Kokie saldumynai nepakenks figūrai?

Kokie saldumynai nepakenks figūrai?

Nesugebėjimas atsispirti saldumynams - viena pagrindinių priežasčių, priverčiančių atsisakyti subalansuoto raciono.

Viskas, kas žmogiška, nesvetima ir puikia figūra besipuikuojančioms žvaigždėms: dainininkė Rihanna viename iš interviu pareiškė, kad jeigu tris dienas nesuvalgo nieko saldaus, - jaučiasi be galo nelaiminga. "Angliavandeniai (ypač antroje dienos pusėje) yra lieknumo priešai, - sako atlikėja, - todėl trenerio patarimu desertą valgau tik rytais, po pusryčių, ir mažomis porcijomis, o miltinius ir riebius mufinus, kreminius pyragėlius, tortus - leidžiu sau ragauti taip retai, kaip tik sugebu iškentėti..."

Kaip nuraminti "kirminą"...

Kiek kuris gardėsis yra naudingas ir kiek žalingas sveiko maitinimosi kontekste? Ar išties verta jų visai atsisakyti?

Bet kurį maistą sudaro kalorijos, o jos "ateina" iš baltymų, riebalų ir angliavandenių. Storėjama nuo riebalų ir angliavandenių kalorijų, jeigu jų suvalgoma iš karto daug (per 300 g). Todėl desertai egzistuoja, kad jais pasimėgautume, o ne jų privalgytume.

Saldėsiais reikia lepintis po pagrindinio valgymo ir po nedaug - tai svarbiausia taisyklė visiems, kurie kontroliuoja savo svorį. Žinoma, darykite tai tik iki 15-16 val. Tas pats ir dėl saldžių vaisių. Organizmas spės pasisavinti ir neatidės jų "į atsargas".

Vaisiai, uogos: taip!

Vitaminai, mineralai, organinės rūgštys, ląsteliena, eteriniai aliejai ir daug kitų naudingų medžiagų mums dovanoja vaisiai ir uogos. Valgykite šviežius, ruoškite salotas, sultis, morsus, kokteilius (geriau - be cukraus ir pieno produktų). Dalį naudingų savybių išsaugo ir penkių minučių virimo naminė uogienė, tačiau geriau sutrinti uogas su cukrumi, džiovinti arba šaldyti.

Žinoma, močiutės ar mamos uogienė, su meile išvirta iš natūralių uogų, naudinga mūsų sveikatai (ypač žiemą, per šalčius), tačiau visada atsiminkime saiką... Suvalgyti per dieną daugiau nei du arbatinius šaukštelius uogienės metantiesiems svorį dietologai nerekomenduoja.

Patarimas. Vaisių ir uogų per dieną suvalgykite ne mažiau kaip 400 gramų.

Džiovinti vaisiai: taip!

Razinos, džiovinti abrikosai, obuoliai, slyvos, kriaušės ir kt. - seniai žmonijai žinomas desertas ir vienas labiausiai dietologų rekomenduojamų naudingų užkandžių.

Džiovinti vaisiai - vitaminų, mineralų, pektinų, antioksidantų, fruktozės, bioflavonoidų ir kitų naudingų medžiagų "koncentratas". Šis gardėsis normalizuoja medžiagų apykaitą ir širdies bei kraujagyslių sistemos darbą, padeda šalinti iš organizmo toksinus, gerina odos būklę. Naudinga, bet ir kaloringa, todėl nepersivalgykite.

Dienos norma: apie 30 gramų.

Patarimas. Džiovintus vaisius plaukite šiltu, o ne verdančiu vandeniu - kad išliktų vitaminai.

Medus: taip!

Seniausias žmogui žinomas desertas ir vaistas. Pagal kaloringumą lygus cukrui, tačiau kur kas už jį pranašesnis pagal naudą. Medus - natūralus, o ne padarytas. Jis turtingas vitaminų B, PP, C, eterinių aliejų, organinių rūgščių, natūralaus cukraus - fruktozės ir gliukozės, bioflavonoidų - antioksidantų, fermentų ir mineralų. Tai puiki alternatyva cukrui. Cukrus - tai vien angliavandenių kalorijos ir nieko naudingo: jokių vitaminų, mineralų, baltymų - vien tik gliukozė.

Medus rekomenduojamas nusilpus imunitetui, intensyviai sportuojant ar dirbant fizinį darbą kaip natūralus energetikas. Tik atminkite, jog perdozuoti jo nesveika.

Kontroliuojantiems savo svorį patartina suvalgyti ne daugiau kaip vieną arbatinį šaukštelį per dieną.

Patarimas. Jeigu nemėgstate arba negalite valgyti medaus dėl alergijos, rinkitės klevų sirupą - jame daug kalio, kalcio, geležies ir naudingo cukraus - dekstrozės.

Juodasis šokoladas: su saiku

Mėgaukitės "teisingu" šokoladu: tamsiuoju (juoduoju) arba karčiuoju. Kartais abi šios rūšys dėl daug kakavos (ne mažiau kaip 55 proc.) laikomos kaip viena, kartais skiriamos pažymint, kad karčiajame šokolade nėra pieno riebalų ir cukraus.

Aukštos kokybės šokoladas - puikus antidepresantas ("laimės hormono" serotonino šaltinis), afrodiziakas, antioksidantų, širdžiai naudingų flavonoidų, vitaminų ir mineralų sandėlis.

Augaliniai kakavos baltymai naudingi tuo, kad neturi cholesterino, lėtai pasisavinami ir todėl ilgiau sotina. Šokolade esantis taninas reguliuoja viršikinimo sistemos darbą, skatina detoksikaciją.

Taigi šokoladas lyderiauja tarp saldumynų pagal baltymų sudėtį, tačiau storina ne jo baltymai, o kakavos sviestas, kurio šokolade yra nuo 35 iki 50 proc., taip pat angliavandenių kalorijos, kurių suteikia cukrus, džiovinti vaisiai, likeris ir kiti papildai - iš čia ir auga svoris.

Patarimas. Neatsisakykite tamsaus šokolado, nes jame yra naudingų medžiagų, reikalingų aktyviam protiniam darbui (augalinių baltymų, kalio, kalcio, magnio, fosfoto, geležies, PP, B grupės vitaminųlecitino), tačiau mėgaukitės juo su saiku.

Zefyras: su saiku

Zefyruose yra natūralaus želė komponento pektino, gaunamo iš obuolių, citrusinių vaisių žievelės, arbūzų, cukrinių runkelių. Desertai, pagaminti pektino pagrindu, turėtų būti įtraukti į miestiečių racioną, nes ši medžiaga šalina iš organizmo sunkiųjų metalų druskas ir radionuklidus.

Zefyruose nėra vitaminų (jie žūva termiškai apdorojant žaliavą), bet nėra ir riebalų, o jų sudėtyje esantys baltymai stiprina raumenų audinius. Taip pat šiame gardėsyje yra geležies ir fosforo.

Dienos norma: 30 gramų.

Patarimas. Kad išvengtumėte nereikalingų kalorijų, rinkitės zefyrus be glaisto, papildų bei dažiklių.

Chalva: atsargiai!

Chalva - mėgstama visame pasaulyje rytietiška pagunda. Ji skani ir naudinga, lengvai pasisavinama. Tai visaverčių augalinių baltymų ir riebalų (cholesterino nėra), polisočiųjų riebalų rūgščių, mineralų (kalio, magnio, fosforo, geležies) šaltinis.

Chalva turtinga A, E ir B grupės vitaminų, kurie gerina odos būklę, stiprina širdies ir kraujagyslių sistemos darbą, jaunina organizmą ir aktyvizuoja reprodukcinę funkciją.

Patarimas. Chalva labai naudinga, tačiau ir labai kaloringa, todėl valgyti rekomenduojama, tačiau nedažnai.

Dienos norma - 20-30 gramų.

Ledai: atsargiai!

Riebiausia rūšis - plombyras, užtat dviejuose šimtuose gramų tokio deserto (be priedų - šokolado, riešutų, sausainių etc.) yra suaugusio žmogaus mineralų ir mikroelementų paros norma. Mažiausiai kalorijų turi užšaldytos vaisių sultys.

Dienos norma: 60-100 gramų.

Kaloringumas (šimte gramų): plombyras - 227 kcal, grietininiai - 183 kcal, pieniški - 126 kcal, vaisių ar uogų - 110,8 kcal, užšaldytos vaisių sultys - 70 kcal.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder