Kodėl aspirino negalima užgerti arbata?

Kodėl aspirino negalima užgerti arbata?

Kai kurie maisto produktai ir gėrimai visiškai panaikina vaistų gydomąjį poveikį arba net paverčia juos pavojingais. Deja, apie tai ne visada įspėja ir gydytojai.

Greipfrutų sultys šiaip yra labai naudingos. Jose gausu askorbo rūgšties, kuri "degina" riebalus, valo iš kraujagyslių cholesterolį, gerina medžiagų apykaitą. Bet jeigu jomis užgersite širdies vaistus arba kontraceptines piliules, galite sau padaryti meškos paslaugą. Mat šiose sultyse gausu furanokumarino. Ši sudėtingo pavadinimo medžiaga lėtina kepenų darbą. O širdies glikozidus ir hormonus šalina taip pat daugiausia kepenys. Taigi, kol jos "narstys" greipfrutą, vaistų koncentracija kraujyje padidės ir sustiprės jų šalutinis poveikis.

Greipfrutas taip pat nesuderinamas su antidepresantais, antihistamininiais preparatais (vaistai nuo alergijos) ir statinais (vaistai, reguliuojantys cholesterolio kiekį).

Su pienu visiškai nedera tetraciklino grupės antibiotikai. Dėl piene esančio kalcio katijonų vaistai neabsorbuojami, jie tiesiog "pralekia" virškinamuoju traktu. Jogurtas, kefyras arba grietinė 80 proc. susilpnina šių vaistų poveikį. Neverta pienu užgerti ir penicilino preparatų.

Kepta mėsa gali susilpninti poveikį vaistų, kurių pagrindas yra teofilinas (jie naudojami bronchinei astmai gydyti).

Geriant vaistus reikia atsargiai elgtis ir su vitaminais, nes tokie mikroelementai kaip magnis, geležis, cinkas ir kalcis gali reaguoti su kai kuriais preparatais, įskaitant antibiotikus, ir trukdyti juos pasisavinti.

Aspiriną ir kitus vaistus, kurių sudėtyje yra acetilsalicilo rūgšties, reikia gerti po valgio, nes jie dirgina skrandžio gleivinę. Vartojant šiuos vaistus prieš valgį, reikia užgerti kuo nors, kas "sutepa" skrandžio gleivinę, pavyzdžiui, kisieliumi.

Paracetamolio preparatus reikia vartoti po valgio ir užgerti paprastu vandeniu. Tuo pačiu metu nevartoti rūgščių (ypač acto) ir rūkytų produktų.

Vitaminas C blogai "sutaria" su mėsos, pieno ir augalinės kilmės baltymais. Tad geriausia jį vartoti prieš valgant.

Sulfanilamidų grupės vaistus nuo uždegimų geriausia užgerti mineraliniu vandeniu. Rūgščioje terpėje šių vaistų skilimo produktai sudaro akmenis, o šarminis mineralinis vanduo juos tirpdo ir šalina iš organizmo.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Būkime sveiki"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder