Sunkiems ligoniams sukūrė jaukų prieglobstį

Ligonio slauga: artimieji dažnai nesulaukia pagalbos

Daugelyje Europos šalių veikia gerai organizuota sunkaus ligonio priežiūros sistema - slaugos pagalba teikiama namuose, įkurti dienos centrai, dirba įvairios tarnybos, padedančios šeimai prižiūrėti ir slaugyti neįgalų, sunkiai sergantį žmogų. Nors ir Lietuvoje veikia panašios tarnybos, tokių paslaugų labai trūksta.

Tuo įsitikino klaipėdietė Rimantė S. (vardas pakeistas - Aut. past.), kai jos mama staiga sunkiai susirgo. Jau pusmetį moteris nesulaukia jokios pagalbos iš valstybės institucijų.

Tiesa, socialinių tarnybų abejingumu irgi kaltinti negalima, nes sunkios ligonės dukra į jas pagalbos kreipėsi ne iš karto. Pirmiausia su sergančia mama ji užstrigo eilėse pas gydytojus, o vėliau įsisuko į popierizmo karuselę.

POREIKIS. Socialinių paslaugų seniems ir ligotiems asmenims Klaipėdoje labai trūksta - tenka laukti eilėje ilgus mėnesius, nors pagalba reikalinga čia ir dabar. Eimanto CHACHLOVO nuotr.

"Buvau naivi, maniau, kad sulauksiu pagalbos iškart, kai tik paaiškėjo, jog mama yra sunkus psichinis ligonis. Tačiau mėnesių mėnesius trunka vizitai pas gydytojus, reikalingų dokumentų tvarkymas įvairiose institucijose. Kol nėra dokumentų bei valdininkų sprendimų, ir pagalbos nėra. Taip ir vargstame vieni patys 24 valandas per parą, nes žmogaus, sergančio demencija, turinčio psichikos sutrikimų, negalima palikti vieno. Jam reikalinga visapusiška slauga ir priežiūra. Kai nėra pagalbos iš šalies, slauga išvargina ir fiziškai, ir emociškai", - teigė Rimantė S.

Tačiau ir susitvarkius visus reikalingus dokumentus, užtikrinančius teisę į dienos socialinę globą, jai vis vien teks laukti eilėse.

Pagalbos reikia dabar

"Šią naktį mama atsirakino duris ir išėjo į gatvę. Nė vienas nepastebėjome, kad jos nebėra. Namo ją parvedė policininkai. Taip jau gyvename pusmetį - nėra ramybės nei dieną, nei naktį", - guodėsi Rimantė S.

Praėjusią vasarą jos 75-erių mamą ištiko insultas, jai paralyžiavo kairiąją ranką. Grįžusi iš ligoninės moteris ėmė elgtis keistai.

"Mus ji pažįsta, tačiau ankstesnio bendravimo nebėra. Gyvena savo pasaulyje. Bėga, lekia iš visur, pasidarė agresyvi. Pasiima peilį ir bando atidaryti su juo duris. O namuose - trys mokyklinio amžiaus vaikai, su vyru abu dirbame. Iš pradžių galvojome, kad toks elgesys - seno žmogaus kaprizai. Bet kai pagaliau sulaukėme eilės pas psichiatrą, sužinojome, kad mamai yra sutrikusi psichika ir ji nebepasveiks. Mane ištiko šokas. Apėmė didžiulė neviltis, jog gali tekti atsisakyti darbo, nes turėsiu dieną naktį prižiūrėti mamą. Bet auga trys vaikai, kaip juos išmaitinti nedirbant", - pasakojo Rimantė S.

Nežinodama, ko griebtis, ji pradžioje nusprendė prašyti, kad mamą paglobotų slaugos ligoninėje. Šioje įstaigoje ligonis turi teisę per metus praleisti 4 mėnesius. Tačiau Rimantės S. mama ten praleido tik mėnesį.


"Ji ten būdavo fiksuojama prie lovos, nes veržėsi į lauką, blaškėsi, draskėsi. Skaudėjo širdis, bet ką reikėjo daryti? Dėl bemiegių naktų buvau jau išsekusi, vos atidirbdavau darbe. Pagaliau mums gydytojai pasakė: pasiimkite mamą, nes jie esą neturintys sąlygų prižiūrėti tokios būklės pacientų", - pasakojo Rimantė S.

Pasak moters, tuomet ją apėmė didžiulė neviltis: "Ką daryti? Kas dar gali padėti? Kur kreiptis?" Tačiau į šiuos klausimus Rimantei S. teko atsakyti pačiai, nes, jos teigimu, niekas neskubėjo padėti.

"Visur eilės, visur abejingi žmonės. Gerų žmonių nesutikau. Šio mėnesio viduryje tikimės sulaukti Neįgalumo ir nedarbingumo nustatymo komisijos sprendimo dėl specialiųjų poreikių mamai nustatymo, kad būtų galima vėliau savivaldybėje tikėtis slaugos kompensacijos pinigėlių, ir už juos bandyti patiems samdytis slaugę mamai. Juk jai prižiūrėti reikia turėti ir specifinių žinių", - teigė Rimantė S.

Šiuo metu sergančią mamą jai padeda prižiūrėti kaimynė, kol iš mokyklos grįžta vaikai.

Laukia eilėse

Atrodytų, tokioje situacijoje turėtų gelbėti dienos socialinė globa bent darbo dienomis, tačiau šių paslaugų Klaipėdoje dar nepakanka.

Socialinio paramos centro direktorės pavaduotoja Eglė Buivydaitė teigė, jog senų ir neįgalių žmonių slaugos bei priežiūros namuose poreikis kasmet auga.

"Tam įtakos turi ir emigracija. Seni žmonės lieka vieniši, ligoti, nebesugeba apsitarnauti. Mūsų darbuotojai darbo dienomis atskuba į pagalbą tokiems žmonėms: nuperka maisto, sutvarko namus, sumoka mokesčius, sprendžia kitas ūkines, buitines problemas. Šios paslaugos nemokamai priklauso asmenims, kurių pajamos neviršija 700 litų", - sakė E. Buivydaitė.

Šiuo metu dienos stacionaro paslaugomis naudojasi 20, pagalbos namuose - 211 asmenų. Tačiau, anot E. Buivydaitės, Socialinės paramos centro paslaugomis gali naudotis tik fizinę negalią turintys klaipėdiečiai.

Psichinę negalią turinčiais žmonėmis rūpinasi Neįgaliųjų centras "Klaipėdos lakštutė". Šio centro specialistai gali suteikti įvairias paslaugas - konsultuoti, padėti pasirūpinti asmens higiena, maitinimu, ugdyti gyvenimo įgūdžius - visa, kas reikalinga asmeniui pagal jo savarankiškumo lygį. Tačiau šio centro direktorė Danutė Daukantienė neslepia, kad norinčiųjų gauti šios įstaigos paslaugas - eilės. Šiuo metu pagalbos laukia mažiausiai 50 žmonių.

Tarnybos nesusikalba

"Laukiame filialo Panevėžio gatvėje kitais metais atidarymo, iškart galėtume į dienos globos stacionarą priimti 30 asmenų. Taip pat laukiame naujojo integraliosios pagalbos teikimo projekto pradžios, kuris suteiks gerokai daugiau galimybių suteikti pagalbą psichinę negalią turintiems žmonėms. Kasdien matau žmonių akis, klausiančias, kada ištirps tos eilės. Bet visiems sakau: verta palaukti ir tose eilėse. Kol žmogus stovi toje eilėje, mūsų darbuotojai padeda susitvarkyti dokumentus, kad viskas suktųsi greičiau. Stengiamės, kad neįgalus žmogus neliktų be kvalifikuotos pagalbos, nes kaimynės ar kiti artimieji tokios negali suteikti.

Šioje srityje yra dar nemažai neišspręstų klausimų, pavyzdžiui, dėl trumpalaikės globos įteisinimo, kai, pavyzdžiui, šeimai reikia kažkur būtinai trumpam išvykti, o savo ligoto žmogaus palikti nėra kur. Tokių paslaugų poreikis senyviems asmenims ir darbingo amžiaus žmonėms su psichikos negalia yra didžiulis ir, manau, nemažės", - sakė D. Daukantienė.

Ji akcentavo, kad šioje srityje labai trūksta ir tarpusavio bendradarbiavimo: medikų, socialinių darbuotojų, mat pakankamai nesidalinama informacija apie žmones, kuriems reikalingos socialinės paslaugos.


Pasak D. Daukantienės, informacijos apie socialines paslaugas trūksta ir visuomenei. Jau seniai kalbama, jog labai reikėtų vadinamojo paslaugų žemėlapio, kur būtų sukaupta visa informacija apie medicinos, slaugos, socialines paslaugas, reikalingas ligoniui ar neįgaliajam.

"Žmonės dažnai sutrinka ir nebežino, kur kreiptis, nes pagalbos reikia čia ir dabar", - sakė D. Daukantienė, nuoširdžiai pažadėjusi padėti šio straipsnio herojei.

Į ligoninę - be kliūčių

Klaipėdos jūrininkų ligoninės Psichiatrijos departamento Švėkšnoje vedėjas Arūnas Mažrimas teigė, jog į šią įstaigą senyvi žmonės, turintys psichikos sutrikimų, gali patekti turėdami šeimos gydytojo ar gydytojo psichiatro siuntimą.

"Atvykusiojo sveikatos būklę įvertina ir mūsų ligoninės psichiatras - ar pacientui reikalingas gydymas stacionare, ar jis gali būti gydomas ambulatoriškai. Atsižvelgiant į sveikatos būklę pacientas pas mus ligoninėje gali būti gydomas nuo 10 dienų iki 3 mėnesių", - sakė A. Mažrimas.

Ligoninėje veikia 40 lovų Psichosomatikos ir psichogeriatrijos skyrius, kuriame pacientai ne tik gydomi, bet turi ir įvairios naudingos psichinei sveikatai veiklos, jiems taikomos įvairios terapijos.

"Kai išleidžiame namo, dažnai žmonės labai liūdi, sako: "Ir vėl vienas namuose sėdėsiu tarp keturių sienų". Tad siūlyčiau artimiesiems nelikti vieniems su savo problema tarp tų sienų, nebijokime kreiptis į specialistus, ir ta pagalbos ranka tikrai bus ištiesta", - tikino Psichiatrijos departamento vadovas.

Integraliai pagalbai - 1,2 mln. litų

Audronė LIESYTĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja
Pirmiausia tokiais atvejais reikėtų nedelsti ir kreiptis pas mus. Internete yra visa informacija, kas ir kokias socialines paslaugas turi teisę gauti. Galima kreiptis be išankstinės registracijos. Svarbu pristatyti prašymą ir reikiamus dokumentus, tarp jų specialios nuolatinės slaugos ar nuolatinės priežiūros poreikio nustatymo pažymą. Slaugos pašalpos dydis siekia 750 litų. Ir jau šeimos reikalas, kokias paslaugas pasirinkti: globos stacionarą, dienos socialines paslaugas ar samdytis pagalbininką privačiai. Deja, nėra taip, kad viskas gaunama tą pačią dieną. Pavyzdžiui, norinčiųjų patekti į globos pensionatus yra eilės. Tikimės, kad paslaugos Klaipėdoje pagerės ir bus galima greičiau aptarnauti žmones įgyvendinus Integralios pagalbos (socialinės globos ir slaugos) programą. Jai įgyvendinti uostamiestyje skirta 1,2 mln. litų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder