paprastai parausta, niežti 2-3 valandas ar dienas.

Lengva patarti įkąstų vietų nekasyti, bet niežulys būna tiesiog nepakenčiamas. Sukandžiotas vietas reikėtų nuplauti su muilu, galima atšaldyti, patepti spiritu ar hormoniniais preparatais, kurie sumažina niežulį ir uždegiminę reakciją.

Uodai, širšės, vapsvos ar kamanės po įgėlimo odoje nepalieka geluonies. Bičių geluonį būtina ištraukti pirštais, pincetu. Tam tinka net banko kortelė.

Itin pavojinga, jei bitės ar vapsvos įgelia į liežuvį, gomurį ar burną. Sugeltasis gali pradėti dusti. Jeigu žmogus žino esantis alergiškas įgėlimams, būdamas gamtoje, privalo turėti vaistų nuo alergijos. Įgėlus vabzdžiui, pusę ampulės adrenalino reikia suleisti į įgeltą vietą, likusią dalį - į raumenis.

Vapsvos ir širšės labai mėgsta saldumynus ir alkoholį, todėl dažnai įlenda į alaus skardines, vyno taures, tūno ant žemės nukritusiuose saldžiuose vaisiuose. Nepastebėjus, įgelia į burną, gomurį. Pradėjus tinti, kilus alerginei reakcijai, galima ir uždusti, reikia kuo greičiau važiuoti į artimiausią ligoninę. Mirčių dėl vabzdžių įgėlimų mūsų šalyje yra buvę 2006 m., apie juos kasmet praneša kitos šalys. Taigi alergiški žmonės, vykdami į gamtą, turi pasiimti vaistų nuo alergijos, adrenalino. Rizikos grupės žmonės vaistų gali išgerti iš anksto, tuomet buvimo gamtoje malonumo vabzdžiai tikrai nesugadins, pataria gydytojas.

Vapsvos, širšės žmonių pirmos nepuola. Jos ginasi, jei užlipame ant jų buveinės. Kilus atakai, nepatartina mosikuoti rankomis, bėgti - vabzdžiai tai gali palaikyti puolimu ir dar aršiau gintis.

Į ligonines kasmet atvyksta žmonių, kuriems įgėlė gyvatė. Atsitikus tokiai nelaimei, įgeltos vietos nereikia siurbti, stengiantis ištraukti nuodus. Nereikia užveržti įgeltų galūnių. Gydytojas pataria įgeltą vietą nuplauti su muilu, aptvarstyti, juk automobiliuose būna vaistinėlė. Gerai būtų pridėti leduką, o jei neturime, tiks ir šaltas alaus butelis. Įgėlus gyvatei, būtina per dvi valandas nuvykti į ligoninę, kad ten būtų suleista priešnuodžių. Gerai, kai nukentėjęs asmuo žino, koks gyvis įgėlė. Tačiau dažnai žaltys supainiojamas su gyvate, nors jį lengva atpažinti iš geltonų ausyčių.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder