Gydytojų susidomėjimą vis labiau kelia populiarėjantis vaisius malpigija.
Malpigija (angl. – acerola) tropinių kraštų augalas, kuriuo mitybos specialistai domisi dėl ypatingos jo sudėties. Pasak gydytojos-dietologės dr. Editos Gavelienės, 100 g šių vaisių gali būti 1500-4000 mg vitamino C, tai priklauso nuo malpigijų auginimo sąlygų, sunokimo. "Primename, kad suaugusiam žmogui per parą reikia gauti 60 mg vitamino C.Taigi, galima teigti, kad vienas malpigijos vaisius užtikrina organizmo vitamino C poreikį parai", - teigia dr. E. Gavelienė.
Dėl savo išskirtinių savybių iš Pietų Amerikos kilusi malpigija neretai priskiriama "supervaisių" kategorijai. Ne tik dėl to, kad tai vienas didžiausių vitamino C užtaisų. Šis vaisius turi daug antioksidantų, vitamino A, skaidulų, taigi yra naudingas ne tik imunitetui, bet ir teigiamai veikia virškinimo, raumenų bei kraujotakos sistemas, gerina odos būklę ir regėjimą.
Keisčiausia, kad šie vaisiai, nepaisant didelės vitamino C koncentracijos yra saldūs. Todėl norėdami atsigaivinti Pietų Amerikos gyventojai mieliau renkasi malpigijos sultis vietoje įprastų citrusinių vaisių. Šis vaisius yra vienas populiariausių, iš kurių gaminamos kūdikiams skirtos tyrelės. Be to pasaulyje populiarėjantis supervaisius vis dažniau naudojamas praturtinant maisto produktus, maisto papildus ar net kosmetiką naudingais elementais.
Deja, Lietuvoje šviežių malpigijų nerasite, tačiau iš jų spaustų sulčių, džiovintų vaisių galima nusipirkti ekologiškų prekių ir sveiko maisto parduotuvėlėse. Malpigijų gali būti dedama į kitus maisto produktus, norint padidinti pastaruosiuose natūralaus vitamino C kiekį.
Maisto produktai, vieni geriausių vitamino C šaltinių:
Maisto produktas Vitamino C kiekis mg/100 gr
Malpigija 1644
Erškėtuogė 1500
Aktinidija 1400
Guava 228
Petražolės 171
Juodieji serbentai 166
Paprika 144
Brokoliai 83
Kivis 71
Braškės 66
Apelsinai 51
Citrina 48.
Rašyti komentarą