Gydytojus ir farmacininkus įpareigos deklaruoti privačius interesus

Gydytojus ir farmacininkus įpareigos deklaruoti privačius interesus

Vyriausybė trečiadienio posėdyje turėtų patvirtinti įstatymo pataisą, numatančią gydytojams ir farmacininkams deklaruoti privačius interesus.

Šiam siūlymui, kuriuo siekiama didinti skaidrumą sveikatos apsaugos sistemoje, pirmadienį pasitarime jau pritarė Ministrų Kabinetas.

"Vyriausybės pasitarimo metu pritarta mūsų siūlymui papildyti Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo 4 ir 10 straipsnius taip, kad būtų numatyta pareiga gydytojams, odontologams ir farmacijos specialistams deklaruoti savo privačius interesus", - sakė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

Pagal naują tvarką įstaigų vadovai, jų pavaduotojai ir struktūrinių padalinių vadovai viešai turėtų skelbti savo deklaracijas.

Pasak V. P. Andriukaičio, korupcijos rizika sveikatos apsaugos srityje yra didelė, nėra kitų instrumentų šias rizikas valdyti, dėl to šis Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymo papildymas leis spręsti šią problemą.

Ministro aiškinimu, gydytojams ir farmacininkams deklaravus privačius interesus, paaiškės jų ryšiai, nes šiuo metu neretai gydytojas dirba 4 ar 6 darbovietėse, privačiose gydymo įstaigose ir valstybinėse.

"Labai akivaizdu, kad reikia mums visiems žinoti viešai, kokia yra įstaigose padėtis, kaip būtų galima pacientams ir ligoniams žinoti, ar iš tiesų daktaras nenukreipia jo į tą privačią įstaigą, kurioje jis turi akivaizdžių interesų", - argumentavo sveikatos apsaugos ministras.

V. P. Andriukaitis negalėjo atsakyti, nuo kada tokios deklaracijos gydytojams ir farmacininkams bus privalomos. Visų pirma šiam siūlymui dar turės pritarti Seimas, svarstymas numatomas pavasario sesijoje.

Pats ministras neslėpė šią įstatymo pataisą, kuri gimė rudenį, siūląs įvesti kuo greičiau.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder