Ką reikia žinoti apie pagirias?

Ką reikia žinoti apie pagirias?

Stebuklingo vaistų nuo pagirių, deja, dar niekas neatrado. O turbūt ir geriausias pasakymas būtų – reikia mažiau gerti. Ne visada taip pavyksta, ir kai jau taip atstinka, ieškome visų įmanomų būdų, kaip greičiau nusikratyti galvos skausmo, svaigimo ir pykinimo.

Pagirios pasireiškia tokiais simptomais, kaip galvos skausmas, burnos džiovinimas, galvos skausmas, svaigimas. Pateiksime keletą būdų, kaip galima sušvelninti pagirias.

Priežastys, kodėl mus kamuoja pagirios

Yra dvi pagrindinės priežastys, kodėl po alkoholio vartojimo mus kamuoja bloga savijauta. Pirmausia, alkoholis skaidomas kepenyse, veikiant specifiniams fermentams, o alkoholio skilimo produktai pašalinami pro inkstus ir tam sunaudojama daug organizmo vandens. Todėl viena iš svarbiausių pagirių priežasčių yra dehidracija – vandens netekimas. Dehidracija gali sukelti stiprius galvos skausmus ir bendrą silpnumą.

Kita priežastis – acetaldehido (tam tikros nuodingos medžiagos) sankaupos organizme. Alkoholis kepenyse skaldomas dviem etapais: pirmiausiai susidaro acetaldehidas, kuris vėliau paverčiamas acetatu. Jei pirmasis etapas vyksta greičiau už antrąjį, tai organizme susikaupia acetaldehido perteklius, ir savijauta būna labai bloga.

Papildomas stikliukas sveikatos nepataisys

Daugelis žmonių mėgsta pagirias „gydyti“ papildoma taurele dėgtinės ar buteliu alaus, tačiau čia pats blogiausias pagirių lengvinimo būdas, kadangi organizmas vėl apgirsta ir po kurio laiko jis vėl pradeda skaidyti alkoholį – situacija kartojasi iš naujo.

Šis būdas yra tinkamas tik alkoholikams, kadangi pašalina abstinencijos sindromą.

Vanduo – pirmasis pagalbininkas

Alkoholis sukelia organizmo dehidrataciją, kadangi skatina inkstus išskirti vandenį (kitaip tariant, kuo daugiau alkoholio vartojate, tuo daugiau kūnas praranda vandens).

Po gerų išgertuvių organizmui trūksta apie 1,3–1,5 litro skysčių, todėl nelaukdami prisipilkite ąsotį vandens, geriausia sumaišyto su citrinomis ir medumi, ir iš lėto gurkšnokite, kad nesupykintų. Per valandą ar pusantros reikėtų išgerti maždaug 1,5 litro vandens.

Citrinos laikomos vienu iš geriausių pagirių simptomų gydymo vaistų. Arbata su citrina veikia kaip detoksikatorius. Citrinų sultys padeda užtikrinti optimalų cukraus kiekį kraujyje, kuris būna pakitęs nuo suvartoto didelio alkoholio kiekio.

Imbiero šaknis, susmulkinta, užplikoma karštu vandeniu ir sumaišyta su trupučiu medaus, pakankamai greitai sumažina pagirių simptomus, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje.

Įdomu, kodėl per pagiras taip norisi raugintų kopūstų ar agurkėlių? Organizmas šalindamas alkoholį praranda daug kalio, magnio, fosforo ir natrio. Šių medžiagų gausu raugintuose kopūstuose, duonos giroje, agurkų rauge.

Maistas – prieš ir po išgertuvių

Į tuščią skrandį patekęs alkoholis bus greičiau absorbuojamas į organizmą, ir išvis padidins skrandžio rūgštingumą (kas savo ruožtu sąlygoja blogą kvapą iš burnos). Likus valandai iki planuojamos pirmos alkoholio taurės patartina užkąsti (išgerti) daug baltymų, aliejaus bei druskos turinčio maisto – žalių kiaušinių, sūrio, riešutų, virtų bulvių, mėsos, išgerti vieną ar du šaukštus saulėgrąžų aliejaus.

Neteisingai manoma, kad aliejus impregnuoja skrandį. Iš tikrųjų organizmo įsisavinami baltymai ir angliavandeniai neutralizuoja alkoholio poveikį.

Po išgertuvių taip pat labai svarbu sočiai pavalgyti, kadangi cukraus kiekis kraujyje labai sumažėja, jį atkurti gali tik daug baltymų ir angliavandenių turintis maistas. Kiaušiniai padeda iš organizmo pasišalinti laisviesiems radikalams (laisvieji radikalai yra molekulių dalys, pvz., deguonies, kurios susidaro organizme ir dėl išorinio kenksmingų medžiagų poveikio, t. y. nikotino, oro teršalų ar sunkiųjų metalų, tampa labai aktyvios).

Pomidorai dar naudingesni – juose daug vitaminų ir antioksidantų.

Vaisiai, tokie kaip obuoliai, bananai, padeda šalinti galvos skausmą, šių vaisių kokteiliai atstato mineralinių medžiagų, tokių, kaip kalis, balansą. Bananas taip pat puikus vaisius, kuris padeda nuraminti skrandį.

Medus gali padėti atkurti gliukozės kiekį kraujyje, todėl vietoj cukraus visą dieną patartina vartoti medų. Gliukozė greitina alkoholio oksidaciją ir gerina centrinės nervų sistemos būklę.

Pagerinti savijautą rytą gali ir puodelis kavos: kofeinas susiaurina išsiplėtusias galvos kraujagysles, ir galvos skausmas sumažėja. Reikėtų išgerti stiprios ir saldžios kavos puodelį. Tik nevartokite jos vietoj vandens, kadangi kava varo skysčius iš organizmo.

Miegas, poilsis ir pasivaikščiojimas

Pagirių metu apkraunama širdis, todėl rekomenduojama daug ilsėtis, skirti laiko sau ir pasistengti nedirbti fizinio darbo, nesportuoti. Geriausia pamiegoti, ramiai pasivaikščioti ir pakvėpuoti grynu oru.

Alkoholio pasirinkimas

Mokslininkai ištyrė, kad pagirios padauginus brendžio būna sunkiausios. Pasak Britų nacionalinio neurologijos ir neurochirurgijos centro tyrėjų, kuo ilgiau išlaikytas brendis, tuo daugiau jame kenksmingų medžiagų. Iš vienos pusės jos lemia brendžio skonį ir spalvą, iš kitos – sunkius apsinuodijimo simptomus. Tas pats pasakytina apie romą, džiną ir viskį.

Degtinė yra vertinama kaip silpniausius pagirių simptomus sukeliantis alkoholinis gėrimas. Labai svarbu nemaišyti kelių rūšių gėrimų: negerti degtinės, po to – alaus, tada stikliuką brendžio, o puotą užbaigti šampanu ar vynu. Jeigu geriate alų, nesiblaškykite ir tą vakarą mėgaukitės tik juo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder