Keliaujantieji toli sutrikdo natūralius organizmo ritmus

Keliaujantieji toli sutrikdo natūralius organizmo ritmus

Gamtoje egzistuoja vadinamieji cirkadiniai (paros) ritmai, kurie būdingi ir žmonėms, ir augalams, ir bakterijoms.

Pamenate, per botanikos pamokas mokėtės, kad kvapiojo tabako žiedai išsiskleidžia tik prieš naktį? Tai ir yra cirkadinis ritmas. Organizmai - tiek gėlių, tiek žmonių - valgo ir miega, dirba ir ilsisi maždaug tuo pačiu metu. Pavyzdžiui, žmogaus protinio aktyvumo pikas būna rytais. O apie šeštą vakaro - nuosmukis, apima nuovargis. Paros ritmu pietų šalyse ir grindžiama siestos idėja. Manote, kad tai problema tų, kas laikosi neteisingo dienos režimo? Kas iki vėlumos užsisėdi prie kompiuterio arba keliasi vos prašvitus, kad viską spėtų? Ne, cirkadiniai ritmai gali pakišti koją keliautojui, kuris nuskrido pailsėti į kitą šalį, kirsdamas keletą meridianų. Keičiantis laiko juostoms sutrinka nusistovėjęs organizmo ritmas. Jei skrendate iš vakarų į rytus, tarsi „suvalgote“ keletą valandų ir po pusryčių iškart stoja naktis. O nuskridę priešinga kryptimi užsinorėsite miegoti, nors atvykus į vietą bus dar vakaras arba net diena.

Paprastai visiškai persiorientuoti prireikia kelių dienų. Bet tai yra individualu: vieną stipriai veikia ir dvi laiko skirtumo valandos, kitam ir aštuonios valandos - ne problema. Norint palengvinti perėjimą prie kito laiko, dar rekomenduojamas preparatas melatoninas, kuris sukelia lengvą snaudulį nepriklausomai nuo paros ritmo. Kai kam atrodo, kad skristi, laike grįžtant atgal, t.y. į vakarus, yra lengviau negu į priekį, tai yra į rytus. Šia prasme geriau rinktis poilsį Jamaikoje, o ne, tarkime, Balyje. Antrąją dieną daugeliui, kas sėkmingai praleido pirmąją dieną (ypač nuskridus į vakarus), pradeda smarkiai skaudėti galvą, kaip neišsimiegojus. Todėl reikėtų būtinai pasiimti vaistų nuo skausmo. O štai kavos ir alkoholio geriau atsisakyti: kofeinas suteikia žvalumo, tačiau sukelia dehidrataciją, taip pat gali sukelti tachikardiją, o alkoholis, nors ir veikia kaip antidepresantas, sukelia sunkų ir nepailsingą miegą. Gydytojai rekomenduoja kai kuriuos vaistus vartoti iš anksto: pavyzdžiui, vitaminus A, C ir E. Jie padeda organizmui lengviau prisitaikyti prie klimato pasikeitimo. O antihistamininių vaistų reikėtų įsigyti net tiems, kurių nekamuoja jokios alergijos: naujoje vietoje gali būti jums nežinomų žydinčių augalų.

Jei aklimatizuotis nepavyksta per vieną dieną, greičiausiai aklimatizacijos reiškinius pajusite antrą trečią dieną, ji bus panaši į paprastą persišaldymą. Geriau nepulti gerti, kaip esame pratę, vaistų nuo peršalimo ir bėgti maudytis, dalyvauti ekskursijose, vaikštinėti. Likite viešbučio kambaryje, užtraukite užuolaidas, pagulėkite, juk galų gale atvažiavote ilsėtis!

Atskirai reikia pakalbėti apie vaikų aklimatizaciją. Pediatrai niekada nerekomenduodavo vežti mažų vaikų prie jūros ar į pietus trumpiau negu mėnesiui. Ir ne šiaip sau: maži, o ir ne visai maži vaikai prie klimato pripranta per 7-10 dienų. Bet šiais laikais ilgesnės kaip dviejų savaičių atostogos tapo retenybe. Todėl su mažyliais geriau ilsėtis savo klimatinėje zonoje ir net savo laiko juostoje, juk visi, kas turi vaikų, žino, kaip sunku būna ir vaikams, ir tėvams nesilaikant režimo.

Vienas labai svarbus momentas kalbant apie karšto klimato šalis: atskridę pasistenkite daug negerti nei vandens, nei kitokių nealkoholinių gėrimų. Skalaukite burną, jei karšta, prauskitės po dušu, bet negerkite. Skysčių perteklius organizme sutrikdo skysčių ir druskų pusiausvyrą. Žinoma, pirmenybę reikia teikti gėrimams be cukraus, nesimėgaukite gazuotais ir saldžiais gėrimais, geriau suvalgykite vaisių. Mažiau būkite saulėje, ieškokite vėsesnių vietų. Ir mėgaukitės atostogomis: nuoširdus džiaugsmas, kurį kelia naujos vietos ir įspūdžiai, padės užglaistyti bet kokius nemalonius laiko juostų pasikeitimo ir aklimatizacijos sukeltus pojūčius. Tik nepamirškite, kad po malonių atostogų sunkumų gali sukelti reaklimatizacija - viskas tas pats, tik atvirkščiai. Tiesa, ji paprastai praeina lengviau. Todėl planuokite grįžti tada, kad nereikėtų iškart, kitą rytą, bėgti į darbą ir būtų galima lygiai taip pat kaip per atostogas užtraukti užuolaidas ir pasilepinti lovoje.

Yra keletas nesudėtingų taisyklių, kurios padės susigrąžinti sutrikusį ritmą:

1. Prieš kelionę pradėkite „stumti“ laiką į tos laiko juostos, kur skrendate, pusę. Gulkitės ir kelkitės anksčiau, jei skrisite į rytus, ir vėliau - jei vyksite į vakarus.

2. Skrisdami į rytus (Tailandą, Indoneziją ir pan.) pasistenkite pamiegoti lėktuve ir nemiegokite vos atvykę.

3. Jei skrendate atvirkščiai - vakarų kryptimi, atvykę pasistenkite kuo ilgiau nemiegoti, kol neateis vakaras arba naktis.

4. Nemiegokite dieną. Dienos šviesa - pagrindinė cirkadinių ritmų reguliuotoja.

5. Gulkitės ir kelkitės tuo pačiu metu. Griežtai laikantis režimo bus lengviau prisitaikyti.

6. Jeigu planuojate išvykti tik trumpam, nėra prasmės pratintis prie kito laiko. Geriau suplanuokite reikalus taip, kad jie sutaptų su diena jūsų gimtinėje.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder