Ar "skrandžio apgavikas“ sukels revoliuciją?

Ar "skrandžio apgavikas“ sukels revoliuciją?

Pristatome naujausią aukštųjų technologijų prietaisą kovoje su antsvoriu – tai skrandžio implantas, siunčiantis specialius signalus į smegenis ir leidžiantis pajusti sotumo jausmą bei nepersivalgyti.

Ekspertai teigia, kad „skrandžio apgavikas“ gali išmokyti antsvorio turinčius maitintis normaliomis porcijomis ir padeda išvengti drastiškos skrandžio mažinimo operacijos.

Kreditinės kortelės dydžio implantas aptažįsta, kada maistas patenka į skrandį ir siunčia signalus į smegenis, kad sukeltų sotumo jausmą anksčiau, nei žmogus spėjo persivalgyti.

Viliamasi, kad prietaisas, kuris implantuojamas laparoskopiniu būdu, pasiūlys populiarią alternatyvą tokioms chirurginėms procedūroms kaip skrandžio mažinimas.

Iš pradžių šis implantas bus bandomas su nutukimu sergančiais žmonėmis, kurių kūno masės indeksas (KMI) viršija skaičių 30.

Kita vertus, mokslininkai, jau išbandę £10,000 kainuojantį elektronikos stebuklą, kurį jau galima įsigyti privačiose klinikose, teigia, kad vieną dieną tokiu prietaisu galės pasinaudoti ir nenutukę, bet antsvorio turintys asmenys, tokiu būdu siekiant juos išgelbėti nuo nutukimo.

„Skrandžio apgaviką“ pagamino JAV kompanija „IntraPace“. Žmogui valgant sužadinami jutimai, o jų signalai siunčiami į prietaisą, kuris siunčia seriją silpnų elektrinių impulsų į elektrodą. Tai sužadina netoliese esantį klajoklinį nervą ir paskatina hormoninius pokyčius, veikiančius smegenis ir žmogus ima jausti skrandžio pilnumo jausmą.

Bandymų metu pacientai, kuriems buvo implantuotas „skrandžio apgavikas“, suvalgė 45 procentais mažiau maisto, nei įprastai, todėl numetė vidutiniškai po 3kg per mėnesį. Vienam eksperimento dalyviui vokiečiui pavyko nuo 160 kg sulieknėti iki 77 kg, jis netgi ėmė dalyvauti triatlonuose.

53 metų britei, kuriai žadama implantuoti šį prietaisą, tai atrodo paskutinis šansas sulieknėti. Trijų vaikų motina pasakoja: „Buvau apkūni nuo vaikystės. Išbandžiau viską: sportą, dietas, vaistus, tačiau niekas nepadėjo. Atiduočiau viską, kad galėčiau turėti normalią figūrą.“

James‘as Byrne, kuris žada atlikti antsvorio turinčios pacientės operaciją privačioje Spire Southampton ligoninėje, teigė, kad prietaisas turi keletą pranašumų prieš kitas svorio metimo priemones, pavyzdžiui įžymybių išpopuliarintą skrandžio mažinimo operaciją. Vienas iš privalumų yra tas, kad skrandžio mažinimo operacijos metu pašalinama dalis šio svarbaus virškinimo organo, o implantuotą prietaisą galima lengvai pašalinti ir nereikia atlikti jokių drastiškų veiksmų jį implantuojant, todėl mažiau žalojamas organizmas. Implantą galima suprogramuoti taip, kad jį būtų galima išjungti tada, kai žmogus nevalgo arba įjungti netikėtai užklupus persivalgymo priepuoliui. Kol kas šis prietaisas neskaičiuoja kalorijų, tačiau gali suteikti medikams informacijos apie paciento suvalgytų porcijų dydžius, kas suteikia galimybę paskirti veiksmingiausią individualią dietą.

sveikas.lt

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder