Gydomės uogomis

Gydomės uogomis

Dabar - pats uogų sezonas. Atėjo metas ne tik jų valgyti, bet ir ruošti atsargas žiemai. Gali pasirodyti, kad dabar ne metas kalbėti apie ligas, bet uogos - kuo puikiausias vaistas ne tik paukščiams. Ar reikia sakyti, kaip malonu vietoj karčios tabletės nuryti skanią uogą. Žinoma, uogomis apendicito neišgydysi, užtat peršalimo ligas - kuo puikiausiai. O įdomiausia yra tai, kad kiekvienam persišaldymo ligos simptomui gamtoje yra sava, jį slopinanti uoga, tarsi pati motinėlė gamta specialiai būtų kūrusi specifinių savybių turinčias uogas.

Taigi peržvelkime persišaldymo ligos eigos schemą ir jos simptomus.

Virusas organizmo viduje. Kai kada nesunku suprasti, kad greičiausiai į organizmą pateko virusas, - kažkas šalia nusičiaudėjo ar nusikosėjo. O sušlapus kojas arba sušalus gali pradėti dauginti „savas“, organizme tūnantis virusas. Tuo metu reikia skubiai padėti imuninei sistemai. Tam tiks juodieji serbentai - jie efektyviai stiprina imuninę sistemą. Ją stimuliuoja ir uogos, kuriose gausu vitamino C, - spanguolės, šermukšniai, erškėtuogės. Iš pastarųjų dviejų, suprantama, gaminami nuovirai. Labai dažnai kartu su virusais organizmą pradeda pulti ir bakterijos, todėl būtina ir antibakterinė profilaktika. Tam tiks bruknės ir mėlynės. Ypač naudingos bruknės, kuriose gausu benzoinės rūgšties, žudančios bakterijas.

Drebulys, karščiavimas, raumenų skausmas. Šis simptomas rodo, kad virusų jau prisidaugino ir jie nuodija organizmą. Todėl laikas naudoti šlapimą varančius ir prakaitavimą skatinančius vaistus, kad iš organizmo pasišalintų mikroorganizmų gyvybinės veiklos šalutiniai produktai. Todėl reikia valgyti uogų, pasižyminčių būtent tokiomis savybėmis, - raudonųjų serbentų, putinų, bruknių, spanguolių. Bet geriau gerti jų praskiestas sultis. Labai tinka ir arbūzai.

Temperatūra. Nuo seno žinoma, kad acetilsalicilo rūgšties (tai aspirinas) yra avietėse, todėl šių uogų uogienė visada naudojama pakilus temperatūrai. Tačiau natūralaus aspirino gana daug ir juoduosiuose serbentuose, ypač jų lapuose.

Sloga. Galų gale gydytojai pradėjo rečiau skirti kraujagysles sutraukiančių lašų į nosį ir vis dažniau rekomenduoja naudoti druskos tirpalą. O pamėginkite sloguodami nosį praplauti bruknių lapų užpilu! Tikrai geras vaistas.

Kosulys. Kad kosulys praeitų greičiau, reikia atsikratyti stambių sieros molekulių, užkimšusių bronchus. Būtent čia ir yra esmė - jas būtina iškosėti. Užduotis sunki, nes jos labai didelės, todėl jas iš pradžių būtina susmulkinti, o tada jos lengviau pasišalins iš bronchų su skrepliais. Su šiuo uždaviniu gerai susidoroja karšta aviečių, spanguolių ir bruknių arbata. Antrasis labai veiksmingas būdas - inhaliacijos. Joms galima naudoti serbentus, bruknių lapus arba kadagio uogas.

Viduriavimas. Labai dažnai pasitaiko vadinamasis žarnyno gripas - kai prie persišaldymo požymių prisideda dar ir viduriavimas. Yra virusų, kurie apsigyvena nosiaryklėje ir sukelia slogą, o kitiems labiau patinka įsikurti pilve. Nuo viduriavimo geriausiai tinka uogos, pasižyminčios ir antibakterinėmis savybėmis, ir kietinamuoju poveikiu, kuris priklauso nuo rauginių medžiagų. Šios grupės lyderės, aišku, mėlynės, tačiau panašiomis savybėmis pasižymi ir katuogės, avietės, gervuogės, girtuoklės.

Po ligos. Labai svarbu baigti sirgti, tai yra kuo greičiau atgauti jėgas. Čia uogos itin naudingos. Atsigauti padės juodieji serbentai, spanguolės arba katuogės. Kartu naudinga užvalgyti uogų, kuriose gausu baltymų - tai šermukšniai, erškėtuogės, žemuogės, avietės, girtuoklės, tekšės, mėlynės ir baltieji serbentai. Tuo metu organizmui pravers ir vitaminų arbata iš šermukšnių ir erškėtuogių. O geriausios sultys apetitui gerinti - tekšių.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder