Be sveikų inkstų nebus ir sveikatos

Be sveikų inkstų nebus ir sveikatos

Kasmet kovo antrąjį ketvirtadienį minima Pasaulinė inkstų diena. Tačiau gydytojai nefrologai teigia, jog inkstų sveikatos reikšmę būtina priminti nuolat - ne tik šio organo sveikatai skirtą dieną. Mat inkstų ligos yra gana paplitusios pasaulyje - maždaug vienas iš dešimties serga lėtine inkstų liga. Sergančiųjų daugėja, o jų amžius jaunėja.

Sutrikus inkstų veiklai, pamažu ima keistis visas organizmas: pakenkiama kraujagyslėms, širdžiai, kitiems organams. Anksčiau inkstų nepakankamumas buvo neišvengiamos mirties nuosprendis. Tačiau dabar sergančiųjų gyvbybę galima išgelbėti persodinus inkstus arba atliekant kraujo valymo - dializės - procedūras. Tokių išgelbėtų gyvybių, kaip skelbia medicininė statistika, Lietuvoje yra apie 2000. Iš jų 500 žmonių gyvena su persodintais inkstais, o likusieji yra dializuojami ir tikisi sulaukti šio organo donoro.

"Mūsų viltis - donorystė"

Klaipėdietė Irina Tkačenko be dirbtinio inksto - dializės aparato - negali apsieiti jau 18 metų. Moteris juokauja, kad ji - tikra ilgaamžė, nes su dialize, be inkstų persodinimo, tiek metų ištveria vienas kitas. "Dar būdama devynerių metų susirgau angina - šios ligos komplikacijos man pažeidė inkstus. Po kelis dešimčius trukusios lėtinės inkstų ligos, kai man buvo 45 metai, inkstai visai sunyko, nebeatliko savo funkcijų. Nuo tada kaip į darbą kas antrą dieną einu dializuotis. Procedūra, trunkanti keturias valandas, nėra maloni. Dukart man buvo persodinamas donoro inkstas, tačiau pirmąkart inkstas tarnavo 8 mėnesius, po antros operacijos - tik savaitę, organizmas organo vėl nepriėmė. Dabar aš jau inksto nebelaukiu, iš recipientų sąrašo išsibraukiau", - pasakojo I. Tkačenko.

Nors sveikata moteris pasigirti negali, tačiau jai netrūksta energijos jau 14 metų vadovauti nefrologinių ligonių asociacijos "Gyvastis" Klaipėdos skyriui. Šiuo metu jam priklauso 176 nariai - ne tik iš uostamiesčio, bet ir visos Vakarų Lietuvos. "Tarp mūsų narių - žmonės po organų persodinimo operacijų - ne tik inkstų, turime vieną narį, kuriam persodinta širdis, taip pat tarp narių - laukiantieji donoro organų, dializuojami, taip pat ligonių šeimų nariai. Mūsų skyriaus narių skaičius labai keičiasi - įstoja naujų narių, o kitų nebelieka - nesulaukę donoro, miršta...Todėl mes labai aktyviai siekiame visuomenę supažindinti, kas yra organų donorystė. Juk vienas žmogus, kurio gyvenimą nutraukė netikėta žūtis, gali išgelbėti 7 žmonių gyvybes, jei tik paaukotų savo organus, kuriuos galima persodinti sergančiajam. Mūsų viltis - donorystė", - kalbėjo I. Tkačenko.

Ji sako pastebėjusi, kad inkstų ligos pradėjo pulti vis jaunesnius žmones. "Mergaitės vaikšto per šalčius menkai apsirengusios, sušąla, suserga ir atsiranda komplikacijų, nukenčia inkstai. Manau, kad įtakos inkstų ligoms atsirasti turi ir tai, kad valgome "chemiją", geriame irgi neaišku ką", - svarstė moteris.

Lėtinė inkstų liga - kas tai?

Šiemet Pasaulinės inkstų dienos renginiais nefrologijos specialistai siekia atkreipti dėmesį į tai, kad lėtinės inkstų ligos tiesiogiai susijusios su ankstyvais širdies ir kraujagyslių sistemos susirgimais. Kas tai yra toji klastinga lėtinė inkstų liga?

"Terminas "lėtinė inkstų liga" reiškia, jog sergančiojo inkstai vis blogiau valo kraują nuo nuodingų medžiagų, susidarančių vykstant organizme medžiagų apykaitai. Negydoma liga progresuoja iki galutinio inkstų veiklos nepakankamumo, kuris yra nebesuderinamas su gyvybe. Tuomet būtina reguliariai atlikti kraujo valymo procedūras "dirbtinio inksto" pagalba - hemodializes", - sakė Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas nefrologas Arvydas Dargevičius. Pasak gydytojo, pastaruoju metu atliktų tyrimų duomenys rodo, jog sergantieji lėtine inkstų liga daug dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, sunkesniam inkstų pažeidimui būdingas ir didesnis kraujagyslių pažeidimas. Pavyzdžiui, esant galutinei inkstų veiklos nepakankamumo stadijai širdies ir kraujagyslių ligomis sergama 20-30 kartų dažniau. Tiems, kuriems nustatyta trečioji lėtinio inkstų veiklos nepakankamumo stadija, anot gydytojo A. Dargevičiaus, staigios mirties dėl širdies ligos rizika padidėja 46 proc. Staigių mirčių dėl širdies ir kraujagyslių ligų rizika tarp 55 metų amžiaus ir vyresnių sergančiųjų lėtine inkstų liga tokia pat, kaip persirgusių miokardo infarktu.

A. Dargevičius teigia, jog yra daug įrodymų, kad dabartiniai lėtinės inkstų ligos gydymo metodai pristabdo jos progresavimą kartu sumažindami riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Svarbu ankstyva inkstų ligos diagnostika. "Laimei, mes galime palyginti anksti diagnozuoti chroniškas inkstų ligas, o diagnostika yra gana paprasta. Nesudėtingi šlapimo ir kraujo tyrimai bei kraujo spaudimo matavimas gali atskleisti inkstų pažeidimo požymius.


Gera žinia yra ta, jog diagnozavus sutrikimus, vartodami atitinkamus vaistus ir keisdami įpročius, mes galime pristabdyti ligos progresavimą. Ankstyva diagnostika ir gydymas gali ne tik sulėtinti arba sustabdyti ligos progresavimą, bet ir ženkliai sumažinti sergamumą širdies bei kraujagyslių ligomis, kurios šiandien yra dažniausia ankstyvos mirties priežastis visame pasaulyje", - sakė gydytojas.

Kad inkstai būtų sveiki

Kaip nesusirgti inkstų ligomis? Specialistai pataria pirmiausia palaikyti gerą fizinę formą ir aktyvumą, nes tai padeda sureguliuoti kraujospūdį, drauge sumažinant lėtinės inkstų ligos riziką.

"Daug kas žino, kad aukštas kraujospūdis anksčiau ar vėliau priveda prie insulto ar širdies infarkto, tačiau tik nedaugelis yra girdėję, kad jis pažeidžia inkstus arba gali būti ankstyvas "tylios" inkstų ligos požymis. Su gydytojų pagalba kontroliuokite savo kraujospūdį, laikykitės dietos, kurioje nedaug druskos, riebalų. Nerūkykite. Rūkymas labai pablogina inkstų kraujotaką ir neleidžia jiems visavertiškai funkcionuoti. Be to, rūkymas du kartus padidina riziką susirgti inkstų vėžiu. Kontroliuokite savo svorį - tai padės apsisaugoti nuo diabeto, širdies ligų ir kitų negalavimų, vedančių prie lėtinės inkstų ligos", - pataria A. Dargevičius.

Anot mediko, atsargiai reikia vartoti ir vaistus, jais nepiktnaudžiauti. "Kai kurie be receptų parduodami vaistai, kaip antai nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai - ibuprofenas ar kiti - gali pažeisti inkstus ir sukelti jų ligą, jei vartojami reguliariai. Šie vaistai nesukelia didelės žalos, kai jūsų inkstai santykinai sveiki ir kai vartojate vaistus tik ypatingais avejais. Jei jus vargina lėtinis skausmas, tarkim dėl artrito, negalima gydytis pačiam. Kartu su gydytoju reikia ieškoti kelio, kaip numalšinti skausmą nepakenkiant inkstams."

Gydytojas A. Dargevičius taip pat akcentavo, jog ypač atidūs dėl inkstų sveikatos turi būti sergantieji cukriniu diabetu. "Yra nustatyta, jog kas antram sergančiam cukriniu diabetu anksti atsiranda "tylūs" inkstų pažeidimo požymiai, todėl šiems žmonėms svarbu reguliariai tikrinti inkstų funkciją, kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. Gydytojai ir vaistininkai čia tikrai gali padėti. Diabetinės nefropatijos progresavimą stabdo intensyvus kraujo spaudimo mažinimas ir glikemijos kontrolė. Inkstų funkcijos įvertinimas labai svarbus žmonėms, kuriems yra nustatyta didesnė rizika sirgti inkstų liga. Taip pat svarbu pasitikrinti, jei tarp giminių yra sergančių inkstų ligomis. Ankstyva diagnostika yra būtina, nes galima kuo greičiau pradėti gydymą, užbėgant už akių daugumai pavojų",- įsitikinęs gydytojas.

Statistika

Lietuvoje yra apie 35 tūkst. įvairiomis inkstų ligomis sergančių žmonių.
Inkstams kenkia peršalimai, įvairios infekcijos, nuo kurių susergama inkstų uždegimu, kuris negydomas gali peraugti į lėtinę insktų ligą. Inkstų funkcijos nepakankamumą taip pat sukelia inkstų akmenligė, apsinuodijimai, cukraligė, įgimtos patologijos.
Sunkiomis inkstų ligomis suserga maždaug 1 iš 1000 gyventojų
Lietuvoje veikia 60 hemodializės centrų. Vieno žmogaus gyvybei palaikyti dializuojant kraują per metus reikia maždaug 70 tūkstančių litų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder