Kraujui stiprinti vien geležies nepakanka

Kraujui stiprinti vien geležies nepakanka

Jei įtarimus dėl anemijos nuramino bendrasis kraujo, geležies kiekio ir feritino tyrimai, tačiau savijauta toliau blogėja, verta išsitirti homocisteiną.

Blyškioji epidemija – taip specialistai vadina anemiją. Mažakraujyste gali sirgti beveik kas trečia Lietuvos moteris. Kasmet šalyje diagnozuojama net apie 30 000 lėtinės anemijos atvejų.

Jei laiku neatliekami reikiami kraujo tyrimai, žmogus gali ilgai nieko neįtarti apie gresiančią mažakraujystę. Anemijai įsibėgėjant vis dažniau apima nuovargis, bendras silpnumas, mieguistumas, silpsta imunitetas. Dar vėliau atsiranda aiškūs požymiai: blyški oda, įtrūkę lūpų kampai, trapūs nagai, slenkantys plaukai ir kt. Gali prasidėti sunkios lėtinės ligos.

Dažniausia kraujas nusilpsta dėl geležies stokos. Tačiau reikia prisiminti, kad anemiją taip pat skatina vitamino B12 ir folio rūgšties trūkumas. Šių vitaminų kiekį galima kontroliuoti atlikus homocisteino tyrimą.

Jeigu homocisteino kraujyje padaugėja, įtariama vitamino B12 ar folio rūgšties stokos anemija.

Vitaminų, kaip ir geležies, pirmiausia galime pritrūkti dėl blogos mitybos. Daugiau jų gali reikti paauglystėje, nėštumo metu.

Vitamino B12 gauname iš galvijų mėsos, žuvies, kiaušinių, pieno ir kt. Jį sintetina ir normaliai funkcionuojantis žmogaus žarnynas. Folio rūgšties atsargas papildome valgydami špinatus, salotas, petražoles, avokadus, lęšius, kviečių gemalus, riešutus, citrinas, aguročius ir kt.

Minėtų vitaminų organizme gali pristigti ir dėl virškinamojo trakto, navikinių, autoimuninių bei kitų ligų. Beje, vitamino B12 trūkumas gali sukelti ne tik sunkią anemiją, bet ir pažeisti centrinę nervų sistemą.

AKCIJA! Atlikite dabar su didele bendrasis nuolaida bendrąjį kraujo, geležies kiekio, feritino ir homocisteino tyrimus Medicina practica laboratorijoje Šilutės pl. 38; tel. (8 46) 230048. Iš anksto registruotis nereikia. Tyrimus geriau atlikti nevalgius. Interneto svetainė: www.medicinapractica.lt

 


užs.nr. 72750

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder