Keliautojai rizikuoja parsivežti retų ligų

Keliautojai rizikuoja parsivežti retų ligų

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kai kurios retos infekcinės ligos jau nebeturi "sienų", kasmet vis užkariauja naujas teritorijas. Žmonės vis daugiau keliauja, vyksta didelė migracija ir pats tolimiausias pasaulio kampelis jau yra vos ne ranka pasiekiamas. Tačiau egzotiškų kraštų mėgėjai susiduria su rizika užsikrėsti reta infekcine liga ir parsivežti ją namo. Tad medikų laukia naujas iššūkis - ar jie pasirengę atpažinti ir gydyti retas infekcines ligas?

"Išties tokia retų infekcinių ligų paplitimo rizika egzistuoja. Juk kadaise ir žmogaus imunodeficito sindromas - ŽIV - buvo reta, visuomenę šokiravusi liga, o dabar šios ligos, deja, reta jau nebepavadinsi", - sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų skyriaus Nr. 2 vedėja Rasa Girdžiūnienė.

Rizika - reali

Pasak infekcinių ligų gydytojos R. Girdžiūnienės, retų, daugeliui negirdėtų įvežtinių ligų greito plitimo rizika yra reali. Tai rodo ir konkretūs pavyzdžiai. Pernai užregistruota Lassa karštligė Jungtinėje Karalystėje, laukinio poliomielito viruso atvejai Mauritanijoje, Krymo Kongo hemoraginė karštligė Graikijoje, penki susirgimai maru Libijoje. Padaugėjo įvežtinės maliarijos atvejų Ukrainoje, Baltarusijoje, Rusijoje, šių susirgimų bene kasmet užregistruojama ir Lietuvoje, dažniausiai - Klaipėdoje. Kaip apsaugoti keliautojus nuo egzotiškose šalyse tykančių pavojų, susirūpinta dar prieš 20 metų, kai Jungtinėse Amerikos Valstijose buvo įkurta keliautojų medicinos sritis. Manoma, kad pusė keliautojų visame pasaulyje patiria įvairių sveikatos problemų. Statistika skelbia, jog mirties priežastimi kelionėje ar tuoj po jos infekcinės ligos sudaro apie 4 proc.

Reikia būti atsargiems

"Rengiantis keliauti į tropikus ar kitas tolimas šalis geriausia pasitarti dėl galimų pavojų ir ligų profilaktikos su savo šeimos gydytoju ar kitu gydytoju specialistu. Daugelis infekcijų yra "gerybinės" ligos. Pavyzdžiui, keliautojams dažnai pasitaikantys viduriavimai, karščiavimai", - sakė gydytoja R. Girdžiūnienė. Tačiau, pasak gydytojos, jei viduriavimas, odos bėrimas, karščiavimas užsitęsia ilgiau, būtina nedelsiant kreiptis į medikus, nes tai gali būti rimtos ligos simptomai. Per vandenį ir maistą plintančios infekcijos yra šios: keliautojų diarėja, hepatitas A, vidurių šiltinė, cholera, e.coli infekcijos, kampilobakteriozės, šigeliozė, salmoneliozė, jersinijozė, Rota, Norwalk virusų sukelti viduriavimai, parazitų sukeltos infekcijos.

"Didelį pavojų kelia vanduo iš čiaupo, moliuskai, mišrainės, nelupti vaisiai, termiškai neapdorotos ir neluptos daržovės, nepakankamai iškepta mėsa, nepasterizuotas pienas, ledo gabalėliai.

Patartina vengti ir maudynių gėluose tropikų vandenyse. Pavyzdžiui, infekcinę ligą - šistosomatozę - sukelia vadinamieji kraujo trematodai. Šie parazitai įsiskverbia per žmogaus ar gyvūno odą ir pirmiausia patenka į kepenis, tada - į pūslės ir žarnyno venas, kur tampa suaugusiomis kirmėlėmis. Tipiški šios infekcijos simptomai - tai kraujas šlapime arba išmatose", - pasakojo gydytoja.

Pasak gydytojos R. Girdžiūnienės, kai kurios infekcijos gali kelti rimtą pavojų gyvybei. Tai tropinė maliarija, geltonasis drugys, visceralinė leišmaniozė, afrikinė tripanosomozė, virusinės hemoraginės karštligės. "Maliarija - tai uodų platinama parazitinė liga, užkrečianti raudonuosius kraujo kūnelius. Susirūpinimą kelia tai, kad vien per pastarąjį dešimtmetį "įvežtų" maliarijos atvejų Europoje padaugėjo net 23 proc."- sakė gydytoja.

Būtina skiepytis

Visas keliautojų svečiose šalyse tykančias ligas sunku ir išvardinti. Tačiau kelionių mėgėjai gali jų išvengti. "Nuo daugelio retų infekcinių ligų galima apsisaugoti skiepais, tikrai nereikia jų bijoti. Taip pat ligų galima išvengti laikantis elementaraus atsargumo, vykdant gydytojų nurodymus. Pavyzdžiui, dažnai žmonės suserga maliarija vien dėl to, kad kelionėje nevartojo medikamentų. Nuo maliarijos skiepų nėra, apsaugo tik vartojami vaistai", - sakė gydytoja R. Girdžiūnienė. Ji pabrėžė, kad po kelionės blogai pasijutus, būtina nedelsiant kreiptis į medikus. "Klaipėdos universitetinėje ligoninėje veikia vienintelis šiame krašte specializuotas suaugusiųjų infekcinių ligų skyrius, kurio patyrę gydytojai keliautojams yra pasirengę suteikti kvalifikuotą medicininę pagalbą", - sakė R. Girdžiūnienė.

10 saugios kelionės patarimų

1. Prieš kelionę pasitarkite su savo gydytoju.
2. Pasidomėkite apie skiepus, rekomenduojamus vykstant į pasirinktą šalį.
3. Atidžiai susidėkite kelionės vaistinėlę.
4. Pasirūpinkite kelionės ir sveikatos draudimu.
5. Pasirūpinkite maliarijos chemoprofilaktika ir apsaugos nuo uodų priemonėmis.
6. Geriau nesimaudykite tropiniuose vandenyse, nevaikščiokite basi.
7. Saugus seksas (ŽIV, lytiškai plintančių ligų grėsmė).
8. Įvertinkite geriamojo vandens kokybę, valgykite tik gerai termiškai apdorotą maistą.
9. Nepiktnaudžiaukite saulės spinduliais.
10. Venkite kontakto su gyvūnais( pasiutligės grėsmė).

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder