Kaune ir Prienų rajone - gripo epidemija, nuo šios ligos mirė jaunas varėniškis

Kaune ir Prienų rajone - gripo epidemija, nuo šios ligos mirė jaunas varėniškis

Sparčiai daugėjant sergančiųjų gripu ir peršalimo ligomis Kauno mieste ir Prienų rajone paskelbta gripo epidemija. Tą padarė savivaldybių direktoriai savo įsakymu.

Kaune praėjusią savaitę sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) siekė 105,5 atvejo 10 tūkst. gyventojų, Varėnos rajoje - 103,6 atvejo 10 tūkst. gyventojų.

Epideminiu sergamumas laikomas, kai šis rodiklis pasiekia 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų.

Epidemijos metu gyventojams, be įprastų profilaktikos priemonių - rankų plovimo, patalpų vėdinimo, rekomenduojama vengti masinių susibūrimo vietų, nesant būtinybei, nesinaudoti viešuoju transportu. Darbuotojams, kurie dėl darbo pobūdžio gali platinti virusą ar juo užsikrėsti, pavyzdžiui, prekybos centrų kasininkams, rekomenduojama dirbant ryšėti vienkartines kaukes. Pasak medikų, vienintelė efektyviausia priemonė nuo gripo yra skiepai. Pasiskiepijus jau užsikrėtusiam gripu ar užsikrėtus iš karto po skiepo, skiepas nuo ligos neapsaugos, bet ir nepakenks, o po dviejų savaičių jau bus susiformavusi pakankama apsauga nuo visų trijų gripo viruso tipų.

Susirgus rekomenduojama nesigydyti patiems, kreiptis į medikus dėl gydymo paskyrimo, slaugant ligonį, nosį ir burną dengti vienkartine kauke ir ligoniui, ir sveikajam.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, antrąją metų savaitę Lietuvoje, palyginti su pirmąja savaite, registruotas didesnis sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI). Susirgo 79,2 iš 10 tūkst. gyventojų. Pirmąją savaitę 10 tūkst. gyventojų teko 64,7 gripo ir ŪVKTI atvejai.

Sergamumas gripu ir (ŪVKTI) sukeltomis ligomis epideminį lygį taip pat viršijo Vilniaus, Šiaulių, Visagino miestuose, Varėnos, Trakų rajonuose, Neringos, Marijampolės, Elektrėnų savivaldybėse.

Nuo gripo mirė 28 metų amžiaus Varėnos rajono gyventojas. Tai jau penktasis mirties nuo gripo atvejis šį sezoną.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, vyras susirgo sausio pirmąją, o sausio 4 dieną jis buvo paguldytas į Varėnos ligoninę, kitą dieną pervežtas į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikas.

Tyrimai patvirtino, kad ligonis buvo užsikrėtęs gripo A (H1N1) virusu. Šeimos gydytojo teigimu, ligonis nebuvo pasiskiepijęs nuo gripo. Jaunas vyras mirė sausio 13 dieną.

Pirmasis mirties nuo gripo atvejis šį sezoną užregistruotas paskutinę praėjusių metų dieną, kai mirė 27 metų vyras. Jis buvo paguldytas į ligoninę ne dėl gripo, o dėl kitų lėtinių ligų.

Kaip ELTA jau rašė, sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligomis didėja visoje šalyje. Gripo epidemijos jau paskelbtos Kauno mieste ir Prienų rajone.

Specialistai primena, kad epidemijos metu reikia vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, dažnai plauti rankas, neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, vėdinti patalpas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder