Gripas vis aršiau šiepia savo dantis

Gripas vis aršiau šiepia savo dantis

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyrius informuoja, kad šių metų 3-iąją savaitę (sausio 14-20 d.) Klaipėdos apskrityje sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, palyginus su praėjusia savaite, išaugo 1,4 karto.

Gripu susirgo 155 asmenys, iš jų 48 vaikai iki 17 metų amžiaus.  Dėl gripo sunkios ligos eigos į Klaipėdos apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigas buvo hospitalizuoti 6 asmenys, iš jų 5 - vaikai iki 17 metų amžiaus.

Didžiausias sergamumas buvo registruojamas Kretingos rajone (89,6 atvejo/10 tūkst. gyventojų) ir Klaipėdos mieste (85,6 atv./10 tūkst. gyv.). Mažiausias - Skuodo rajone (19,8 atv./10 000 gyv.).

Klaipėdos apskrities gyventojų sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis

Sergamumas gripu dvigubai didesnis nei pernai tuo pačiu metu

Sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis 3-iąją šių metų savaitę padidėjo net 25 proc. - užregistruoti 89,6 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro turimais duomenimis, prieš tai buvusią savaitę šis sergamumo rodiklis siekė 67,2 atvejo, tenkančio 10 tūkst. gyventojų.

Pernai tuo pačiu metu bendras Lietuvos sergamumo rodiklis buvo daugiau nei dvigubai mažesnis.

Gripo epidemija skelbiama, kai sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis siekia 100 susirgimo atvejų, tenkančių iš 10 tūkst. gyventojų, o gripas sudaro apie 30 proc. visų atvejų.

Ši riba jau peržengta Prienų rajone ir pirmadienį čia paskelbta gripo epidemija.

Per pastarąją savaitę - sausio 14-20 dienomis - sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis padidėjo visose šalies administracinėse teritorijose.

Mažiausiai į medikus buvo kreipiamasi Tauragės apskrityje: 37,94 atvejo 10 tūkst. gyventojų. Daugiausiai - Kauno apskrityje: 108,8 atvejo.

Į ligonines Lietuvoje praėjusią savaitę dėl gripo paguldyti 177 asmenys, iš kurių 112 - asmenų iki 18 metų.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 2013-ųjų 2-ąją savaitę apie didėjantį sergamumą minėtomis ligomis pranešė 26 Europos šalys. Didžiausias gripo viruso plitimas stebimas Šiaurės Vakarų Europoje.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena, kad gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra, sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.

Medikai primena, kad dar nevėlu skiepytis nuo gripo. Taip pat rekomenduojama dažnai plauti rankas, vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis, vengti masinio žmonių susibūrimo vietų, kosint ir čiaudint prisidengti burną, neplautomis rankomis neliesti akių, nosies ir burnos, gerai vėdinti patalpas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder