Gripas šiemet dantis pradėjo šiepti anksčiau

Gripas šiemet dantis pradėjo šiepti anksčiau

Šių metų rugsėjo viduryje Lietuvoje užregistruota dvigubai daugiau gripo ir ūmių kvėpavimo takų infekcijų nei mėnesio pradžioje. Pasak specialistų, šį gripo sezoną cirkuliuos nauji gripo virusai, tarp jų ir jau sezoninis vadinamasis kiaulių gripo virusas.

Sidabro medalį mini maratono bėgime tarptautinėse žmonių su persodintais organais sporto žaidynėse iškovojusi Irma Juodienė prieš 11 metų susirgo gripu. Liga komplikavosi į sunkų inkstų nepakankamumą. Jauną moterį medikai išgelbėjo tik atlikę transplantaciją, organą Irmai dovanojo jos mama.

„Daugelis žmonių neįvertina šios ligos pavojų ir gripą tapatina su paprastu peršalimu. O tai klastinga liga, kuri gali smogti labai netikėtai“, - sakė I.Juodienė III nacio­naliniame gripo forume, kuriame medikai ir mokslininkai diskutavo apie šios ligos pavojus ir skiepijimosi problemiką.

Lietuvoje kasmet gripu ir ūmiomis kvėpavimo takų infekcijomis suserga apie 400 tūkst. gyventojų. Naujausios apklausos duomenimis, tik 24 proc. gyventojų sakė, kad yra skiepijęsi nuo gripo. Į klausimą, ar ketina skiepytis šiemet, 64 proc. atsakė neigiamai.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktoriaus prof. Sauliaus Čap­linsko teigimu, dažniausiai gripu suserga vaikai ir nuo gripo nepasiskiepiję senjorai.

„2010-2011 m. gripo sezoną iš 22 nuo šios ligos mirusių vyresnio amžiaus asmenų 21 nebuvo pasiskiepijęs, nors tai galėjo padaryti nemokamai“, - apgailestavo profesorius. Jau keletą metų vyresni nei 65-erių asmenys nuo gripo skiepijami valstybės lėšomis.

2012-2013 m. gripo sezoną Lietuvoje cirkuliuos nauji gripo virusai: A(H3N2) - Victoria kilmės, kuris identifikuotas 2011 m., ir B virusas Wisconsin kilmės, nustatytas 2010 m., bei pernai Lietuvoje cirkuliavęs A(H1N1) gripo virusas (vadinamasis kiaulių gripo virusas, jau tapęs sezoninis ir gavęs Kalifornijos pavadinimą).

Rizikos grupėms skiepyti Valstybinė ligonių kasa nupirko 97 177 gripo vakcinos dozes, gydymo įstaigoms jos bus išvežiotos iki spalio vidurio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder