Daugėja sergančiųjų erkių platinamomis ligomis

Daugėja sergančiųjų erkių platinamomis ligomis

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) duomenimis, iki liepos 1 dienos erkiniu encefalitu susirgo 4, Laimo liga - 26 Klaipėdos apskrities gyventojai. Pernai per pirmąjį pusmetį apskrityje erkių platinamomis ligomis užsikrėtė mažiau žmonių: erkiniu encefalitu susirgo 1 asmuo, Laimo liga - 20.

Klaipėdos mieste šiemet ir pernai per tą patį laikotarpį susirgimų erkiniu encefalitu neužfiksuota. Laimo liga šiemet jau susirgo 9 klaipėdiečiai, pernai - 6.

Pasak Klaipėdos VSC specialistų, apskrityje yra paplitusi europinė miškų erkė (Ixodes ricinus). Šios erkės yra pagrindinės erkinio encefalito ir Laimo ligos platintojos. Ligos sukėlėjus erkės perduoda iš kartos į kartą, todėl gamtoje neišvengiamai daugėja šių ligų platintojų.

"Vykstant į mišką būtina saugotis erkių įsisiurbimo. Rekomenduojame rengtis sandariais ir šviesesniais viršutiniais rūbais, kad erkė nepatektų prie odos, o erkei patekus ant rūbų lengviau būtų ją pastebėti. Reikėtų apsiauti aukštais aulais batus, užsidėti kepuraitę ar užsirišti skarelę. Taip pat patartina drabužius ir atviras kūno vietas apipurkšti erkes atbaidančiais skysčiais.

Grįžus iš miško, visuomet reikia apsižiūrėti save, ar nėra erkių, ypač paausius, pakinklius, kirkšnis, pažastis, sprandą - į šias vietas erkės dažniausiai įsisiurbia. Patartina išsišukuoti plaukus ir išsimaudyti", - pataria Klaipėdos VSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Ina Kuznecova.

Anot specialistės, aptikus įsisiurbusią erkę būtina kuo greičiau ją ištraukti.

"Erkę pinceto pagalba stengtis suimti kaip galima arčiau kūno odos. Traukiant nespausti jos kūnelio. Ištraukus erkę, pažeistą vietą reikia nuplauti vandeniu su muilu arba ją patepti dezinfekuojančia medžiaga. Nei erkės, nei jos įsisiurbimo vietos nereikia tepti riebalais", - sakė I. Kuznecova.

Atsiradus paraudimui ar pajutus pykinimą, galvos skausmą, būtina kreiptis į gydytoją. Pasak specialistų, nuo erkinio encefalito patikimai apsaugo skiepai. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, todėl belieka saugotis erkės įkandimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder