Kaip orai veikia mūsų nuotaikas?

Kaip orai veikia mūsų nuotaikas?

Karštis, saulė, drėgmė...  Kokią įtaką oro sąlygos gali daryti mūsų nuotaikai?

Sunku patikėti, bet vasara gali liūdinti. Nors tai metų laikas, pasižymintis gausiausiu saulės šviesos kiekiu, toli gražu nereiškia, kad žmonės vasarą laimingiausi. Vieno tyrimo rezultatai rodo, kad tarp Nyderlandų gyventojų liūdesio ir depresijos atvejų daugiausia kaip tik vasarą ir rudenį. Kitas tyrimas taip pat atskleidė kelis įdomius faktus: nors jo dalyvių nuotaikos orui gražėjant gerėjo, bet vasaros karščiai nuotaiką smukdė. Karštis taip pat siejamas su padidėjusia agresija.

Drėgmė taip pat labai svarbi mūsų nuotaikoms. Dar XX a. pabaigoje atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad iš kelių veiksnių (saulės šviesos valandų per dieną, kritulių, oro temperatūros, vėjo krypties, drėgnumo, slėgio) drėgmė padėjo geriausiai nuspėti žmogaus nuotaiką. Dienomis, kai oro drėgnumo lygis buvo didelis, tyrimo dalyviai tikino buvę mieguisti, jiems buvo sunkiau sutelkti dėmesį, susikaupti. Kituose tyrimuose buvo aptiktas ryšys ir tarp didelio oro drėgnumo su padidėjusiu nuovargiu. Oro drėgnumui sumažėjus, tyrimo dalyviai pranešė pasijutę kur kas geriau.

Vis dėlto, nors mokslininkai pateikia duomenų, rodančių mūsų nuotaikos priklausomybę nuo karščio, ši taisyklė galioja ne visiems be išimties. 2011 metais mokslininkų grupė iš Nyderlandų išskyrė keturias kategorijas žmonių, skirtingai reaguojančių į orus. Pirmieji - klasikiniai vasaros mėgėjai, kur kas laimingesni besijaučiantys saulėtomis ir šiltomis dienomis. Kiti - nekenčiantys lietaus - ypač blogai jaučiasi, kai lyja. Be šių žmonių grupių, mokslininkai aptiko dar dvi: nekenčiančius vasaros, kurių nuotaika saulėtomis ir šiltomis dienomis subjūra, ir nepaveikiuosius - šių nuotaikai orai žymios įtakos nedaro.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder