Lėto gyvenimo filosofija

Lėto gyvenimo filosofija

Pastaruoju metu tapo madingos įvairios gyvenimo teorijos. Neseniai išpopuliarėjo dar viena - "lėto gyvenimo" ("slow life"): žmogus turi gyventi lėtai, teigia jos šalininkai. Bet ar tai įmanoma šiuolaikiniame pasaulyje, kuriame nuolatinė skuba ir sambrūzdis iš esmės tapo norma?

Šios Europoje gimusios filosofijos šalininkai mano, kad beprotiškas mūsų gyvenimo ritmas neleidžia pajusti gyvenimo skonio. "Lėto gyvenimo" esmė - ne rezultatas, o procesas, mėgavimasis kiekviena pragyventa akimirka. Iš pirmo žvilgsnio tai tiesiog neįmanoma. Per dieną turime spėti nuveikti tiek, kad jau nebe "procesas" rūpi. Todėl mes automatiškai valgome, važinėjame į darbą, dirbame "dėl rezultato" ir nebent per laisvadienius ir šventes leidžiame sau atsipūsti ir imtis veiklos, kuri tikrai teikia malonumą. Ką gi rekomenduoja "lėto gyvenimo" gerbėjai?

Darbo procesą derinti su savo individualiu ritmu. Jei griebsitės tai vieno, tai kito, darbai tik kaupsis. Todėl iš pradžių numatykite šios dienos užduotis, o paskui imkitės jas vykdyti. Jei matote, kad nespėjate, atsisakykite užduoties arba atidėkite ją patogesniam laikui. Žinoma, tai būtina aptarti su vadovybe. Nesiimkite daugiau, negu išties pajėgiate nuveikti. Dirbkite tomis valandomis, kai jums patogu. Paprastai "lėtai gyvenantieji" dirba laisvai samdomais darbuotojais arba pagal lankstų grafiką, todėl gali darbo laiką susiplanuoti taip, kad tvarkaraštis nekeltų diskomforto.

Valgymo malonumas

Valgyti ne tam, kad pasisotintumėte, o tam, kad pajustumėte malonumą. Atsisakykite greitojo maisto, ši maitinimo sistema kaip tik ir skiriama tiems, kuriems reikia greitai prisikimšti skrandį. Raskite kavinę arba parduotuvę, kurioje galėsite užsisakyti ar nusipirkti to, kas jums tikrai skanu. Tą maistą galėsite valgyti lėtai, su pertraukėlėmis, ir suprasite, kad valgis - ne tik gyvenimo būtinybė, bet ir visa kultūra, savotiškas meditacijos procesas.

Poilsiui - nors pusvalandis

Tinkamai ilsėtis. Šiuolaikiniame pasaulyje daugelis tiesiog nebemoka ilsėtis. Dykinėdami mes jaučiamės nejaukiai, todėl net namuose po darbo daugybę laiko skiriame įvairiausiems reikalams, o savaitgaliais tvarkome buitį. Įsiveskite taisyklę parėję namo bent pusvalandį skirti poilsiui, pavyzdžiui, paskaitykite, gurkšnodami arbatą. Reikalais užsiimsite po to!

Informacinė blokada - būtina

Atsijoti nereikalingą informaciją. Iš žiniasklaidos ir interneto gaunama informacija mus priverčia gyventi "bendru" ritmu, tai yra skubant. Be to, pats informacijos gavimo procesas atima daugybę laiko. Todėl geriau pasirinkti kokį nors vieną jos kanalą, pavyzdžiui, televizorių. Jei jaučiate, kad "informacijos atakos" jums kelia per didelę įtampą, įsiveskite informacinės blokados dieną, kurią neskaitysite laikraščių, nežiūrėsite televizoriaus ir nenaršysite internete. Tai gali būti ir savaitė ar mėnuo... Galite išvažiuoti į sodybą ir atitrūkti nuo civilizacijos, pagal aplinkybes. Sau svarbių žinių vis tiek gausite, todėl įpraskite riboti gaunamos bendros informacijos kiekį, skaityti arba žiūrėti tik tai, kas jums išties reikalinga ir svarbu.

Mokytis atsipalaiduoti

Tai būtina daryti visose situacijose, kai nereikia įtempti jėgų. Pavyzdžiui, neverta skubėti ir daryti staigių judesių, kai jūsų niekas neskubina. Veikite lėtai. Viena, jei jums reikia skubėti į darbą, bet visai kas kita, jei namuose geriate arbatą. Paklauskite savęs: kur aš skubu? Patikėkite, tikrai ne visada rasite atsakymą į šį klausimą. Nepamirškite šypsotis, kitiems sakyti "ačiū" ir "prašau", net jei kur nors labai skubate: šios smulkmenos į jūsų gyvenimą įneš daug teigiamybės. Nebijokite pabūti vieni. Tai padės jums pajusti individualų gyvenimo ritmą. Tokiomis valandėlėmis neverta galvoti apie tai, ką dar reikia nuveikti, geriau įsiklausykite į save, patyrinėkite savo pojūčius, pamedituokite, kad pasijustumėte "čia ir dabar" ir suvoktumėte, kuriuo keliu jums geriau judėti toliau.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Laisvalaikis"

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder