Ligų prevencija - "dugne"

Ligų prevencija - "dugne"

Vakar vykusiame Klaipėdos teritorinės ligonių kasos (TLK) atstovų ir apskrities pirminių sveikatos priežiūros centrų vadovų bei gydytojų susitikime akcentuota, kad apskrities gydymo įstaigose prastai vykdomos onkologinių ir kitų ligų prevencijos programos.

Dėl šios priežasties didžiules sumas nepanaudotų lėšų kasmet tenka grąžinti į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą, o šimtai galimai sergančių žmonių lieka nepasitikrinę sveikatos.

Šiemet gavo mažiau

Klaipėdos TLK duomenimis, geriausiai ligų prevencijos programas vykdo Šilutės ir Tauragės, kuri patenka į TLK aptarnaujamą zoną, pirminės sveikatos priežiūros įstaigos. Toli nuo jų atsilieka tiek uostamiesčio, tiek Klaipėdos apskrities rajonų įstaigos. Todėl bendras programų vykdymo rezultatas, anot TLK vadovų, yra blogas.

"Planuojama panaudoti 90 procentų lėšų, o įvykdoma 20 procentų. Tai - labai žemi rodikliai, klaipėdiečiai smarkiai atsilieka nuo kitų regionų. Skaudu, kada reikia grąžinti milijonus nepanaudotų lėšų į biudžetą. Pernai gavome daugiau pinigų, bet jų nepanaudojome, tad šiemet gavome mažiau, bet ir vėl programų nevykdome", - pyko Klaipėdos TLK direktorius Alfridas Bumblys.

Jis sakė kreipsiąsis į savivaldybių merus ir tarybas, įstaigų steigėjus, kad programų vykdymas pajudėtų iš mirties taško.

"Šalyje irgi programos vykdomos nelabai gerai, bet Klaipėdoje - itin prastai", - sakė A. Bumblys.

Galimybė išvengti vėžio

Šiuo metu įgyvendinamos keturios vėžio kontrolės programos: gimdos kaklelio, krūties, prostatos ir storosios žarnos. Visos jos finansuojamos iš PSDF biudžeto, tad nustatyto amžiaus žmonėms, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, yra nemokamos.

Dėl to pirmiausia reikia kreiptis į šeimos gydytoją, kuris, įvertinęs paciento sveikatos būklę, nuodugniau supažindins su prevencinėmis programomis ir paskirs reikiamus tyrimus. Visos šios prevencinės programos jau padėjo išvengti vėžio tūkstančiams pasitikrinusiųjų. Vėžio prevencija lėmė, kad vis dažniau diagnozuojamas ankstyvųjų stadijų vėžys, kuris gali būti sėkmingai gydomas. Pasak medikų, jau sirgdami ankstyvųjų stadijų vėžiu žmonės kurį laiką gali nejausti jokių ligos požymių, netgi skausmo. Tad tiems, kurie vis neprisirengia pasitikrinti, primygtinai siūloma nedelsti.

Taip pat yra galimybė pasinaudoti ir kitomis prevencijos programomis. Pavyzdžiui,širdies ir kraujagyslių ligų, Lietuvoje vykdoma jau penkerius metus. Pagal mirštamumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų Lietuva užima vieną pirmųjų vietų Europos Sąjungoje, kurioje šios ligos lemia net 42 proc. visų mirčių atvejų.

Medikai ginasi

Apskrities medikai nenorėjo sutikti su TLK vadovų teiginiais, kad dėl užstrigusių programų kalti vien medikai.

"Iš kur mes paimsime tuos būrius žmonių programoms vykdyti, kolūkių nebėra, fermų nebėra, žmogų ne taip lengva įtikinti tikrintis sveikatą, raginamas jis slaugytoją varo šalin", - replikavo Kretingos pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Irena Narmontaitė.

Kiti medikai kritikavo, anot jų, netikslią TLK statistiką, nustatytus nerealius programų vykdymo terminus. Programų vykdymą lemia ir kitos aplinkybės. Pavyzdžiui, Skuodo rajone palyginus gerai vykdoma vaikų krūminių dantų padengimo silantais programa. Vaikų dantukus už programines lėšas tvarko valstybinių kabinetų odontologai, nes privačių rajone nėra. Pasak medikų, joks privatininkas nesiterlios su vaikų dantukais, jei per tą laiką gali uždirbti žymiai daugiau.

Pasitarimo dalyviai vieningai nutarė, jog į prevencijos programas būtina įtraukti daugiau dalyvių: visuomenės sveikatos biurų, savivaldybių sveikatos skyrių, visuomeninių organizacijų, kurie galėtų kuo daugiau informuoti žmones apie galimybes laiku pasitikrinti sveikatą ir išvengti sunkių ligų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder