Klaipėdos ir Paryžiaus otochirurgų partnerystei - 10 metų

Klaipėdos ir Paryžiaus otochirurgų partnerystei - 10 metų

Jau dešimtmetį trunkanti Prancūzijos ir Klaipėdos ligoninės otochirurgų partnerystė tęsiasi - liepos mėnesį Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dvi dienas vyko tarptautinė mokslinė konferencija "Otochirurgijos ir otoneurochirurgijos teorija ir praktika."

Konferencijos metu tarptautinė gydytojų komanda penkiems pacientams atliko sudėtingas funkcines rekonstrukcines ausų operacijas. Operacijų eigą salėje pastatytame monitoriuje galėjo stebėti visi konferencijos dalyviai. Chirurgai iš Prancūzijos bei Anglijos konsultavo bei kartu su konferencijos dalyviais aptarė įvairius gydymo klausimus, dalijosi patirtimi, domėjosi klaipėdiečių medikų nuveiktais darbais šioje srityje. Kaip sakė ligoninės vyriausiasis gydytojas prof. Vincas Janušonis, šios sutarties svarba akivaizdi - otorinolaringologijos mikrochirurgijos srityje pradėjo labai greitai vystytis technologijos, pakilo gydytojų profesinė kvalifikacija, o prancūzų otorinolaringologų bei chirurgų apsilankymas Klaipėdos universitetinėje ligoninėje suteikė viltį ne vienam klausą praradusiam pacientui.

Operuota apie 100 pacientų

1997 metais prof. Andre Sultanas iš Paryžiaus pirmą kartą atvyko į Vilniaus Santariškių ligoninėje vykusią tarptautinę otolaringologų konferenciją. Čia ir užsimezgė gydytojų otolaringologų iš Prancūzijos ir Klaipėdos draugystė. 2001 m. otochirurgai prof. A. Sultanas, medicinos mokslų daktarai Fransua Furia, Alanas Karoutchi iš Prancūzijos ir otochirurgas Salamonas Abramovichius iš Anglijos atvyko į Klaipėdos ligoninę. Čia buvo pasirašyta bendradarbiavimo sutartis tarp Klaipėdos ligoninės ir Prancūzijos ontologijos instituto. Programos koordinatoriais tapo prof. Viktoras Pivrikas ir dr. med. Fransua Furia. Pagal šią sutartį kas dvejus metus į Klaipėdos universitetinę ligoninę atvyksta Prancūzijos otochirurgų komanda. Jiems atvykus rengiamos tarptautinės konferencijos otochirurgijos ir otoneurochirurgijos teoriniais ir praktiniais klausimais, kuriose dalyvauja gausus būrys Lietuvos otorinolaringologų. Per dešimtmetį kartu su kolegomis iš Prancūzijos Klaipėdos universitetinės ligoninės otorinolaringologai konsultavo apie 150 pacientų, buvo išoperuoti 89 pacientai, į Klaipėdą atvykę iš įvairių Lietuvos miestų.

Įvertintas ir ligoninės partnerių iš Prancūzijos indėlis į šį bendrą darbą. 2007 m. prof. A. Sultanui suteiktas Klaipėdos universitetinės ligoninės Garbės daktaro vardas ir jis apdovanotas Garbės daktaro ženklu. 2010 m. dr. med. F. Furia įteiktas Klaipėdos apskrities garbės ženklas.

Šį gražų, abipusiai naudingą bendradarbiavimą vainikavo 2010 m. išleista monografija "Otologijos istorija", kurios autoriai - profesoriai A.Sultanas ir V.Pivrikas, o vyriausiasis mokslinis redaktorius prof. habil. dr. V. Janušonis.

Džiaugėsi pasiekimais

"Šio susitikimo liepos mėnesį metu mūsų svečiai iš Prancūzijos ir Anglijos nuoširdžiai pasidžiaugė, jog operacinės įranga, mikroskopas, jėgos mašina, instrumentai yra visiškai tokie patys kaip ir jų operacinėse, o kai kurie įrenginiai - net ir geresnės kokybės. Įrangą ir instrumentus valdo žmonės, todėl svečiai pažymėjo ir mūsų gydytojų otorinolaringologų, skyriaus vedėjo Broniaus Praškevičiaus, Rimo Mačiulaičio aukštą kvalifikaciją, operuojant pacientus. Taip pat savo darbu svečius džiugino darnus, kvalifikuotas, paslaugus operacinės ir ausų-nosies-gerklės ligų skyriaus bendrosios praktikos slaugytojų kolektyvas bei gydytoja anesteziologė Eglė Montrimienė. Visi penki operuotieji pacientai sėkmingai baigė stacionarinį gydymą ir toliau tvarstymai bus tęsiami ambulatorinėmis sąlygomis", - sakė ligoninės Galvos ir kaklo chirurgijos departamento vadovė Rasa Babičenko.

Operacijos buvo sudėtingos

Pasak Otorinolaringologijos skyriaus vedėjo Broniaus Praškevičiaus, penkios sudėtingos funkcinės rekonstrukcinės ausų operacijos per dvi dienas buvo atliktos 4 suaugusiems vyrams ir 14 metų berniukui, į Klaipėdą atvykusiems iš įvairių šalies miestų. Pastaroji operacija, anot medikų, buvo pati sudėtingiausia, nes po patirtos galvos traumos pakitimai keturiolikmečio paciento ausyje išsivystė iki infekcinio uždegimo, iškilo didelė tokių pavojingų komplikacijų, kaip meningitas, smegenų abscesas, rizika. Pakalbintas šilutiškis Tomas vylėsi, kad daugiau ausies operacijų jam nebereikės, nes tokių jau turėjo net kelias. Paauglys papasakojo, jog prieš šešerius metus patyrė galvos traumą važinėdamas rogėmis nuo kalno. "Mamai nesakiau, o po mėnesio ji rado mane lovoje be sąmonės. Ausyje pradėjo formuotis pūliniai ir per šešerius metus mane operavo keturis kartus. Tikiuosi, kad jau paskutinį, nes šioje ligoninėje dar nesu buvęs ir gydytojai sakė, kad operacija pavyko. Žinau tik tiek, kad mane operavo ne tik lietuvis gydytojas, bet ir prancūzas. Prieš operaciją bijojau, o dabar esu laimingas", - sakė Tomas, praėjusią savaitę jau išleistas iš ligoninės namo.

"Jauniausiam mūsų pacientui operacijos metu buvo pašalinti speninės kaulinės destrukcijos elementai, taip pat choleostoma - medžiaga, ardanti kaulą. Ilgiau neoperavus buvo didelė rizika infekcijai patekti į galvos smegenų darinius. Visos kitos operacijos taip pat buvo pakankamai sudėtingos, kai kurie pacientai buvo jau ne kartą operuoti kitose ligoninėse. Operacijų metu jiems pašalinti infekcijos židiniai, augliai, galintys komplikuoti ligos eigą, suardyti kaulą, pažeisti galvos smegenis ir net sukelti mirtį", - sakė gydytojas B. Praškevičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder