Bendros kompensuojamųjų vaistų nuolaidų kortelės atsisakymą lėmė verslo, o ne žmonių interesai, teigia SAM

Bendros kompensuojamųjų vaistų nuolaidų kortelės atsisakymą lėmė verslo, o ne žmonių interesai, teigia SAM

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys apgailestauja, kad Vyriausybei pritrūko supratingumo, kad būtų įteisinta bendra kompensuojamųjų vaistų nuolaidų kortelė labiausiai socialiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, sakoma SAM pranešime spaudai.

Jeigu Vyriausybė, o vėliau Seimas būtų priėmęs Sveikatos apsaugos ministerijos siūlomas įstatymo pataisas, dažniausiai vaistus vartojantys gyventojai būtų galėję jų įsigyti pigiau.

Tam, kad atsirastų bendra kompensuojamųjų vaistų nuolaidų kortelė socialiai pažeidžiamoms gyventojų grupėms, Vyriausybės posėdyje labiausiai prieštaravo Finansų, Ūkio ir Teisingumo ministrai.

„Galima tik apgailestauti, kad Vyriausybei pritrūko išminties ir supratimo, kad būtų įteisintos papildomos nuolaidos vaistams labiausiai pažeidžiamoms šalies gyventojų grupėms: pensininkams ir neįgaliesiems. Šiuo atveju, ministrų kabinete socialinės paramos idėjas įveikė pragmatinė laisvosios rinkos politika“, - teigia Sveikatos apsaugos ministro patarėjas Martynas Marcinkevičius.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) mano, kad šiuo metu egzistuojanti nuolaidų sistema, kai vaistų gamintojai nuolaidas taiko pagal sutartis su vaistinėmis yra ydinga, nes nukenčia mažesnių miestų gyventojai, kuriuose nėra didelių tinklų vaistinių, be to gamintojų nuolaidos vaistams dažniausiai atitenka tarpininkams, o ne pacientams. Svarbu yra ir tai, kad nuolaidas taiko ne visi vaistus į Lietuvą įvežantys gamintojai.

Todėl SAM ir siūlė Vyriausybei sukurti bendrą nuolaidų kortelę, kurią administruotų Valstybinė ligonių kasa (VLK). Pastaroji lėšas nuolaidoms už kompensuojamus vaistus būtų gavusi iš savanoriškų vaistų tiekėjų pervestų įmokų. Šios tikslinės paskirties lėšos nebūtų laikomos VLK biudžeto pajamomis, jos būtų naudojamos tik vaistų priemokoms. Tam tikrų socialinių kategorijų asmenys (pensininkai, neįgalieji), apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu, būtų galėję mokėti mažesnes priemokas už kompensuojamuosius vaistus, nes vadinamoji apdraustojo priemoka (arba jos dalis) būtų apmokama tikslinės paskirties lėšomis. Taip šiems asmenims būtų užtikrintas geresnis kompensuojamųjų vaistų prieinamumas.

SAM pažymi, kad bendros vaistų nuolaidos kortelės idėją iškėlė patys vaistų tiekėjai, kurie teigė, kad viena kortelė gerokai sumažintų jos administravimo išlaidas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder