Ligoninėse - ŽIV užkrėstas kraujas

Ligoninėse - ŽIV užkrėstas kraujas

Aktyvi kraujo donorė serga žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), o jos kraujas buvo perpiltas pacientams keliose Lietuvos miestų ligoninėse. Išsiaiškinti situaciją pareigūnai ir medikai sukruto po to, kai aktyviai kraujo donorei šį rugpjūtį buvo diagnozuotas pavojingas virusas, o jos kraujas pacientams ligninėse buvo perpilamas nuo kovo. Apie tai pranešė dienraštis „Lietuvos žinios“.

Šiuo metu tikrinama, ar iš jos paimtas ir vėliau šalies gydymo įstaigoms patiektas kraujas nebuvo užkrėstas šiuo virusu. Situacijai ištirti sudartyta speciali komisija.

Atlikus pakartotinius tyrimus esą nebuvo nustatyta, kad ligoninėms paskirstytas moters kraujas buvo užkrėstas. Tačiau laikotarpis nuo tada, kai donorė davė kraujo, iki dienos, kai jai buvo diagnozuotas ŽIV, yra trumpas. Todėl gali būti, kad virusas žmogaus organizme jau tūnojo, tačiau jo nebuvo įmanoma aptikti dėl latentinio periodo (nuo infekcijos patekimo į organizmą iki simptomų atsiradimo). Dėl to išlieka tikimybė, kad ir pacientams galėjo būti perpilta užkrėsto kraujo.

Dienarštis pakalbino ir vieno kraujo donorystės centro darbuotoją. Pasak kurio, duodama kraują moteris nežinojo, kad yra užsikrėtusi pavojingu virusu, kurio nenustatė ir kraujo centro atsakingi darbuotojai. Tačiau labai gali būti, kad jau duodama kraujo moteris buvo užsikrėtusi ŽIV. Įtariama, kad kraują tyrę ekspertai galėjo pernelyg atlaidžiai pažiūrėti į nustatytą ribą kiek viršijančius tam tikrus kraujo rodiklius.

ŽIV užsikrėtusi kraujo donorė buvo gana aktyvi. Sveikatos apsaugos viceministro Audriaus Klišonio teigimu, pernai ji kraujo davė tris kartus, šiemet – vieną. Būtent dėl pastarąjį kartą kovo 29 dieną duoto kraujo Sveikatos apsaugos ministerija ir pradėjo tyrimą. Keliams pacientams kraujas buvo perpiltas ir kuriose šalies ligoninėse, kol kas neatskleidžiama.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder