Pasikeitus vartojimo įpročiams, gyventojai parduotuvėse mieliau pirkdami plautas morkas, susiduria su neįprastu fiziologiniu reiškiniu, tokiu, kaip morkų paviršiaus parudavimas ar net pajuodavimas.
Prieš pateikdami parduotuvėms, ūkininkai ar fasuotojai mechaniniu būdu morkas nuplauna švariu vandeniu. Tokio plovimo metu pažeidžiamas šių daržovių odelės paviršinis sluoksnis. Morkose natūraliai esantys fenolio junginiai reaguoja su deguonimi ir morkų paviršius gali paruduoti arba pajuosti. Tai tik estetinis defektas, neturintis jokios įtakos žmonių sveikatai. Dėl tos pačios priežasties patamsėja obuoliai ar salierų gumbai. Šią nepageidaujamą reakciją didina plautų morkų ilgas sandėliavimo laikas vėsiose patalpose.
Siekiant pateikti gražios spalvos, blizgančias morkas, reikėtų jas nuplovus kuo greičiau pristatyti į parduotuvių lentynas, trumpinant sandėliavimo laiką. Be to, sėjant morkas, derėtų rinktis hibridus, kurie atsparūs mechaniniam plovimui, ne taip greitai ruduoja.
Galima sustabdyti fenolių oksidaciją ir cheminiais būdais – nuplautas morkas apdoroti sulfitais ar kitomis cheminėmis medžiagomis. Bet cheminiai metodai nėra vartotojų labai pageidaujami. Kartais pirkėjai mano, kad morkos ruduoja, nes yra pertręštos azotinėmis trąšomis. Tokioms morkoms būdinga pavandenijusi šerdis, jos greičiau pūva, bet spalva nuo to nesikeičia.
Rašyti komentarą