Liežuvio pakitimai: ką jie reiškia?

Liežuvio pakitimai: ką jie reiškia?

Klausimas: Atsirado rudos apnašos ties liežuvio viduriu. Jei padalytume liežuvį į tris dalis skersai, tai antroje dalyje. Esu rūkanti.

Atsako šeimos gydytojas Ričardas Sabūnas.

Liežuvio pakitimai būna įvairaus pobūdžio ir tiksli jų interpretacija gali padėti diagnozuoti kai kurias ligas, kurios ne visuomet lengvai nustatomos net ir naujausiais diagnostikos metodais.

Rytų medicinos specialistai teigia, kad ant liežuvio yra išsidėstę visų organų atitikmenys. Liežuvio galiukas atitinka gerklę, kiek aukščiau - širdį, šonai - plaučius. Dešinė liežuvio pusė atspindi dešiniuosius vidaus organus, kairė pusė - kairiuosius. Padidėjęs tam tikrų liežuvio zonų jautrumas ar pakitusi spalva rodo, jog sutrikusi organo, susijusio su ta zona, veikla. Apnašos tose vietose liudys apie uždegiminius procesus. Jei liežuvio kraštuose matyti dantų įspaudai, - tai žarnynas nepakankamai gerai pasisavina maistą.

Rudos liežuvio apnašos - signalas apie žarnyno ligas. Juodos apnašos liudija ne tik apie grybelines, bet ir apie onkologines ligas, išsekimą. Apie širdies bei kraujagyslių ligas praneša melsvas liežuvio atspalvis. Jei balsva apatinė liežuvio dalis, tai gali būti kepenų ar tulžies patologija. Gelsvos liežuvio apnašos rodo dažnus skrandžio veiklos sutrikimus.

Nuo seniausių laikų liežuvio valymas buvo viena iš svarbiausių burnos ertmės priežiūros priemonių. Sidabriniai, auksiniai, mediniai liežuvio valikliai buvo paplitę senovės Egipte, Romoje, Indijoje. Juos rekomendavo ir žymus tų laikų gydytojas Hipokratas. Tokie valikliai ir dabar naudojami Rytų šalyse. Kasdien naudojant liežuvio valiklį, kartu su liežuvio apnašomis pašalinami toksinai ir kenksmingi mikroorganizmai. Todėl pagerėja skonio receptorių funkcija, seilių išsiskyrimas. Masažuojami ant liežuvio esantys aktyvieji organų taškai, todėl pagerėja jų veikla, gerėja savijauta. Liežuvį valyti galima ir dantų šepetėliu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder