Kepenų negavusi pacientė kreipėsi į prokurorus

Kepenų negavusi pacientė kreipėsi į prokurorus

Vilniaus apylinkės prokuratūra gruodžio pabaigoje pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl praėjusių metų rudenį atliktos organų persodinimo operacijos - organo negavusi pacientė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) ligoninę kaltina neskaidria veikla, mat šios ligoninės medikai donoro kepenis persodino savo ligonei, o ne tai, kurią parinko Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB).

Kaip buvo rašyta „Respublikoje“, pernai rugsėjo 11 d. LSMU ligoninėje Kauno klinikose intensyviai dirbo net dvi transplantacijos komandos: vadovaujama gydymo įstaigos vadovo prof. Juozo Pundziaus persodino kepenis, o prof. Rimanto Benečio - širdį ir plaučius.

Tačiau netrukus NTB kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją, prašydamas ištirti, ar kepenų transplantacija atlikta laikantis galiojančių teisės aktų.

„Iš pradžių viskas klostėsi labai gražiai - atsirado potencialus donoras, gautas artimųjų sutikimas. Recipiento pirminį parinkimą pagal patvirtintus kriterijus atliko NTB koordinatorė. Numatyta ligonė Vilniuje, tačiau iš Kauno man buvo pranešta, kad kepenys jau paimtos ir transplantuojamos kitai pacientei“, - pasakojo NTB direktorė Asta Kubilienė.

NTB atstovai įtarė Kauno klinikų medikus pažeidus galiojančią recipientų parinkimo tvarką.

Ministerijai pareiškus, kad pradėtas tyrimas dėl galimų teisės aktų pažeidimų, LSMU ligoninė puolė viešai teisintis kepenis skubos tvarka persodinusi nepažeisdama galiojančių aktų, tik nespėjusi laiku užpildyti dokumentų.

Tačiau LSMU ligoninės Gastroenterologijos klinikos vadovas prof. Limas Kupčinskas tada pripažino, kad Kauno medikai prieš operaciją žinojo, jog NTB jiems nedavė leidimo persodinti kepenis.

Šį įvykį ministerijos pavedimu pernai tyrė speciali komisija, sudaryta iš NTB, ministerijos, Ligonių kasų, Kauno klinikų ir Santariškių klinikų atstovų. Tačiau jai nepavyko patvirtinti išvadų, kurioms būtų pritarę visi 11 komisijos narių.

„Kadangi ne visi komisijos nariai pasirašė išvadas, mes siūlėme Sveikatos apsaugos ministerijai sudaryti nepriklausomų ekspertų komisiją arba pasikviesti ekspertus iš užsienio, tačiau ministerija visą šį reikalą perdavė Seimo Sveikatos reikalų komitetui, - „Respublikai“ sakė NTB direktorės pavaduotoja Audronė Būdziuvienė. - Dabar į teismą kreipėsi moteris, kuri tada nesulaukė kepenų transplantacijos. Ir ji tam turi pagrindo, nes, mūsų įsitikinimu, jos, kaip recipientės, teisės vienareikšmiškai buvo pažeistos“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder