Graužikai ir ligos visada greta

Graužikai ir ligos visada greta

Tikriausiai nesutiktume nė vieno žmogaus, kuris nebūtų susidūręs su pelių ar žiurkių keliamais pavojais. Net jei šie graužikai nieko ir nepridaro, baimės įvaro nemažai. Pastaruoju metu itin populiarūs tam tikro dažnio prietaisai, atbaidantys nepageidaujamus įnamius. Specialistai teigia, jog tokie prietaisai problemos tikrai neišspręs.

Perduoda daug ligų

Vilniaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėjo pavaduotoja Biruta Zdanevičienė teigė, jog tiek pelės, tiek žiurkės visame pasaulyje žmogui perduoda daugybę ligų, kurios gali baigtis sunkiomis komplikacijomis ar net mirtimi.

„Žmogus užsikrečia per tiesioginį kontaktą, kai liečia graužiką, taip pat per jo šlapimą, išmatas, šiam įkandus ar įdrėskus, - aiškino B. Zdanevičienė. - Graužikai ligas platina ir netiesiogiai, per nariuotakojus, kurie minta šių krauju. Jeigu graužikas infekuotas, erkės, uodai užsikrečia patys, paskui užkratą perduoda žmogui. Taip kyla įvairios ligos: erkinis encefalitas, Laimo liga ir panašiai.“

Židinys - netvarkingi rūsiai

Specialistė patarė, jog namų sąlygomis žmonės ne visada pajėgūs kovoti su graužikais, be to, naudojant tam tikrus chemikalus, nuodus gali kilti grėsmė vaikams, naminiams gyvūnams.

Beje, graužikai gana lengvai prisitaiko prie naujų aplinkos sąlygų, net chemikalų, todėl jie išgyvena. „Nėra sudėtinga tiesiog pasikonsultuoti su įvairiomis dezinfekcijos paslaugas teikiančiomis įmonėmis, kurios turi licencijas tokiam darbui. Šiais laikais yra įvairių preparatų, kad ir su anglies dvideginiu parazitai naikinami. Tereikia išsikviesti spe-cialistus, jie įvertina padėtį ir taiko graužikų naikinimo metodus“, - pasakojo B. Zdanevičienė ir pridūrė, jog neprašytų įnamių problemai išspręsti geriausia kreiptis į namo bendriją.

B. Zdanevičienė akcentavo, jog pagrindinės graužikų buveinės paprastai būna netvarkingi namų rūsiai.

„Kai šiukšlės, atliekos nėra laiku pašalinamos, tai puiki terpė žiurkėms, pelėms veistis. Iš netvarkingų rūsių šios nukeliauja į butus“, - aiškino pašnekovė. Tiesa, senas ir jau laiko patikrintas kovos su graužikais būdas - katės. Nors ne visi mėgsta jas, ten, kur yra katės, graužikų nesutiksite.

Daugiau žiurkių - 
daugiau erkių

B. Zdanevičienė teigė, jog daugiausia graužikų platinamų ligų registruojama rudeniop.

„O vasarą - kur kas mažiau. Tačiau būtent vasarą žmonės ligas pasigauna gamtoje, tai žvejai, medžiotojai, lauko darbininkai, kai valgo maisto produktus, užterštus graužikų“, - kalbėjo ji. Graužikų platinama listeriozė dėl infekcijos pavojingumo nėščioms moterims, naujagimiams ir suaugusiems žmonėms su imunodeficitu, pripažinta svarbia visuomenės sveikatos problema. Listerijos labai atsparios aplinkos poveikiui (šalčiui, drėgmės stokai), todėl išlieka gyvybingos žemėje, vandenyje apie dvejus metus.

„Nėščiosioms gali grėsti persileidimas, ši liga būna dažna vaisiaus mirties priežastis. Ir tokių atvejų mes užfiksuojame kasmet, - tikino B. Zdanevičienė. Pelės platina ir trichineliozę - jos atvejų taip pat kasmet užfiksuojame.“

Beje, specialistė akcentavo, jog kas metus vis daugiau užfiksuojama Laimo ir erkinio encefalito ligų atvejų. Tokia grėsminga tendencija susijusi su itin palankiomis gamtinėmis sąlygomis graužikams. Anot B.Zdanevičienės, aplinkoje, kur daug šiukšlių, maisto atliekų puikiai veisiasi graužikai - patogiau veistis ir erkėms, nes jos savo ruožtu irgi turi maisto šaltinį.

Žiūrėkite, ką valgote

Kol gyventojai nesusiduria su rimtais padariniais, sukeltais įvairių parazitų, nelabai susimąsto apie maisto apsaugą, o apgraužta daržovė irgi nekelia didelio nepasitikėjimo.

„Mes visada rekomenduojame nevartoti daržovių, kurios yra apgraužtos graužikų, jos maistui netinka, tokias daržoves galima vartoti tik termiškai apdorojus. Maisto produktai turi būti visiškai apsaugoti nuo kontakto su graužikais, nes jie per išmatas, šlapimą palieka ir ligų sukėlėjus“, - sakė B. Zdanevičienė.

Pavyzdžiui, susirgus graužikų platinama liga jersinioze, atsiranda galvos, raumenų, sąnarių skausmai, beria odą, karščiuojama, pažeidžiamos kepenys, vystosi sunkios komplikacijos.

2012-ųjų statistika

Jersinioze sirgo 70 žmonių (2011 m. - 104).

Leptospiroze sirgo 4 gyventojai (1 mirties atvejis).

Laimo liga sirgo 692 (2011 m. - 691), erkiniu encefalitu - 66 žmonės (2011 m. - 63).

Trichineliozės užfiksuoti 7 atvejai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder