Baisių mokyklų mažiau, nes mokyklų mažiau

Baisių mokyklų mažiau, nes mokyklų mažiau

Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldūs visuomenės sveikatos centrai atliko valstybinę visuomenės sveikatos saugos kontrolę 705 šalies bendrojo ugdymo mokyklose ir jų skyriuose iš 1309 esamų. Rezultatai tik iš pirmo žvilgsnio yra džiuginantys: į tvartus panašių mokyklų skaičius gerokai sumažėjo.

Patikrinimas buvo atliktas pernai rugsėjo-spalio mėnesiais, tačiau rezultatai susumuoti ką tik. Dažniausi nustatyti pažeidimai - mokyklos patalpų įrengimas neatitinka higienos normos reikalavimų, veikla vykdoma neturint leidimo-higienos paso. O higienos paso neturėjimas rodo, kad veiklos sąlygos neatitinka visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimų. Iš patikrintų bendrojo ugdymo mokyklų 220-yje (31 proc.) vykdė veiklą neturėdamos leidimo-higienos paso. 2011 m. iš tuo pačiu laikotarpiu patikrintų mokyklų leidimo-higienos paso neturėjo 258 (29,4 proc.), 2010 m. - 343 (28,4 proc.), 2009 m. - 348 (31 proc.), o 2008 m. - 593 (43 proc.).

Siekiant palaikyti taisyklingą mokinių laikyseną mokyklose turi būti sudaromos sąlygos mokiniams sėdėti jų ūgį atitinkančiuose suoluose. Iš patikrintų mokyklų 37-iose (5,2 proc.) nustatyta šio reikalavimo pažeidimų.

527 (74,8 proc.) patikrintos mokyklos turi sporto sales, tačiau iš jų tik 468-iose (88,8 proc.) prie sporto salių įrengti mergaičių ir berniukų persirengimo kambariai. 30-yje (5,7 proc.) patikrintų mokyklų, turinčių sporto sales, langai, šviestuvai neapsaugoti nuo dužimo, 17 (3,2 proc.) radiatorių neuždengti grotelėmis ar kitomis priemonėmis, apsaugančiomis nuo susižalojimo atsitiktinai atsitrenkus į juos.

Taip pat vertinta ugdymo proceso organizavimo atitiktis visuomenės sveikatos saugos teisės aktų reikalavimams. Netinkamai organizuojamas ugdymo procesas gali turėti neigiamos įtakos mokinių psichinei ir fizinei sveikatai. Šiam reikalavimui nusižengė mažai mokyklų. Pavyzdžiui, tik dviejose iš patikrintų pamokos organizuojamos anksčiau kaip 8 val., 17-os (2,4 proc.) mokyklų pamokų tvarkaraštyje yra numatyta pertraukų, trumpesnių kaip 10 min., nesudarant mokiniams galimybės pailsėti tarp pamokų.

Higienos normoje reglamentuotas maksimalus pamokų skaičius per dieną - 5 pamokos pradinių klasių mokiniams ir 7 pamokos V-XII klasių mokiniams. Patikrinimų metu nustatyta, kad 37 (5,2 proc.) mokyklų pradinukams organizuojamos daugiau kaip 5 pamokos per dieną, o 14 (2 proc.) mokyklų V-XII klasių mokiniai turi daugiau kaip 7 pamokas per dieną.

Bendrojo ugdymo mokyklose turi būti sudarytos higieniškos sąlygos nemokamai atsigerti geriamojo vandens. Higieniškai vanduo netiektas 48-iose (6,8 proc.), geriamasis vanduo tiektas tik mokamai 15-oje (2,1 proc.) patikrintų bendrojo lavinimo mokyklų.

Iš patikrintų mokyklų 10 (1,4 proc.) mokiniai naudojasi lauko tualetais (Klaipėdos apskrityje - 3 mokyklose, Marijampolės ir Telšių - 2, Šiaulių, Tauragės ir Vilniaus - 1). Mokyklų, kuriose mokiniai naudojasi lauko tualetais, skaičius mažėja: 2011 m. atliekant patikrinimus rastos 27 (3,1 proc.) tokios mokyklos, 2010 m. - 25 (2,1 proc.), 2009 m. - 84 (7,5 proc.), 2008 m. - 170 (12,2 proc.).

„Padėtis atrodo geresnė dėl dviejų priežasčių: buvo patikrinta mažiau mokyklų, be to, dalis mokyklų, kurių būklė buvo prastesnė, buvo uždarytos. Aišku, padėtis gerėja ir dėl to, kad į mokyklų būklę investuojama“, - reziumavo Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyr. specialistė Giedrė Namajūnaitė.

Už bendrojo ugdymo mokyklose nustatytus visuomenės sveikatos saugos teisės aktų pažeidimus atsakingiems asmenims buvo paskirtos 38 administracinės nuobaudos.

Parengta pagal dienraštį "Respublika"

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder