Klaipėdietės kviečiamos į akciją prieš krūties vėžį

Klaipėdietės kviečiamos į akciją prieš krūties vėžį

Pirmadienį Klaipėdoje nuo 12 val. iki 17 val. prie prekybos centro "Akropolis" (Taikos pr. 61), vyks nemokamų fotoportretų akcija "Visos drauge!", skirta Pasauliniam krūties vėžio žinomumo mėnesiui.

Akcija jau vyko Vilniuje bei Kaune. Pirmadienį ji persikelia į uostamiestį, o vėliau - į Šiaulius ir Panevėžį.

Akcijos sumanytojų nuomone, momentinė fotografija užfiksuoja kiekvienos moters įgimtą žavesį ir unikalumą, o savalaikis žvilgsnis į save iš šalies padeda susimąstyti ir išsklaidyti abejingumą.

Iš viso akcijos metu planuojama nufotografuoti daugiau kaip 1000 moterų visoje Lietuvoje. Dovanodami jau įrėmintą momentinį fotoportretą, akcijos rengėjai siekia atkreipti Lietuvos moterų dėmesį į nemažėjančią krūties vėžio statistiką ir paskatinti moteriško solidarumo jausmą.

Lietuvos gydytojai onkologai nuogąstauja, kad vienas iš didžiausių pavojų moters sveikatai – mąstymas, kad susirgti gali tik kitos. Daugiausiai moterų gyvybių nusinešanti onkologinė liga gali būti efektyviai gydoma ir įveikiama, jeigu diagnozė nėra pavėluota. Nors Lietuvoje kasmet nustatoma 1300 naujų krūties vėžio atvejų, apie 5000 mūsų šalies moterų apie savo ligą nežino.

"Krūties vėžys potencialiai pavojingas visoms moterims. Nors pagrindinę rizikos grupę sudaro 50-65 metų moterys, pastaruoju metu stebime išaugusį jaunų pacienčių, susirgusių sudėtingomis krūties vėžio formomis, skaičių", – teigia Lietuvos chemoterapeutų draugijos pirmininkas, gydytojas onkologas Alvydas Česas. Pasak jo, ankstyvoje stadijoje diagnozuotas krūties vėžys yra išgydomas, tačiau svarbiausia, kad šiuolaikinė medicina leidžia kontroliuoti ir pristabdyti šią onkologinę ligą ir vėlesnėse jos stadijose.

Idėjos autoriai tiki, kad asmeninė dovana ir apie grėsmes sveikatai primenanti informacija pažadins įgimtą moterišką rūpestį ir paskatins Lietuvos moteris būti labiau dėmesingomis ne tik savo, bet ir draugių bei artimųjų sveikatai.

  • Krūties vėžys – daugiausiai moterų gyvybių nusinešanti onkologinė liga, tačiau laiku ją diagnozavus gali būti 100 proc. išgydoma.
  • Populiauriausias ir efektyviausias krūties vėžio tyrimas – mamografija. Sulaukusi 40-ies kiekviena moteris turėtų tikrintis kas 1,5 metų, absoliučiai visoms rekomenduojama nuolatinė savityra.
  • Krūties vėžio gydymas priklauso nuo to, kiek liga yra pažengusi. Diagnozavus ankstyvoje stadijoje, pakanka operacijos, vėliau – agresyvesnis gydymas parenkamas pagal individualų atvejį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder