Įspėjimai apie žalingą tabako poveikį neturi įtakos lietuvių rūkymo įpročiams

Įspėjimai apie žalingą tabako poveikį neturi įtakos lietuvių rūkymo įpročiams

Lietuviai kartu su vokiečiais, prancūzais ir danais patenka į ketvirtuką šalių, kuriose yra daugiausia rūkančių ar rūkiusių gyventojų, teigiančių, jog įspėjimai apie žalingą poveikį sveikatai ant tabako gaminių neturi jokios įtakos jų požiūriui ar įpročiams. Tokios nuomonės laikosi daugiau nei ketvirtadalis arba 26 proc. apklaustųjų mūsų šalyje, rodo rinkos tyrimų kompanijos TNS LT atliktas "Eurobarometro" tyrimas.

Tyrimo duomenimis, Lietuvoje yra mažiausiai visoje ES pritariančių rūkymo prevencijos priemonei, kad ant tabako gaminių atsirastų specialūs apsaugos ženklai, kurie padėtų apsisaugoti nuo kontrabandinių produktų, nors tai šiek tiek kilsteltų originalių gaminių kainas. Tai palaikė šiek tiek daugiau negu pusė arba 55 proc. visų apklaustųjų.

Anot tyrimo, mūsų šalyje yra palyginti maža dalis žmonių, kurie atsisakė šio žalingo įpročio rūkyti - tai teigė tik 15 proc. apklaustųjų, kai ES vidurkis yra 21 proc. Daugiausiai metusių rūkyti yra Olandijoje, Danijoje ir Švedijoje, kur taip tvirtino beveik kas trečias apklaustasis. Tačiau 65 proc. rūkančių žmonių Lietuvoje kada nors bandė mesti rūkyti, iš jų 23 proc. per praėjusius dvylika mėnesių. Dauguma tai darė savarankiškai, 14 proc. išmėgino nikotiną pakeičiančius vaistus. Pagrindinės priežastys, kurios skatina žmones Lietuvoje mesti rūkyti, yra rūpestis dėl savo sveikatos, tabako kainų ir artimųjų, šeimos įtaka.

Atliktas tyrimas parodė, kad Lietuvos gyventojai iš visų ES piliečių dažniausiai tabako gaminius įsigyja turguje arba iš draugų ar šeimos narių. 7 proc. gyventojų teigia įsigyjantys tabako gaminius turguje, tiek pat teigė perkantys iš kitų žmonių. Tačiau daugiausiai tabako gaminių lietuviai perka prekybos centruose ir kasdienių prekių parduotuvėse. Tuo metu kitų ES šalių gyventojai tam labiau linkę rinktis specializuotas tabako parduotuves.

Tyrimas atskleidė ir tai, kad rūkantys žmonės Lietuvoje iš visų europiečių yra mažiausiai lojalūs konkrečiam tabako gaminių prekės ženklui. Tai, kad prekės ženklas turi įtakos renkantis tabako gaminį, teigė tik 36 proc. apklaustų esamų ir buvusių rūkančiųjų mūsų šalyje. Tuo metu net 69 proc. visų ES gyventojų tikino, jog prekės ženklas jiems yra svarbus. Kita vertus, tabako gaminių vartotojams mūsų šalyje yra labai svarbus tabako skonis juose, taip pat - dervų, nikotino ir anglies monoksido kiekis bei produktų kaina. Lietuvoje 98 proc. rūkančiųjų perka cigaretes, 6 proc. - patys gaminasi cigarečių suktines, po 2 proc. - nuolat rūko cigarus arba pypkę.

Šiuo metu Lietuvoje įvairius tabako gaminių - cigaretes, cigarus ar pypkę - rūko beveik trečdalis arba 30 proc. gyventojų. Palyginti su 2009 m. atitinkamu tyrimu, šis skaičius išliko nepakitęs. Atitinkamas visų ES piliečių vidurkis yra labai panašus ir siekia 28 proc. Daugiausiai rūkančiųjų Graikijoje, kur rūko 40 proc. gyventojų.

Lietuvos rūkaliai per dieną vidutiniškai surūko šiek tiek daugiau nei pusę pakelio arba 13,1 cigaretės. Pagal šį rodiklį ES pirmauja Kipras. Vienas šios šalies rūkantysis per dieną vidutiniškai surūko daugiau nei pakelį arba 20,5 cigaretės.

Visuomenės nuomonės "Eurobarometro" tyrimas, kuriuo remiantis priimami politiniai sprendimai, atliekamas Europos Komisijos ir Europos Parlamento iniciatyva. Tyrimo tikslas buvo detaliai ištirti europiečių rūkymo įpročius, jų prisirišimą prie tabako gaminių, reakciją į rūkymo prevencijos priemones ir pan.

"Eurobarometro" tyrimo metu 27-iose Europos Sąjungos šalyse apklausta 26 751 respondentas, Lietuvoje - 1021 asmuo. Apklausa buvo atlik 2012 m. vasario-kovo mėnesiais.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder