DNR įrašytas žmogaus likimas

DNR įrašytas žmogaus likimas

Italo molekulinės biologijos specialisto Alberto Santinio (Alberto Santini) nuomone, geriausias asmeninis treneris - DNR.

Mūsų genetiniame kode yra duomenų, kaip ir kiek turime treniruotis, ką turime valgyti ir net kokia sporto šaka mums tinka fiziškai. Atlikus DNR testą, dabar galima sužinoti viską. Testas yra paprastas ir kainuoja nuo 150 iki 200 eurų. Tamponu imamas seilių mėginys ir siunčiamas į vieną iš akredituotų laboratorijų. Tiriami 7 DNR fragmentai, lemiantys metabolizmą ir raumenų struktūrą. Remiantis gautaisiais duomenimis nustatomos sportinės savybės. Taip galima sužinoti, kuo mums skirta būti - maratono bėgiku ar sprinteriu. Italijoje, prašydami rekomendacijų, į laboratorijas jau kreipėsi daugiau kaip 5 tūkst. žmonių.

Beje, šias žinias sujungus su pirštų pagalvėlių papiliarinių linijų analize, apie žmogaus likimą galima sužinoti beveik viską. Priminsime, kad mokslas, nagrinėjantis papiliarines linijas, vadinamas dermatoglifika. Tokios linijos būna trijų tipų - lankai, kilpos ir išraitos. O atsižvelgiant į jų ypatybes ir įvairius derinius galima priskaičiuoti dar kelias dešimtis potipių. Linijos pirštų pagalvėlėse susiformuoja 13-ą vaisiaus vystymosi savaitę. Maždaug tuo pačiu metu kartu su oda formuojasi nervų ir endokrininė sistema. Todėl odos raštai yra glaudžiai susiję su nervų galūnėlių struktūra pirštų galiukuose. Ir todėl jie labai tiksliai atspindi žmogaus smegenų sandaros ypatumus. Vadinasi, iš jų galima sužinoti apie nervų sistemos, temperamento, charakterio ypatumus.

Kriminalistikoje dermatoglifika naudojama atliekant ekspertizę. Medicininė genetika rankose ieško įgimtų ligų požymių. Sportinė genetika toliau tiria pirštų odos raštų ir žmogaus galimybių tapti olimpiniu čempionu ryšį. Pasak specialistų, net toje pačioje sporto šakoje pirštų linijų pobūdis būna susijęs su specializacija. Pavyzdžiui, futbole vartininkų linijų raštai paprastai būna sudėtingesni negu gynėjų, o šių - sudėtingesni negu puolėjų. Mokslininkai aiškina šį fenomeną energijos apykaitos ypatybėmis: paprastesnių pirštų raštų savininkai (daugiau lankų ir kilpų) gerai pakelia trumpalaikius krūvius, o sudėtingų - gerai adaptuojasi esant ilgalaikiams ir ekstremaliems krūviams. Tai lemia įvairūs biocheminiai mechanizmai, įsijungiantys dirbant raumenims ir nervams. Analizuodami pirštų „piešinius“, specialistai išmoko sudarinėti psichologinius portretus.

O kuo dermatoglifikos specialistai skiriasi nuo chiromantų? Chiromantija analizuoja delnų linijas, kurios per gyvenimą stipriai kinta, todėl tai nėra mokslas. O dermatoglifika - tikslusis mokslas, juk odos raštas priklauso nuo genų, vadinasi, jis negali pasikeisti. Beje, laimingų sutuoktinių papiliariniai raštai dažnai būna panašūs. Tai įrodymas, kad dermatoglifika išties atspindi žmogaus psichikos ypatumus. Juk šeimos kuriamos būtent atsižvelgiant į psichologinį suderinamumą. Rečiausias ženklas - tai išraitos. Žmonės su tokiais raštais - unikumai.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder