Dantų protezavimui kompensuoti - parama

Dantų protezavimui kompensuoti - parama

Po trejų metų pertraukos šiemet iš Klaipėdos biudžeto skirta 100 tūkst. litų gyventojų dantų protezavimo išlaidoms kompensuoti, o miesto Tarybai priėmus sveikatos priežiūros rėmimo tvarkos aprašą, bus sudarytos sąlygos kuo operatyviau palengvinti ypač sunkios būklės pacientų dalią.

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai bus teikiamas svarstyti uostamiesčio gyventojų sveikatos priežiūros rėmimo iš savivaldybės biudžeto tvarkos aprašas.

Jame numatytos prioritetinės savivaldybės remiamų sveikatos priežiūros paslaugų grupės - pensininkų bei nedarbingų arba iš dalies darbingų asmenų dantų protezavimas.

Išlaidos šioms nepigioms paslaugoms privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) apdraustiems asmenims kompensuojamos iš PSD fondo biudžeto.

Tačiau pretenduojantieji į šią lengvatą turi sulaukti savo eilės: praėjusių metų spalio duomenimis, kompensuojamo dantų protezavimo eilėje laukė 8 116 Klaipėdos gyventojų.

Šiemet iš uostamiesčio biudžeto skirtų 100 tūkst. litų turėtų užtekti apie 100 žmonių dantų protezavimui - mat, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, dantų protezavimo paslaugų išlaidos kompensuojamos asmenims pagal faktines protezavimo išlaidas, bet ne daugiau kaip 1 196 litai. Tad laukiančiųjų eilė kiek pasislinks.

Nors kompensavimą pagreitinti sudėtinga, vizito dantisto kabinete turintieji teisę į lengvatą sulaukia greičiau nei anksčiau.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus vedėjos Janinos Asadauskienės teigimu, dar pernai kompensuojamo dantų protezavimo paslaugas uostamiestyje teikė tik dvi įstaigos - Klaipėdos stomatologijos poliklinika bei vienas privatus kabinetas šiemet pagal sutartis su Klaipėdos teritorine ligonių kasa (TLK) tokias paslaugas teikia iš viso jau 11 įstaigų. Pokalbininkė spėja, kad tam privatininkus galėjo paskatinti ekonomikos situacija.

Veikiantys įstatymai numato ir galimybę protezuotis dantis savo lėšomis, o vėliau sulaukti šių išlaidų kompensacijos iš TLK. Parengtame apraše, kurį Taryba svarstys šį mėnesį, numatytas ir išimtinis atvejis, kai dantų protezavimo paslaugų išlaidų, asmeniui pačiam susimokėjus už jam suteiktas paslaugas, kompensacija gali būti išmokėta iš savivaldybės biudžeto, pacientui nelaukiant eilės.

Šią galimybę norima užtikrinti asmenims, neturintiems dantų ir negalintiems kramtyti bei sergantiems onkologinėmis, kitomis lėtinėmis ligomis, dėl kurių nustatytas sunkus neįgalumo lygis arba specialusis nuolatinės slaugos poreikis.

"Turime konkrečių pavyzdžių, kai situacija sudėtinga, ir žmogus neturi laiko laukti", - sakė J. Asadauskienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder