Jau pradėtos skaičiuoti erkių aukos

Jau pradėtos skaičiuoti erkių aukos

Vyraujant vasariškiems orams daugelis vyksta ilsėtis į gamtą, netrukus prasidės uogavimo ir grybavimo metas, todėl būtina prisiminti, kad Lietuvos miškuose gausu erkių, platinančių pavojingas ligas.

Nuo erkinio encefalito galima pasiskiepyti, tačiau jis sunkiai gydomas ir dažnai nepraeina be liekamųjų reiškinių. Nuo Laimo ligos skiepų nėra - laiku pastebėta ir pradėta gydyti ji nepavojinga, o vėlesnėse stadijose pažeidžia svarbias organizmo sistemas.

Pirmoji auka

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, Zarasų rajone gegužės 20 d. nuo erkinio encefalito mirė 68 m. vyras. Erkinio encefalito diagnozę gegužės 27 d. patvirtino Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Gegužės 18 d. vyras dėl karščiavimo, šaltkrėčio, bendro silpnumo ir nuovargio kreipėsi į medikus ir tą pačią dieną buvo paguldytas į ligoninę. Tačiau ligonio būklė blogėjo ir jis mirė.

ULAC duomenimis, Lietuvoje sergamumas erkiniu encefalitu didėja. 2011 m. užregistruoti 365, o 2012 m. - 495 erkinio encefalito atvejai.

Per šių metų sausio-balandžio mėnesius šia sunkia infekcine liga susirgo 3 asmenys, o praėjusiais metais per tą patį laikotarpį užregistruoti 4 atvejai, t.y. 1 atveju daugiau. Tačiau, atsižvelgiant į labai vėlyvą šių metų pavasarį, dar negalima daryti išvados, kad šiais metais sergamumas erkiniu encefalitu sumažės.

2006-2011 m. Lietuvoje erkiniu encefalitu susirgo 2498 gyventojai, Laimo liga - 13 164 asmenys.

Gali sukelti invalidumą


Erkinis encefalitas - tai sunki gamtinė židininė virusinė liga, sukeliama erkinio encefalito viruso, pažeidžianti galvos smegenis, jų dangalus ar periferinius nervus. Tai viena pagrindinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, sukeliantys invalidumą.

ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus medicinos entomologės dr. Mildos Žygutienės teigimu, erkinį encefalitą platina erkės, siurbdamos kraują. Tačiau žmonės ja gali užsikrėsti ir gerdami nepasterizuotą, erkinio encefalito virusu infekuotą ožkų ar karvių pieną, nors ir retai.

Erkinio encefalito inkubacinis periodas trunka 2-28 dienas. Ligos požymiai pirmame jos etape dažniausiai būna nespecifiniai: karščiavimas, kaulų, raumenų, galvos skausmai, nuovargis, bendras silpnumas. Paskui būna „tariamo pasveikimo“ periodas, jis trunka 1-33 dienas. Antrojo ligos etapo, kuris išsivysto 20-30 proc. užkrėstų asmenų, metu pastebimi centrinės nervų sistemos pažeidimo simptomai ir uždegimo sukelti pakitimai smegenų skystyje.

Mirštamumas nuo erkinio encefalikto siekia 0,5-4 proc. Maždaug trečdalis sirgusiųjų ne visiškai pasveiksta. Dažniausi liekamieji reiškiniai: negalėjimas susikaupti, miego sutrikimai, nuolatiniai galvos skausmai, padidėjęs jautrumas, elgesio pokyčiai. Rečiau - paralyžius.

Veiksmingiausia erkinio encefalito profilaktikos priemonė - skiepai.

Svarbu pastebėti laiku

Laimo liga - tai dar viena gamtinė židininė infekcinė liga, kuri laiku nepastebėta ir tinkamai negydoma pažeidžia įvairius organus bei sistemas. Ja taip pat užsikrečiama įsisiurbus Laimo ligą sukeliančių bakterijų turinčiai erkei.

Vakcinos, kuri padėtų išvengti Laimo ligos, nėra. O ligos gydymo efektyvumas priklauso nuo ankstyvos ligos diagnostikos. Jei liga pastebima ir pradedama gydyti laiku, ji nepavojinga, tačiau jei pasiekiama antra ar net trečia ligos stadija, pažeidžiama kuri nors organizmo sistema - nervų, sąnarių, odos arba širdies.

Dėmesio!

Einant į mišką, reikėtų apsivilkti šviesiais drabužiais: viršutiniai drabužiai turėtų būti ilgomis rankovėmis, kurių rankogaliai gerai priglustų prie riešo, kelnių klešnių apačia taip pat turėtų būti gerai prigludusi prie kūno.

Galvą patartina apsirišti skarele arba užsidėti gerai priglundančią kepurę, gobtuvą.

Repelentais - erkes atbaidančiomis priemonėmis - apipurkšti atviras kūno vietas (kaklą, rankas), galima ir drabužius, nors pasitikėti, kad jie nuo erkių apsaugos 100 proc., - nerekomenduojama.

Grįžus iš miško reikėtų gerai apsižiūrėti drabužius, kūną ir galvą, išsimaudyti.

Jei vis tik įsisiurbė erkė - pašalinkite ją, įkandimo vietą dezinfekuokite ir stebėkite, ar aplink nedidėja paraudimas. Jei didėja - kuo greičiau kreipkitės į medikus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder