Dvi auksinės valandos infarktui sušvelninti

Dvi auksinės valandos infarktui sušvelninti

Širdies ir kraujagyslių ligos yra daugiau nei pusės mirčių kaltininkės. Daugiausia gyvybių nusineša koronarinė širdies liga ir insultas. Ištikus infarktui, labai svarbu nelaukti, kol skausmas praeis. Pas gydytoją būtina atvykti per pirmąsias dvi valandas.

Kaip atpažinti infarktą sukėlusį skausmą ir kaip sumažinti šios ligos riziką, konsultuoja Panevėžio ligoninės kardiologinio skyriaus vedėja Irena SKRIPKAUSKIENĖ.

- Kaip suprasti, kad ištiko miokardo infarktas?

- Žmonės, pirmą kartą gyvenime pajutę spaudžiančio, maudžiančio pobūdžio skausmą krūtinės ląstos kairėje pusėje ar už krūtinkaulio, kai skausmas neturi jokio ryšio su judesiu bei trunka ilgiau nei 20 minučių, turėtų nedelsdami kreiptis arba į šeimos gydytoją, jeigu jis gali skubiai priimti, kviesti greitąją arba patys važiuoti į ligoninės priimamąjį. Ištikus infarktui gali atsirasti ne tik skausmas, bet ir pykinimas, kartais skauda kairę ranką, žandikaulį.

Panevėžio ligoninės kardiologinio skyriaus
vedėja Irena SKRIPKAUSKIENĖ.


Tačiau jeigu kur nors diegia tik judant, kvėpuojant, o skausmas yra duriančio pobūdžio, panašus į dieg­lį, tai gali būti neuralgija, dėl tokio skausmo panikuoti nereikėtų.

Krūtinės anginos ar infarkto atveju žmogus jaučia stiprų spaudimą už krūtinkaulio, prakaitavimą, mirties baimę. Jeigu atsirado šie simptomai, kol nuvyksite į ligoninę, po liežuviu reikia padėti nitroglicerino tabletę, išgerti vieną tabletę aspirino. Jokiu būdu nelaukite, kol skausmas praeis, nekentėkite, skubėkite pas gydytoją.

Miokardo infarktas yra tokia būklė, kai skausmas nepraeina nuo nitroglicerino ir užtrunka ilgiau nei 20 minučių. Jis ištinka, kai širdies kraujagyslę užkemša kraujo krešulys. Tuomet širdies raumuo nebegauna deguonies, audiniai apmiršta.

- Kodėl dvi pirmąsias valandas ištikus infarktui gydytojai vadina auksinėmis?


- Todėl, kad jos labai svarbios. Per jas suskubus atvykti į centrą, kur daromos koronografijos, galima stentu išplėsti užsikimšusią kraujagyslę ir infarktas gali net neįvykti arba būti gerokai mažesnis. Trombolitikai, kraujagysles praplečiantys vaistai, geriausiai veikia 12 valandų po infarkto. Jie tirpdo susidariusį trombą. Tačiau jeigu žmogus į ligoninę atvažiuoja praėjus dviem paroms ar dar vėliau, jo širdies raumens dalis dažniausiai jau būna apmirusi, tada tegalime gydyti nuo galimų komplikacijų.


Kiekvienas žmogus turėtų žinoti skausmo, ištikus infarktui, charakteristiką. Tačiau dėl nežinojimo ar dėl lietuviams būdingo kant­rumo kreipiamasi pavėluotai.

- Ar iš tiesų pats žmogus gali išvengti net 80-ies procentų širdies ligų? Kokių taisyklių jis turėtų laikytis?

-Rūkymas, padidėjęs kraujospūdis ir kraujo riebalų (lipidų) perteklius yra didžiausi rizikos veiksniai. Reikia nerūkyti, jūsų sistolinis kraujo spaudimas turi būti mažesnis negu 140 mm Hg. Bendras cholesterolis turi būti mažesnis negu 5mmol/l, o bendro tankio lipoproteinų - mažiau nei 3 mmol/l. Svarbu judėti, kasdien bent pusvalandį užsiimti judria fizine veikla, vengti antsvorio, kasdien suvalgyti 5 porcijas vaisių ir daržovių, kasdien išgerti du litrus skysčio, nesusirgti cukriniu diabetu, kuris žaloja kraujagysles. Pavojingas kraujagyslių priešas yra stresas, todėl svarbu išmokti atsipalaiduoti, vengti ilgalaikės įtampos.

Dėl riebalų, kuriuos gauname su maistu, cholesterolio ir druskos kraujagyslėse susiformuoja aterosklerotinės plokštelės. Ilgainiui dėl jų gali susiaurėti kraujagyslės. Plyšus plokštelei, susidaro trombai.

Kai liga prasideda iš lėto, fizinio ar emocinio krūvio metu atsiranda nemalonių pojūčių už krūtinkaulio. Deguonies trūkumas dėl susiaurėjusių kraujagyslių yra krūtinės angina. Spaudimo, deginimo jausmas bei skausmas, prasidedantis už krūtinkaulio ir plintantis į kairį petį, ranką bei apatinį žandikaulį, pailsėjus praeina. Krūtinės angina yra svarbiausias išeminės ligos požymis, leidžiantis įtarti kraujagyslių susiaurėjimą. Kai ligos eiga staigi, įvyksta miokardo infarktas.

Aterosklerozė pažeidžia ne tik koronarines arterijas. Jei nukenčia galvos smegenų arterijos, gresia insultas. Didžiausios arterijos aortos pažeidimas gali baigtis jos išsiplėtimu ar plyšimu.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder