Laboratorijoje aptinkami ir labai retų ligų sukėlėjai

Laboratorijoje aptinkami ir labai retų ligų sukėlėjai

Klaipėdos universitetinės ligoninės klinikinėje diagnostinėje laboratorijoje atliekama daugybė tyrimų, siekiant aptikti retų infekcinių ligų sukėlėjus.

Tai ir tradiciniai mikrobiologiniai pasėliai, su kurių pagalba galima išauginti retos infekcinės ligos gryną kultūrą ir nustatyti jautrumą priešmikrobiniams vaistams. Pavyzdžiui, atliekant pasėlius, gali būti nustatomos šios žarnyno infekcinės ligos: jersiniozė, listeriozė, kampiliobakteriozė, dizenterija, enteropatogeninių ešerichijų sukelti viduriavimai ir kt.

Kuomet tiriamoji medžiaga yra kvėpavimo takų išskyros, gali būti aptiktas vienas iš retesnių sukėlėjų - Pneumocystis carinii, kuris sąlygoja oportunistines infekcijas, t.y. gali būti aptinkamas ir sveikų pacientų organizme. Tačiau nusilpus makroorganizmo imunitetui, jis gali sukelti pneumoniją, populiariai kalbant, plaučių uždegimą.

Įtariant infekcinės kilmės galvos smegenų žievės uždegimą (meningitą) , atliekamas mikrobiologinis smegenų skysčio pasėlis. Šio tyrimo metu gali būti išauginamas ne tik meningokokas (dažniausias meningitų sukėlėjas), bet ir gana retas sukėlėjas - Listeria monocytogenes.

Platus tyrimų spektras

Mūsų laboratorijoje atliekami virusų antigenų nustatymas tiriamoje medžiagoje (pvz., roto, adeno, noro virusų antigenų paieška išmatose) arba virusų antikūnų bei antigenų paieška kraujo serume (virusinių hepatitų B ir C, ŽIV, citomegalo, erkinio encefalito, Epštein-Baro ir kt.).

Plačiai taikomi automatizuoti serologiniai - mikrobiologiniai tyrimo metodai nustatant tam tikrų ligų sukėlėjų imunoglobulinus pagal M ir G klases, pagal kurias gali būti sprendžiama, ar liga yra ūmaus, ar lėtinio periodo (tai toksoplazmozė, toksokarozė, atipinės pneumonijos -mikoplazmozės ar chlamidiozės, Laimo liga ir kt.).

Maliarija - ne naujiena

"Auksiniu standartu" yra laikomas mikroskopavimo metodas, aptinkant kraujo tepinėlyje kraujo parazitus, tokius kaip maliarijos sukėlėjai, leišmanijos bei babezijos. Mūsų laboratorijos praktikoje kol kas pasitaikė aptikti tik įvairių rūšių maliarijos sukėlėjus (tropinės, tridienės, ketvirtadienės maliarijos), o kitus du sukėlėjus teko matyti tik mokomojoje medžiagoje, atsiųstoje iš išorinės tarplaboratorinės kokybės kontrolės programos (Suomija). Kolegos suomiai turi šioje srityje didesnę patirtį, nes jau anksčiau yra susidūrę su dideliu srautu emigrantų iš įvairių pasaulio šalių bei savo šalies piliečių turizmu.

Mikroskopuojant išmatas taip pat galima aptikti tiek pačius parazitus, sukeliančius viduriavimus, tiek jų cistas, kirminus bei jų kiaušinius.

Atsakymas - tą pačią dieną

Mūsų laboratorijos tikslas - taikant naujausius laboratorinius tyrimų metodus ne tik aptikti kuo daugiau įvairių infekcinių ligų sukėlėjų, bet ir taikyti savo darbe kuo pažangesnius, aukštesnio jautrumo bei specifiškumo tyrimo metodus, leidžiančius kuo tiksliau bei greičiau pateikti gauto tyrimo rezultatus gydančiam gydytojui.

Tad jau šių metų pavasarį mūsų ligoninės laboratorijoje numatomas labai platus naujų infekcinių sukėlėjų nustatymo spektras: raudonukės, kiaulytės, vėjaraupių, tymų, kokliušo, Epštein-Barr viruso ankstyvojo antigeno, Herpes simplex 1 ir 2 tipų, poliovirusų, gripo A ir B, kriptosporidijų bei kitų. Svarbi minėtų tyrimų ypatybė ta, kad jie bus atliekami tą pačią dieną, gavus tiriamąją medžiagą, o tyrimo rezultatus galima pateikti per 1-2 valandas.

Jei iškiltų būtinybė nustatyti ar patvirtinti įtariamą retą pavojingą arba ypač pavojingą infekcinę ligą (raupai, maras, juodligė, bruceliozė ir kt.), tai tiriamoji medžiaga, griežtai laikantis visų keliamų reikalavimų, būtų siunčiama ir patvirtinama Nacionalinėje visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder