Erkių baimė tuština kišenes

Erkių baimė tuština kišenes

Medikai pastebi, kad šiemet ypač aktyvios erkės. Deja, daugelis žmonių vis dar neturi tinkamos informacijos kaip apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų ir tikisi, kad įsisiurbus erkei pakaks pasiskiepyti ir galimų ligų pavyks išvengti. Kartais ir patys medikai įsisiurbus erkei siūlo skiepytis, bet neperspėja, kad skiepas šiam įkandimui jokios įtakos neturės.

"Jei erkė jau užkrėtė žmogų erkiniu encefalitu, nebepadės jokie skiepai - nei įprasta, nei pagreitinta forma, nes imunitetas atsiranda tik praėjus dviem savaitėms po antrosios skiepo dozės", - perspėjo Lietuvos imunologų draugijos pirmininkas, Vilniaus universiteto Infekcinių ligų, dermatovenerologijos ir mikrobiologijos klinikos vedėjas profesorius Arvydas Ambrozaitis.

Jis akcentavo, kad žmonės netikėtų tais medikais, kurie bando įtikinti skiepo galia jau įsisiurbus erkei. Šitaip besielgiantys specialistai, pasak imunologo, tiesiog gudrauja, kad kuo daugiau žmonių pasiskiepytų.

O skiepai, žinia, nėra pigūs - viena vakcina kainuoja kone 100 litų. Jei skiepijama pagreitinta forma, per mėnesį reikia trijų tokių vakcinų.

"Kai žmonės kreipiasi į mus įsisiurbus erkei, vis dėlto rekomenduojame skiepytis. Tačiau tik todėl, kad ateityje, įkandus kitai erkei, nebereikėtų patirti tokio streso. Kita vertus, reikia pripažinti, kad ne kiekvienas erkės įkandimas sukelia ligą. Galima teigti, kad tik kas dešimta erkė būna užsikrėtusi", - pasakojo A. Ambrozaitis.

Teorinė galimybė yra

Tuo metu bendrovės "Endemik" direktorius Marius Motiejūnas neskubėjo nuvertinti skiepų naudos. Pasak jo, net pasiskiepijus jau po erkės įkandimo yra teorinė galimybė palengvinti erkinio encefalito eigą. Be to, skiepai esą gali padėti išvengti liekamųjų ligos reiškinių.

"Tačiau mes visiems klientams išaiškiname, kad skiepai po erkės įsisiurbimo nėra ekstrinė profilaktinė priemonė visiškai apsauganti nuo erkinio encefalito. Kiekvienas klientas net turi pasirašyti raštą, kuriame patvirtina, jog jis buvo supažindintas su tokia informacija", - pabrėžė M. Motiejūnas.

Erkių platinamomis ligomis šiemet jau užsikrėtė rekordinis skaičius žmonių. Tai esą lėmė ne tik erkių gausa dėl šiltos ir drėgnos vasaros, bet ir besikeičiantys lietuvių pomėgiai ir socialinė situacija - vis daugiau žmonių traukia į miškus rinkti uogų ir grybų, o poilsiui renkasi ne egzotiškas šalis, o Lietuvos gamtą.
Vien per pirmąjį šių metų pusmetį mūsų šalyje užregistruoti 69 erkinio encefalito ir 508 Laimo ligos atvejai, t.y. atitinkamai 57 proc. ir 37 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, kuomet erkiniu encefalitu susirgo 44 asmenys, o Laimo liga užsikrėtė 370 žmonių.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, kaip ir praėjusiais metais, didžiausi sergamumo rodikliai šiemet užfiksuoti Kauno, Panevėžio ir Vilniaus apskrityse.
 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder