Atviri pokalbiai apie ŽIV - paskata pradėti gyventi kitaip

Atviri pokalbiai apie ŽIV - paskata pradėti gyventi kitaip

Klaipėdoje įvyko asociacijos "Pozityvus gyvenimas" surengta diskusija "ŽIV ir AIDS atvirai", kurioje infekuotieji ŽIV virusu atvirai dalinosi patirtimi, pasakojo apie savo gyvenimą.

Pokalbio dalyviai - daugiausia ŽIV virusu užsikrėtę žmonės. Vieni jų šia liga serga jau daugiau nei dešimtmetį, kiti diagnozę sužinojo tik prieš metus. Kaip teigia renginio organizatoriai - atvirumas yra vienas iš paprasčiausių būdų ne tik supažindinti visuomenę su ŽIV, bet ir skatinti toleranciją.

"Pozityvus gyvenimas" pirmininkas Jurgis Andriuška, su ŽIV virusu gyvenantis jau 10 metų, sakė, kad sužinojus apie ligą sunkiausia yra psichologiškai tai ištverti, pradeda atrodyti, kad visi apie tai žino ir net gatvėje rodo pirštais.

"Sunku buvo psichologiškai, o ne fiziškai. Ilgą laiką sergančiajam net gydymo nereikia, tačiau ištverti tai sunku. Man atrodė, kad visi žino apie mano ligą ir smerkia, todėl pradėjau nutraukinėti ryšius su artimiausiais žmonėmis, draugais. Pradėjau gerti. Eidavau į barus, o ten draugus pakeitė sugėrovai. Tačiau vėliau tiesiog pagalvojau - ką aš darau. Tuomet ir gimė asociacijos idėja, pradėjau mokytis anglų kalbos, subūriau žmones," - savo patirtį pasakojo J .Andriuška.

14 metų su ŽIV virusu gyvenantis "Pozityvus gyvenimas" Klaipėdos skyriaus pirmininkas Edmundas Vaišnoras sako, kad dabar visuomenė jau šiek tiek kitaip žiūri į ŽIV, nes yra daugiau informacijos, tačiau anksčiau jos trūko net patiems sergantiesiems, todėl ŽIV atrodė kaip gyvenimo saulėlydis.

"Anksčiau ŽIV buvo kaip koks baubas - jei jau sergi ŽIV, tai kalkis karstą ir viskas. Anksčiau ligoninėje iš sergančiųjų ŽIV net kraujo nenorėdavo imti", - prisiminė E. Vaišnoras.

Panašiai jautėsi ir "Pozityvus gyvenimas" narys Renaldas Bieliauskas, apie savo infekciją sužinojęs prieš metus. Vyras pasakojo iš pradžių net nepatikėjęs, todėl juokėsi iš tokios diagnozės.

"Man buvo lengvas šokas. Netikėjau tuo. Kai atsigavau, atrodė, kad nebėra prasmės gyventi, kad dabar reikia tik vartoti narkotikus, kol numirsiu. Tačiau asociacija "Pozityvus gyvenimas" pakeitė mano požiūrį ir liga tik suteikė daugiau motyvacijos gyventi blaiviai", - pasakojo R. Bieliauskas.

Oficiali statistika skelbia, kad Lietuvoje šiuo metu su AIDS virusu gyvena apie 1 600 žmonių, tačiau daugelis dėl egzistuojančios socialinės atskirties bijo pasitikrinti, neprisipažįsta. Spręsdami šią problemą, asociacija "Pozityvus gyvenimas penktadienį prie Danės, vadinamajame "Meridiano" skverelyje, pakvies į jau antrą kartą vyksiančią "Tolerancijos šventę", kurioje norintieji galės ne tik gauti informacijos apie ŽIV virusą, bet ir anonimiškai pasidaryti greitąjį kraujo testą, kuris parodys, ar žmogus neserga šia liga.

Vakarop laukia grupės "Amberlife" koncertas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder